• Головна
  • Панно на Погулянці, 26 визнають цінною пам’яткою радянського мистецтва
17:16, 13 серпня 2019 р.

Панно на Погулянці, 26 визнають цінною пам’яткою радянського мистецтва

Нещодавно стало відомо, що колишній завод "Укрвино", що на вулиці Погулянка, 26 у Львові, виставили на аукціон за стартовою ціною 5,98 млн грн. Це викликало обурення львів'ян, оскільки на приміщенні є панно та мозаїка радянського періоду, а нещодавно кілька таких об'єктів знищили забудовники.

Як повідомили у прес-службі Львівської міськради, будівля заводу належить ДП «Львівське агроторгове підприємство» та справді має на фасаді панно 1979 року, авторства художників Г. Кічули та Я. Шеремета.

Оскільки підприємство збанкрутувало і майно виставили на аукціон, то панно, як пам’ятку мистецтва, планують передати на баланс музею «Територія терору».

Панно на Погулянці, 26 визнають цінною пам’яткою радянського мистецтва, фото-1

Відтак, у п'ятницю, 16 серпня, на розгляд виконавчого комітету мерії винесуть питання про визнання цього панно цінним об’єктом радянської культури.

Читайте також: Як відпочити у Львові безкоштовно: 10 лайфхаків для туристів та містян

"Це авторська робота Кічули і Шеремета 1979 року. Очевидно, тут дуже цікава техніка виконання, не схожа на всі інші мозаїки у Львові. Тобто для цього малюнку створювалася кожна плиточка окремо. Викласти мозаїку з таких плиточок було доволі складно, адже це була дуже кропітка робота. Їх робили на нашій кераміко-скульптурній фабриці, проте це також треба дослідити. Думаю, що це панно потребує ретельнішого дослідження, як мистецька пам'ятка радянського періоду. Це частина радянського мистецтва, яка не наповнена ідеологічно. Тим не менш, тут добре збереглися кольори, попри те, що панно стояло на вулиці, було піддано вітру та снігу", - зазначила начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

У мерії зазначили, що демонтаж об'єкта може стати великим викликом, його доведеться робити комплексно, тому що стіна доволі груба, а якщо розбирати панно по плитках, то є ризик його втратити.

"Ми підпишемо договір із власником, який далі володітиме територією, про експонування всіх об’єктів. Найголовніше — щоб панно отримало статус музейного експонату чи взагалі окремого культурного об’єкту, а ми вже тоді будемо робити все можливе, щоб його зберегти", — пояснила директорка музею «Територія терору», Ольга Гончар.

Нагадаємо, у Львові після скандалу з мозаїкою на магазині "Океан" вирішили перерахувати всі мозаїчні твори міста і визнати їх об'єктами мистецтва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #панно #Погулянка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...