• Головна
  • Якою була головна ялинка Львова у різні роки, - ФОТО
Це цікаво
18:23, 29 грудня 2019 р.

Якою була головна ялинка Львова у різні роки, - ФОТО

Це цікаво
Якою була головна ялинка Львова у різні роки, - ФОТО

Не за горами Новий Рік та різдвяні свята, у повітрі пахне мандаринками та хвойними деревами, а вже за кілька днів у Львові традиційно встановлять головну зимову прикрасу - ялинку.

Сайт 032.ua вирішив зробити невеликий екскурс у минуле та згадати, якими були центральні ялинки Львова у радянський час та в період незалежності України.

Післявоєнний період

На Галичині здавна зимовий період розпочинався святкування Дня Святого Миколая, відзначенням католицького та православного Різдва, “польського” (1 січня) та “українського” (14 січня) Нового Року й завершувалось Водохрещам. З приходом радянської влади релігійні свята стали забороненими, офіційно відзначали лише Новий Рік 1 січня. Ялинку встановлювали у Львові за традицією, перейнятою від поляків та німців, а по селах переважав український дідух.

1950 - 1980-ті роки

У період окупації Львова Радянським Союзом, на новорічній ялинці не вивішували ангелят та не встановлювали шопку. Натомість, верхівку головного дерева прикрашала червона п’ятикутна зірка, а замість Святого Миколая дітей розважав Дід Мороз і Снігуронька. Ялинкові прикраси були скромними, часто це було пап’є-маше, дощик також був рідкістю.

Читачка 032.ua Ірина Мазур прислала фото, де біля новорічної ялинки Львова видно одразу кілька поколінь. Перша світлина зроблена 1969 року, на ній батьки тримають на руках сина, а друга - 1996 року, і син уже дорослий та фотографується зі своєю дівчиною.

Епоха Незалежності

У 1990-х хоч і було важко, але традиції відновили: християнські свята знову можна було спокійно відзначати, вертепи зі співами ходили Львовом, а головна ялинка засяяла новими кольорами. Щоправда, прикрашали її з відсилкою до історизму: ялинковими прикрасами ставали стилізовані "цукерки", яворівські іграшки, прикраси з картону.

Наприклад, 2010-го року на верхівці головного новорічного дерева міста була Вифлиємська зірка з гірлянд. Ось так вона виглядає на фото від Євгенія Кравса:

Якою була головна ялинка Львова у різні роки, - ФОТО, фото-15

Читайте також: Тест пам'яті: згадайте тексти українських колядок

2011 рік

Майже 20-метрова ялинка з Пустомит постала на одній з головних площ Львова 2011 року, а прикрасили її ангели з Ватикану, яких вішали на новорічне дерево ще кілька років після "дебюту". Тоді ж у мережі з’явились меми на тему того, що у Львові стоїть “барокова” ялинка, якій притаманний пишний дизайн та скульптури ангеликів.

2012 рік

Фото: Facebook

Фото: Facebook

Наступного року стартувала мода вішати на львівську ялинку яворівські іграшки від народних майстрів - Остапа Сойка та Оксани Когут. Тоді скринька з новорічними прикрасами для Львова поповнилась на 200 авторських іграшок.

2013 рік

Після початку Євромайдану, у Львові вирішили зробити патріотичну ялинку з синьо-жовтою підсвіткою, прикрасами з тризубів та символів ЄС, частково - яворівськими іграшками та виготовленими прикрасами від учнів художньої школи ім. О. Новаківського.

2014 рік

У зв’язку з анексією Криму, початком війни та трагічними подіями на Майдані, у Львові сумнівались, чи варто ставити ялинку взагалі. Втім, вічнозелена 17-метрова красуня таки постала перед Львівською Оперою: з традиційними ангелами, тризубами та яворівською іграшкою.

Читайте також: У Львові відкрився Різдвяний ярмарок 2019, - ФОТО

2015 рік

20-метрову ялинку привезли до Львова з Дрогобицького лісництва та прикрасили у стилі українського прапора: сині гірлянди зверху та жовті - знизу. Багатьом львів’янам дизайн не сподобався і в соцмережах розгорілися жваві дискусії на цю тему.

2016 рік

До Львова цю ялинку привезли зі Східниці та витратили чималеньку суму - 211 тисяч гривень, тож вирішили прикрасити її минулорічними іграшками, але трохи змінити освітлення: тепер сині та жовті гірлянди звисали по всій довжині новорічного дерева.

2017 рік

Минулого року львів’янам пощастило, адже ялинка місту дісталась безкоштовно від мешканки Брюховичів. Цього разу у Львові вирішили прикрасити головну “зірку” свят у європейському стилі. Для дизайну використали жовті гірлянди, придбані за кордоном, а внизу хвойної красуні встановили декорації у вигляді подарунків.

2018 рік

У 2018 році ялинку Львів також не купував: її передали місту мешканці мешканці села Буда з Яворівського району. Традиційно, ялинку прикрасили яворівськими іграшками, а також новою професійною ілюмінацією. Урочисте відкриття новорічної принади Львова відбулося 18 грудня ввечері.

Як запалювали головну ялинку Львова напередодні свята Миколая 18 грудня 2019 року дивіться на відео за посиланням, а також на фото ТУТ.

*Якщо у вас є гарні світлини на фоні львівської ялинки будь-якого періоду до 2010 року, надсилайте нам у повідомлення в Фейсбуці чи на пошту: [email protected] з вказанням автора і дати зйомки, і ми додамо її в наш огляд!

Повне або часткове копіювання чи відтворення матеріалу забороняється і вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Голос міста
Штучна
60,7%
Натуральна
39,3%
#Львів #новини #032 #ялинка #Різдво #Новий_Рік #свята
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...