• Головна
  • Хто і як планує вирішувати проблему зі сміттям на Львівщині, - ІНФОГРАФІКА
22:01, 10 липня 2019 р.

Хто і як планує вирішувати проблему зі сміттям на Львівщині, - ІНФОГРАФІКА

Після трагедії на Грибовицькому полігоні у 2016 році Львів буквально потонув у смітті. Міська влада намагалася по-різному боротися із критичною проблемою: фіксували стихійні сміттєзвалища, просили допомоги у сусідніх міст та навіть серйозно заговорили про будівництво сміттєпереробного заводу.

Кореспондент 032.ua пропонує дізнатися, як рекомендують вирішити проблеми з твердими побутовими відходами європейські експерти та які напрацювання уже були зроблені українськими фахівцями.

Що маємо станом на зараз?

В Україні щорічно накопичується близько 11 млн тонн твердих побутових відходів. З них 94% відходів вивозять на сміттєзвалища, 3% сміття спалюють і ще 3% - переробляють. При цьому полігонів для захоронення відходів офіційно зареєстровано 5470 одиниць. І 99% з цих полігонів не відповідають стандартам ЄС.

Щодо ситуації у Львівській області, тут утворилося вже 2,5 млн тонн відходів. При такій кількості сміття ми маємо 20 полігонів та звалищ, 11 з яких вже перезавантажені і жоден з них не відповідає нормам безпеки. А через перезавантаження наявних полігонів, у Львівській області з’явилось ще 154 несанкціонованих сміттєзвалищ.

Тепер про спеціально відведені місця та об’єкти для видалення сміття. Відтак, було зібрано 398,7 тонн побутових відходів, з них видалили 212, 8 тисяч тонн. Проте протягом експлуатації у місцях видалення відходів накопичилось 232,7 млн тонн сміття. Тобто загальний обсяг відходів порівняно з 2010 роком збільшився на 33%.

Що кажуть експерти зі сторони ЄС?

Керівник третього відділу програм допомоги "Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище" Представництва ЄС в Україні Йоганнес Бауер розповів, що наразі питання запровадження відповідного законодавства з питань управління відходами, а також закладення в нього тих принципів, які повністю відповідають і законодавству, і сучасній практиці ЄС, перебуває на етапі обговорення.

Наразі в Україні забезпечуються розробка та реалізація відповідно рамкового законодавства, яке, ми розраховуємо, буде прийнято найближчим часом в українському парламенті,” - зазначив представник ЄС в Україні Йоганнес Бауер.

За словами представника європейської комісії, також розробляють відповідні регіональні плани управління відходами, які мають фактично стати вже дієвим механізмом для запровадження цієї практики як на регіональному, так і на місцевому рівнях. Такі плани дозволять скоординувати роботу в місцях щодо реалізації різноманітних інвестиційних проектів. Мова йде і про переробку ТПВ, і про повторне використання, а також про інші методи поводження з такими відходами.

Європейська сторона забезпечує у цій роботі технічну допомогу і буде продовжувати приділяти велику увагу саме питанням управління відходами в Україні”, - підсумував Йоганнес Бауер.

Також до дискусії долучився провідний банкір, експерт Відділу інфраструктури та енергетики Представництва Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні (ЄБРР) Ігор Князєв. Він розповів, що в ЄБРР приділяють велику увагу розбудові муніципальної інфраструктури в різних містах та областях України. А одним з пріорітитетних напрямків є вирішення питання в управлінні твердими побутовими відходами.

Станом на сьогодні у ЄБРР є пілотні проекти у трьох містах України — Львові, Маріуполі та Хмельницькому, де планують комплексно вирішити питання з ТПВ. Під комплексним вирішенням розглядають впровадження роздільного збору сміття, будівництво сміттєпереробних заводів, рекультивацію існуючих полігонів і будівництво нових полігонів згідно зі стандартами ЄС.

Що кажуть представники влади в Україні

За словами Директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Руслана Гречаника, Львівська область активно імплементує законодавство ЄС, зокрема екологічне. Відтак, вже готова національна стратегія управління відходами та національний план, також є методичні рекомендації з розробки регіональних планів з управління відходами.

На Львівщині також функціонує робоча група з науковців, фахівців, представників громадського середовища і чиновників, які працюють над вирішенням питання скорочення обсягів відходів та будівництва сміттєпереробного заводу, де екологічно безпечно утилізовуватимуть чи перероблятимуть тверді побутові відходи.

Сподіваюся, що до кінця 2019 року ми матимемо справді фаховий регіональний план з управління відходами і розумітимемо механізми фінансування всіх цих необхідних заводів”, - підсумував Руслан Гречаник.

За словами міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, головним завданням, яке поставлене до кінця цього року, є напрацювання регіональних планів управління відходами, які пізніше зможуть успішно пройти громадське обговорення та процедуру стратегічної та екологічної оцінки.

Остап Семерак наголосив, що за останніх три роки Україна зробила набагато більше, ніж за усі роки незалежності. Зокрема, розробили завдання, які слідують після першого етапу підготовки державної стратегічної політики та прийняття рамкового законодавства. В уряді сподіваються, що до реалізації регіональних планів долучаться інвестори, що посприяє комплексному вирішенню проблеми управління відходами. До усунення розростання сміттєвої проблеми в Україні також залучили і надалі залучатимуть європейських партнерів. Таким чином досягнути поставлених цілей сподіваються з допомогою досвіду країн Європейського Союзу.

Що кажуть мешканці Львова


Архівне фото з лютневого пікету проти сміттєпереробного заводу перед Львівською міськрадою

Хоча у місті гостро постала необхідність негайно вирішувати питання захоронення сміття, мешканці Львова не підтримують ідею будівництва сміттєпереробного заводу на території ТЕЦ-2, яка розташована на вулиці Пластовій. Зокрема, мешканці мікрорайону Знесіння, Кривчиць, Шевченківського району, а також прилеглих до Львова сіл - Лисиничів, Малехова та інших, неодноразово пікетували стіни міської ради. Львів’яни також передали представникам влади підписане всіма учасниками пікетів звернення з вимогою скасувати будівництво сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій, 13.

Архівне фото з лютневого пікету проти сміттєпереробного заводу перед Львівською міськрадою

Кореспонденту 032.ua вдалось поспілкуватися з мешканкою району Знесіння, активісткою, яка виступає проти побудови сміттєпереробного заводу. Жінка побажала залишитися анонімною.

За її словами, неподалік домівок людей планують збудувати “вбивчий” механіко-біологічний завод — сміттєзвалище, яке пресують, і внаслідок якого мешканці прилеглих районів проти своєї волі потерпатимуть від страшного смороду. На знак протесту містяни перекривали рух транспорту, влаштовували пікети, жалілись міністру екології та навіть подавали до суду.

Людям та їхнім дітям хочуть знищити здоров’я. Влада нас не чує. Це замовне вбивство 400 тисяч людей! Ми б’ємося головами в стіни, але нас не чують! Таке враження, що в нас гітлерівські часи наступили”, - обурюється мешканка району Знесіння.

Архівне фото з лютневого пікету проти сміттєпереробного заводу перед Львівською міськрадою

Активістка скаржиться, що на вулиці Пластовій вже є одне екологічне лихо — очисні споруди, на яких є гудрони, а ті в свою чергу викликають ракові захворювання. Крім того, тут функціонує близько 60 заводів, які є небезпечними для здоров’я людей. Тож мешканці району Знесіння налаштовані категорично проти ще одного заводу в своєму районі.

Архівне фото з лютневого пікету проти сміттєпереробного заводу перед Львівською міськрадою

Львів'янка розповідає, що в їхньому районі утворилось несанкціоноване сміттєзвалище, де вночі спалюють сміття. Внаслідок таких дій у темну пору доби неможливо відчинити вікно у квартирі, адже все наповнюється різким смородом.

То нам що, в противогазах жити? Як це, один чиновник вирішує життя сотні тисяч громадян? Жодна людина не має права забрати в іншої людини чисте повітря на все життя”, - обурюється активістка.

Архівне фото з лютневого пікету проти сміттєпереробного заводу перед Львівською міськрадою

Мешканці району Знесіння не розуміють, чому саме їх прирекли стати жертвами чергового екологічного лиха у Львові і чому сміттєпереробний завод не можуть збудувати на ділянці поза житловими масивами. Тим часом, міськрада Львова знову перебрала функцію вивезення відходів з міста. Паралельно, Львівська ОДА погодила комплексний проект рекультивації полігону в селі Грибовичі Жовківського району. Проект коштуватиме 603 млн 754 тис 770 грн, його фінансуватиме Європейський банк реконструкції та розвитку.

Наразі можна сказати лише одне: комплексний план поводження з відходами та вирішення сміттєвого питання на Львівщині мають бути представлені громаді міста якнайшвидше. Владі потрібно частіше влаштовувати зустрічі з мешканцями Львова, особливо прилеглих до території заводу вулиць, і пояснювати усі подальші кроки. Одним зі шляхів згладження конфліктних ситуацій може бути зустріч львів'ян із представниками від ЄС, які консультують українців у питаннях поводження з ТПВ, котрі би гарантували їм якісне і екологічно чисте майбутнє біля заводу механіко-біологічної переробки відходів.

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ БЕЗ ПИСЬМОВОЇ ЗГОДИ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ І ВВАЖАТИМЕТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua #сміття #Грибовицьке сміттєзвалище #сміттєпереробний завод #ТПВ #екологія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...