• Головна
  • Жива чи штучна: яку ялинку обрати львів’янам до свята, - ЦІНИ, ФОТО
16:52, 15 грудня 2018 р.

Жива чи штучна: яку ялинку обрати львів’янам до свята, - ЦІНИ, ФОТО

Жива чи штучна: яку ялинку обрати львів’янам до свята, - ЦІНИ, ФОТО

Грудень - це традиційна пора свят, кольорових гірлянд, “дощиків”, колядок і, звісно ж, новорічного дерева - ялинки. Майже у кожному домі українці встановлюють хвойне деревце, живе або штучне.

Які переваги та недоліки кожного з цих видів ялинок, як відрізнити легальне хвойне деревце від нелегального та які ціни на ринках Львова, перевіряв кореспондент сайту 032.ua.

Збереження довкілля

Масові вирубки лісів уже не дивина для нашої країни, тож свідомі громадяни кількома способами намагаються вберегти довкілля у період зимових свят. Простіший спосіб - придбати штучну ялинку. Є також можливість купити живу ялинку, спеціально вирощену до грудневих свят, а деякі еко-активісти рекомендують хвойні деревця у горщиках.

Як розповіли кореспонденту 032.ua у прес-службі Державного агентства лісових ресурсів України, усього по областях є близько 5 тисяч спеціальних плантацій ялинок, які вирощують до новорічних свят, де росте майже 15 мільйонів дерев, але щороку реалізують не більше 500 тисяч хвойних. Окрім цього, є інші лісгоспи, не підпорядковані Держлісагентству, де проводять санітарні рубки та реалізують частину ялинок.

Читайте також: Де у Львові можна легально купити живу ялинку, - АДРЕСИ

У агентстві лісових ресурсів також підкреслили, що у їхньому відомстві у Львівській області цього року встановлена межа реалізації - 11 тисяч ялинок. І додали, що за період новорічних свят у 2017 році продали майже 7 тисяч хвойних.

Визначити легальну ялинку від Держлісагентства можна за уніфікованими засобами маркування - це самоклейні етикетки або пластмасові бирки-стяжки. Перевірити правдивість такого маркування можна на сайтах: ДП “Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр” та yalynka.info. Останній також має однойменний додаток для телефонів на “Android”.

Зручність та довговічність

Представники громадської ініціативи “Друзі лісу” назвали однією з переваг використання штучної ялинки її зручність: купивши один раз, не потрібно щороку їздити на ринок, вона завжди під рукою, і прикрашати її можна як тільки захочеться святкової атмосфери.

Такі ялинки не осипаються та не створюють потреби у додатковому прибиранні. Їх можна підібрати на будь-який смак і колір, а завдяки багаторазовому використанню - не потрібно щороку думати про утилізацію штучної ялинки.

Разом із тим, для такої ялинки, потрібно відвести у помешканні окреме місце, де би вона зберігалась. Вона може набриднути власникам через одноманітність або відсутність природного аромату.

Алергічні реакції та атмосфера лісу

Впливати на здоров’я окремих людей можуть як живі, так і штучні ялинки. Натуральні хвойні дерева, особливо сосна, викликають алергічну реакцію через свій запах: це кашель, чхання, ускладнене дихання, почервоніння очей, свербіж шкіри. Але алергія може виникнути й на штучну ялинку, якщо вона зроблена із неякісних матеріалів.

За інформацією ініціативи “Друзі лісу”, найчастіше це може бути алергія на окремий компонент штучного деревця, наприклад, клеї та їхні токсичні випари. Зазвичай таке трапляється, коли ялинка дешева та неякісна, з використанням низькосортних матеріалів.

“Ці продукти хімічної промисловості виділяють летучі токсичні хімічні речовини, які  можуть викликати алергію, негативно впливають на дихальні шляхи, нервову систему та здоров'я загалом”, - зазначили еко-активісти.

Читайте також: Якою була головна ялинка Львова у різні роки, - ФОТО

З іншого боку, саме аромату натурального дерева не вистачає багатьом українцям на свята. Хвойні виділяють фітонциди - біологічно активні речовини, які пригнічують та вбивають шкідливі бактерії і грибки. Відтак, представники ініціативи більш схильні рекомендувати живу ялинку, але законно зрубану на спеціальних територіях чи вирощену в горщиках до свята.

“Новорічний аромат", утворений живою ялинкою - це якраз результат вивільнення фітонцидів. Жива ялинка, котра майже місяць стоїть у домі, навіть якщо вона найдешевша, позитивно впливає на органи дихання та нервову систему”, - пояснили “Друзі лісу”.

Що по чому?

Для декого вирішальним фактором при купівлі ялинки може стати її ціна. Кореспондент сайту 032.ua перевірив ціну в інтернеті на живі зрубані, живі у горщику та штучні ялинки.

Ціни на живі ялинки в горщиках коливаються від 1000 до 30 000 гривень, залежно від розміру деревця та його виду. Наприклад, за 80-сантиметрове деревце ялини блакитної доведеться заплатити 1000 гривень, бо цей вид є преміум-класу. Дешевше коштують сизо-блакитні або колючі ялини, ялиці, сосни та західні туї: 1,5 - 2-метрове дерево оцінюють у 1500 - 2000 гривень. Найдорожчою є блакитна ялина до 5 метрів висотою, саме за неї виставляють ціну 30 - 32 тисячі гривень.

Як варіант, можна купити зовсім молоде деревце у горщику та самостійно виростити його вдома. Півметрові хвойні коштують по 150 - 350 гривень та за десяток років виростають до двох метрів у висоту.


На штучні ялинки також різняться ціни: усе залежить від висоти та пишності деревця. Наприклад, одна з найдешевших - метрова ялинка коштує 460 грн, той самий вид, але на 2,5 метра обійдеться у 1790 грн. Більш пишна ялинка на 1,5 метра коштуватиме 1600 грн, а за її версію, висотою 2,5 метра доведеться заплатити 4215 грн. Середня ціна на штучні новорічні дерева, висотою 1,5 - 2 метри коливаються від 1300 до 3000 грн.

На ринках Львова офіційний продаж живих ялинок стартує 18 грудня та триватиме до 6 січня. У місті щороку оприлюднюють перелік місць, де дозволено торгувати хвойними. Але вже зараз починають продавати штучні ялинки та віночки з гілок вічнозелених дерев.

Так,на Галицькому ринку можна купити віночки з живих гілочок по 60 грн/шт. Штучні віночки з прикрасами (шишки, бантики, кульки), залежно від розміру, матеріалу та кількості прикрас коштують від 50 до 400 гривень. Невеликі штучні ялинки з дощиком та прикрасами оцінюються від 80 до 150 гривень.


Великі штучні ялинки продаються на “Добробуті” та “Краківському” ринку. Одразу при вході на “Добробут” можна помітити ялинки від 1,5 до 2 метрів у висоту. Ціни на них коливаються від 1105 до 1920 гривень. Найменші штучні ялинки коштують по 530 - 770 грн.

Біля “Краківського” ринку продаються штучні різдвяні віночки з прикрасами - по 175 - 195 грн за штуку. А на самому базарі можна знайти штучні ялинки різної пишноти та висоти за 1400 - 2100 гривень. Як переконують продавці, товар доставили з Польщі.


То яку ялинку обрати?

Жива зрубана ялинка - це більш традиційний варіант до свята. Її перевагами є натуральний запах та новизна, адже не існує двох однаковісіньких дерев; вони також виробляють фітонциди, які позитивно впливають на організм. Така ялинка не підійде людям з алергією на хвойні і тим, хто не любить надто часто прибирати, а після свят доведеться її утилізувати. Купувати такі ялинки слід лише у спеціально відведених місцях та у людей, які мають на це відповідні документи: так ви не зашкодите лісам, бо у великих лісогосподарствах є спеціальні плантації дерев до свят.

Штучні ялинки - це оптимальний варіант для тих, хто дбає про довкілля і є економним, адже такі деревця довговічні й можуть використовуватися упродовж десятків років. Декому може набриднути однотипність штучної ялинки, а у декому - навіть зашкодити, якщо придбаний товар буде з неякісного матеріалу. Така новорічна окраса також має термін придатності, по завершенню якого її слід віддати на переробку.

Читайте також: До Львова привезли головну ялинку міста, - ФОТО, ВІДЕО

Оптимальним варіантом для багатьох львів’ян може стати ялинка у горщику: вони різняться за видом, формою, висотою та ціною. Її можна вирощувати у себе на балконі чи у дворі, а довкілля при цьому не постраждає.

І головне - при купівлі живої зрубаної ялинки ніколи не варто купувати зрізаний вершечок, бо у більшості випадків таке дерево зрізали незаконно. Слід пам’ятати, що за незаконну вирубку хвойних передбачені штрафні санкції від 85 до 2053 гривень у різних випадках, а за істотну шкоду довкіллю - від 5100 до 8500 гривень. З 1 січня 2019 року ці штрафи зростуть у три та більше разів: від 255 до 10200 гривень, а найбільш злісним порушникам загрожує штраф від 25500 до 34000 гривень або ув’язнення на 5 - 7 років.

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється і вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Голос міста
Штучна
60,7%
Натуральна
39,3%
#Львів #новини #032 #ялинка #свята #дерево #хвоя
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...