• Головна
  • Бути помічником Святого: як у Львові діє Фабрика Миколая, - ФОТОРЕПОРТАЖ
18:01, 19 грудня 2018 р.

Бути помічником Святого: як у Львові діє Фабрика Миколая, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Бути помічником Святого: як у Львові діє Фабрика Миколая, - ФОТОРЕПОРТАЖ

Уже 18 років поспіль у Львові та інших містах Україні діє благочинна акція “Миколай про тебе не забуде”. Сотні волонтерів щорічно збирають подарунки та напередодні свята Миколая приносять їх дітям, які того потребують.

Кореспондент сайту 032.ua відвідав Фабрику Святого Миколая у Львові та дізнався, як можна стати помічником та що входить у обов’язки волонтерів.

Фабрика Святого Миколая традиційно розмістилася цього року в приміщенні Палацу мистецтв на вулиці Коперника, 17. Проходимо кілька залів і спускаємось у підвал - над сходами висить банер акції “Миколай про тебе не забуде”, що підказує: ми на правильному шляху.

“Цього року допомогти Миколаю зголосилося 500 волонтерів. Така сама кількість людей, у середньому, працює на Фабриці щороку, - розповідає волонтерка Кароліна Кунгурова. - Це волонтери, які розносять подарунки, та волонтери-водії, які допомагають їх розвозити по домівках”.

Долучаються до акції люди різного віку та професій. Розносити подарунки можна помічникам, віком від 16 років і далі - без обмежень, а до пакування подарунків долучаються навіть учні шкіл.

“18 років тому учасники “Академії Української Молоді” перейняли досвід колег з Польщі та провели першу акцію у Львові. Першим координатором акції була Олена Яремко. Зараз добру справу продовжує подружжя: Христина та Назар Дольні. У них є маленька помічниця Ксеня, яка у нас наймолодший волонтер - їй 2 роки 10 місяців. Найстаршому нашому волонтеру 73 роки", - пояснює Кароліна.

Читайте також: У центрі Львова встановили рухомих динозаврів, - ФОТО

За словами волонтерки, ідея створення акція виникла тому, що є усвідомлення: серед нас живуть діти, яким справді потрібна увага, атмосфера свята та віра в диво, у Святого Миколая.

Акція “Миколай про тебе не забуде” зародилася 18 років тому, 2001 року, з ініціативи МГО “Академія Української Молоді”. Долучаються до проведення події навчальні заклади, небайдужі громадські організації, книгарні та бізнес-компанії, які ставлять у своїх офісах коробки, куди збирають подарунки для дітей. Щороку кількість учасників збільшується, так само як і кількість зібраних подарунків.

Попри те, що постійної фінансової підтримки ініціатива не має, вона існує завдяки підтримці небайдужих. Цього року Помічники Миколая організували також сімейний майстер-клас у Львові, виручені від якого кошти пішли на придбання подарунків дітям. Окрім цього, волонтери роздавали листівки на вулицях міста з інформацією про акцію та про те, як до неї долучитися.

Волонтером може стати будь-хто, навіть якщо ця людина ще не має 18 років, але просто принесла чи допомогла пакувати подарунки на Фабриці.

Читайте також: Жива чи штучна: яку ялинку обрати львів’янам до свята, - ЦІНИ, ФОТО

“Насамперед, щоб стати помічником Миколая, потрібно мати добре серце та бажання допомогти. Далі - зайти на сайт акції “Миколай про тебе не забуде”, заповнити невеличку анкету, в якій зазначається, що ти також хочеш долучитися до акції в місті чи просто на рознесення подарунків. Після цього у нас є декілька вишколів, на один із яких потрібно прийти. Там детально розповідають, які дії волонтера. Потім уже обізнаний волонтер приходить на відкриття Фабрики, де працює кілька годин з 13 по 18 грудня. Помічників формують у невеликі групи по чотири людини, які збирають подарунки і 18 грудня ввечері розвозять їх по домівках”, - розповідає Кароліна.

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Увесь Львів для волонтерів поділений на райони та мікрорайони. Кожен мікрорайон має багато конвертів, у кожному з яких зазначено від 10 до 15 адрес дітей, куди потрібно занести подарунки. Інформацію на Фабрику Миколая подають в основному зі шкіл, від класних керівників дітей, та - з соціальних служб.

Подарунок від Святого отримують діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, родин учасників АТО. На вишколах волонтерам розповідають про те, які подарунки та в якій кількості класти для дітей різного віку. У стандартний пакунок входить: жменька різних цукерок, іграшки, книжка, канцелярські приладдя (фломастери, альбом, зошити), і засоби гігієни.

“Усі подаруночки - особливі та унікальні, адже їх пакує кожен волонтер на свій розсуд”, - зазначає Кароліна.

Читайте також: Стефанія Шабатура: львівська килимарниця, що зуміла протистояти радянському режиму

На Фабриці є декілька столів, кожен з них густо засипаний або іграшками, або книжкам, або канцелярськими приладдями, за кількома іншими сидять волонтери. У кожного - свої обов’язки.

При вході є столик, за яким волонтери приймають подарунки. Коли люди приносять пакунки, волонтери записують, що саме принесли та у яких кількостях. Є також стіл оргкомітету, за яким постійно (з 10:00 до 19:00) є хтось з організаторів, які координують групи з різних районів: пропонують обрати конверт з адресами, видають номер групи, записують час, коли кожна група може забрати подарунки з Фабрики 18 грудня та розвезти по домівках.

Сам оргкомітет збирається задовго до відкриття Фабрики - ще у жовтні, аби обговорити всі нюанси свята та якомога більше спростити роботу для волонтерів.

“Кожен волонтер також покращує роботу іншому волонтеру, який працюватиме наступного року. У нас є бланки, які волонтери заповнюють про особливості кожної відвіданої сім’ї, захоплення кожної дитини. Таким чином уже наступного року волонтерам легше підбирати для них подарунки”, - додає Кароліна.

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Після того, як група волонтерів обрала конверт з адресами, кожен помічник Миколая пакує подарунки та складає їх у великі мішки. Зазвичай, це два великих мішки на групу.

Кожен пакунок мають затвердити волонтери за столиком стоп-контролю: вони перевіряють, чи покладено достатню кількість речей у подарунок, чи підходять ці речі дитині по віку.

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Справжнє диво розпочинається напередодні свята Миколая. Волонтери не просто заносять подарунки львівським дітям, Помічники Святого спілкуються з дітками, дізнаються як їх звати, що їх цікавить, просять розповісти віршик або заспівати пісеньку разом із ними.

“Така бесіда потрібна, щоби дітки зрозуміли й відчули атмосферу свята. Якщо дитинка не хоче розповідати віршик, то ми самі починаємо співати і зазвичай діти підхоплюють пісеньку. Потім ми вручаємо подаруночки, говоримо, щоби в наступному році вони були чемні, і тоді ми знову до них завітаємо”, - зауважує Кароліна Кунгурова.

Читайте також: Засніжений Львів: 20 атмосферних зимових світлин міста

Щорічно під час акції атмосферу свята отримують близько 2500 дітей з потребуючих сімей. Дітки, до яких волонтери приходять кілька років поспіль, уже чекають помічників Миколая з нетерпінням від самого ранку.

Попри те, що Фабрика Святого Миколая започаткована для рознесення подарунків за адресами у Львові, завдяки співпраці партнерських  організацій у багатьох інших містах також проводять акцію “Миколай про Тебе не Забуде”

Кожен волонтер має свою мотивацію для того, щоби дарувати дітям свято у вечері перед 19 грудня.

Читайте також: Де у Львові покататись на ковзанах: графік, ціни, локації

“Я почула про цю акцію від друзів, і зрозуміла, що своїм часом, який приділю дітям, можу зробити щось корисне і добре, - каже Кароліна Кунгурова. - Коли ти розумієш, що можеш подарувати комусь цю віру і диво - це приємно і хочеться це робити”.

Координатор волонтерів Ігор Боршовський працює на Фабриці Миколая уже вісім років і зізнається, що йому подобається дарувати дітям подарунки й атмосферу свята, працювати пліч-о-пліч з приємними людьми-волонтерами: “Хотілося ще чимось займатися, десь себе проявити і просто допомогти людям. Волонтерство приносить задоволення. Якщо кожен з нас буде творити добро, то світ стане трішки кращим”.

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Волонтер Мартин Камінецький зазначає, що прийшов на Фабрику шість років тому на прохання найкращого друга та вирішив долучитися. “Це дуже класна й важлива акція, бо 2,5 тисячі дітей отримують подарунки. Мене сюди тягнуло, я хотів тут допомагати”, - додає хлопець.

А ось Марта працює аніматором у дитячих таборах і вже другий рік поспіль є волонтером акції. Дівчина наголошує, що полюбляє брати участь у громадських організаціях та ініціативах, куди залучено багато людей, які працюють над спільною метою.

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється і вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #свята #волонтери #допомога #добро #Фабрика_Святого_Миколая #благочинність
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,76
EUR
42,70
42,75
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...