• Головна
  • 10 палаців у Львові, про які ви могли не знати
22:07, 16 серпня 2019 р.

10 палаців у Львові, про які ви могли не знати

Ні для кого не секрет, що Львів - це місто з архітектурою різних епох, яка не перестає вражати туристів та змушує повертатися у наше місто знову й знову.

Кореспондент сайту 032.ua нагадує читачам, що Львів може похвалитися неймовірними палацами 18 - 19 століть, спорудженими для аристократів. Пропонуємо вашій увазі добірку з десяти таких культових споруд.

Палац Потоцьких

На вулиці Коперника, 15 у Львові розташована пам’ятка архітектури, один з найвідоміших львівських палаців - Палац Потоцьких, який належав графській родині. Перший варіант споруди було зведено за проектом Ігнатія Хамбреза, а ось палац у стилі французького класицизму почали будувати у 1880-х роках, проектант - француз Луї Альфонс Рене Довернь. На самих початках, тут був великий міський парк, а вже наприкінці 19 століття навколо головної будівлі звели цілу низку будинків. Зараз у Палаці розташований відділ європейського мистецтва Львівської картинної галереї. 

Палац Бандінеллі

На площі Ринок,2 у Львові розташована пам’ятка у стилі пізнього ренесансу - кам’яниця Бандінеллі, яка також відома як Палац Бандінеллі. Його спорудили 1593 року для багато італійського купця Роберто Бандінеллі, який вирішив надалі мешкати у Львові та створив тут пошту. До наших днів збереглися лише автентичні вікна, обрамлені дельфінами, й портал, усе решта - перебудували у 1739 році. В 19 столітті будинок слугував клубом львівської інтелігенції, яка збиралась у книгарні Вільда. У 1970-х роках будинок передали на реставрацію у зв’язку з аварійністю, яка тривала 26 років. Урочисто відкрили оновлене приміщення уже Львівського історичного музею в грудні 2005 року. А з 2008 року тут функціонує Музей пошти.

Палац Сапєгів

Палац Сапіг (він же палац Сапєгів) розташований на вул. Коперника, 40а у Львові і є пам’яткою архітектури. Його спорудив польський князь Леон Людвік Сапєга 1867 року за проектом Адольфа Куна. Споруда є зразком французького бароко 18 століття. Власник будівлі - Леон Сапєга був знаним спонсором будівництва залізниці на Галичині. Якби не зусилля Львівської організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, архітектурну перлину розібрали б 1972 року. Але завдяки благодійним пожертвам та власним внескам, члени товариства змогли відреставрувати палац 1976 року.

Читайте також: 8 милих котиків чекають на добрих господарів у Домівці врятованих тварин, - ФОТО

Палац Туркулів-Комелло

Поблизу Ветеринарного університету у Львові, на вул. Пекарській, 50А розташований Палац Туркулів-Комелло, який є зразком ранньої неоготики. Його збудували на замовлення графа Дідушицького у 1840-х роках, за зразками модних на той час у Венеції готичних споруд. Упродовж сотні років тут проживали аристократи з родів Дідушицьких, Туркулів, Комелло, Батицьких та ін. Зараз - це один із навчальних корпусів Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. Гжицького.

Палац Сєменських-Левицьких

10 палаців у Львові, про які ви могли не знати, фото-3

На тій же ж вулиці Пекарській, але під номером 19 розташований Палац Сєменських-Левицьких. Графська садиба з’явилася тут ще у 18 столітті, а палац спорудили до 1849 року, за проектом Фридерика Баумана. Первісний вигляд до наших днів не зберігся, бо у 1877 році фірма Івана Левинського перебудувала палац у стилі французького класицизму, у якому будівля дійшла до наших днів. Зараз тут розташована школа-інтернат №102 для дітей з розумовими вадами.

Палац Дідушицьких

На вулиці Лисенка, 15 у Львові розташована інша пам’ятка архітектури - Палац Дідушицьких. До 1856 року тут була вілла, яку викупив граф Дідушицький та перетворив у палац. Через 20 та 50 років палац перебудовували та добудовували, також на території висадили парк із рідкісними рослинами, збудували оранжерею, стайні та льодовню. На початок 20 століття, у будівлі була каналізація, водогін та електричний ліфт. Багату галерею та бібліотеку в радянський час націоналізували, частину творів передали у Львівську картинну галерею та Історичний музей, частину - до Вроцлавського “Оссолінеума”. Зараз тут розміщується управління СБУ.

Читайте також: Львів з висоти пташиного лету: найкращі оглядові майданчики в місті

Палац Бесядецьких

У самому центрі Львова, на площі Галицькій розташований єдиний палац садибного типу в місті, який зберігся. Пам’ятка архітектури 18 століття - у підпорядкуванні Львівського національного університету імені Івана Франка, який планує облаштувати тут репрезентаційний центр. Споруда покрита певною містичністю, бо донині не встановили ні автора проекту, ні дату її будівництва. Історики припускають, що це міг бути Бернард Меретин, який у першій половині 18 століття звів для громадського діяча Карло Ґарані будинок у стилі французького бароко. Палац кілька разів перебудовували та реставрували, а до наших днів він дійшов уже в стилі неокласицизму та ар деко.

Палац Баворовських

У 1639 році на сучасній вулиці Бібліотечній, 2 з’явилась будівля, відома як Арсенал Сенявського. Це була одна з найбільших львівських фортифікаційних споруд, створена за проектом Павла Ґродзіцького. Через майже 200 років, нерухомість перейшла до графів Баворовських, які перебудували арсенал на палац у стилі бідермаєру. На особливу увагу заслуговує фасад, з балконом на тосканських колонах і скульптурами Йоганна Шимзера (рельєфи орлів з квітами та постать лежачого коня в натуральну величину). Згодом граф Баворовський облаштував у будинку власну бібліотеку, яка з 1900 року стала публічною і виконує цю функцію донині, вже як Палац мистецтв імені Омеляна і Тетяни Антоновичів Львівської наукової бібліотеки імені В. Стефаника НАН України.

Читайте також: 10 культових будівель у Львові, які збудував легендарний Іван Левинський, - ФОТО

Палац Голуховських

На вул. Листопадового Чину, 16 у Львові збереглася одна з перших неороманських споруд Львова - Палац графів Голуховських. Датована 1865 роком, будівля була зведена за проектом архітектора Карла Оманна для намісника Галичини Агенора Голуховського, відомого, зокрема, ідеєю переведення української мови на латинську абетку. Після Першої світової війни споруду, яка суттєво постраждала, відновили, а з приходом радянської влади до Львова, перетворили у будинок піонерів. Зараз тут розташований діагностичний центр лікарні Львівської залізниці.

Палац Справедливості

10 палаців у Львові, про які ви могли не знати, фото-4

На початку вулиці Князя Романа розташована адміністративна будівля кінця 19 століття, споруджена у стилі віденського неоренесансу. Архітектор Сковрон звів будинок для Вищого суду Галичини, відомого також під назвою Палац Справедливості. Свого часу в палаці відбулося багато гучних судових процесів, містичної атмосфери додавав той факт, що будинок збудували на місці в’язниці. Палац Справедливості пов’язаний з Іваном Франком, який з 1877 по 1878 рік відбував тут покарання. Станом на нині, споруда слугує навчальним корпусом НУ “Львівська політехніка”.

Фото: 032.ua, Вікіпедія, Фотографії старого Львова

Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...