• Головна
  • Як виглядає Монастир Кармелітів на території ЛАЗу після пожежі, - ФОТО
12:18, 5 вересня 2019 р.

Як виглядає Монастир Кармелітів на території ЛАЗу після пожежі, - ФОТО

20 серпня вночі, у Львові по вул. Стрийській, 45, на території закинутого заводу ЛАЗ горіло нежитлове приміщення. Як з'ясувалося згодом, йшлося про комплекс монастиря ордену кармелітів босих та костелу Матері Божої Шкаплерної, який в радянський час переоблаштували для потреб робочого класу.

Як повідомляє кореспондент сайту 032.ua, небайдужі львів'яни з групи "Дослідники Львова" навідались у приміщення монастиря, який має статус пам'ятки архітектури, та подивились, як він виглядає після пожежі.

Як виглядає Монастир Кармелітів на території ЛАЗу після пожежі, - ФОТО, фото-1

Вигляд монастиря до пожежі, архівне фото з мережі

"На жаль, [руйнування після пожежі - ред.] суттєві. Повністю вигоріла одна з бібліотек, інша поверхом нижче також постраждала. Найгірше - те, що зруйнувалось перекриття останнього поверху та великої частини дахової покрівлі. Враховуючи це, якщо не вжити заходів з перекриття даху, за осінньо-зимовий період будівля зазнає ще більших серйозних ушкоджень", - наголосили хлопці.

"Дослідники" також розповіли, що поки фотографували всередині приміщення, до них підійшли особи, котрі не представились. Одна з них направила на львів'ян предмет, схожий на пістолет.

"Цей неадекват не реагував на пояснення дій наших хлопців, вимагав сховати фотоапарати, погрожував списати цей підпал на них, пізніше викликав поліцію та написав заяву. Звісно, хлопців не було за що затримувати, обійшлось все поясненням. Але, те що ця вся історія мутна, факт. Якщо Вам небайдужа збереженість цієї пам'ятки архітектури, треба діяти вже!", - додали львів'яни.

Нагадаємо, за даними рятувальників, пожежа виникла на горищі 3-поверхової будівлі. Її гасили 28 працівників ДСНС з використанням 7 одиниць спецтехніки. Вогонь знищив дах на площі 150 кв.м, пошкодив перекриття на площі 110 кв.м. Обставини загорання досі не встановили.

Як виглядає Монастир Кармелітів на території ЛАЗу після пожежі, - ФОТО, фото-19

Пікантності ситуації додає той факт, що упродовж літа, у Львові активісти збирали підписи під електронною петицією з вимогою зберегти пам'ятку архітектури. Зараз уже зібрано 507 підписів, петиція готується до розгляду у Львівській міськраді.

Як повідомляв кореспондент 032.ua раніше, орден кармелітів існує з 12 століття. Їхні сакральні споруди виникли на Персенківці з початку ХХ століття і виконували свою функцію аж до завершення Другої світової війни, поки Львів не окупували радянські війська. У зв'язку з початком тоталітарного режиму, львівські монахи виїхали з міста, комплекс монастиря й костел перетворили на місця загонів НКВД, а згодом - на Будинок культури працівників Львівського автобусного заводу і монастир - в гуртожиток.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #фото #костел #монастир #ЛАЗ #пожежа #Дослідники Львова
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...