• Головна
  • Скляна надбудова та кафе на другому поверсі, - якою хочуть зробити віллу Бачевських під час реконструкції - ВІЗУАЛІЗАЦІЯ
20:03, 22 листопада 2018 р.

Скляна надбудова та кафе на другому поверсі, - якою хочуть зробити віллу Бачевських під час реконструкції - ВІЗУАЛІЗАЦІЯ

Скляна надбудова та кафе на другому поверсі, - якою хочуть зробити віллу Бачевських під час реконструкції - ВІЗУАЛІЗАЦІЯ

У понеділок, 19-го листопада у Львові нинішні власники вілли Бачевських, яка розташована у Львові на вулиці Виговського, 35а, представили львів’янам проект реконструкції старовинної будівлі, за яким пропонується перефарбувати віллу у сірий колір, а також облаштувати скляну надбудову.

Кореспондент 032.ua відвідав презентацію проекту вілли Бачевських та занотував найважливіше.

Що сталося

У 2016 році вілла Бачевських, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, була придбана фірмою «Кас Консалтинг». Одразу після придбання нові власники розпочали ремонт будівлі, не отримавши для цього дозволи з міськради Львова. Як пояснив представник нинішнього власника вілли Орест Вишневський, будівля перебувала у аварійному стані та могла обвалитися, тож проводити там ремонтні роботи потрібно було негайно.

«Коли фірма купувала цей будинок, в жодних документах не йшла мова про те, шо це пам'ятка архітектури. Вілла перебувала у аварійному, стані тож там практично одразу розпочалися ремонтні роботи», - сказав Вишневський.

Читайте також: У Львові не дозволили збудувати багатоквартирний будинок біля історичної вілли.

Під час проведення протиаварійних робіт нові власники замінили у віллі вікна та перефарбували фасад у сірий колір. За це ПП “Кас Консалтинг” на засіданні адміністративної комісії ЛМР 17-го липня цього року оштрафували на  170 тисяч гривень.

Що тепер

Задля проведення протиаварійних робіт на віллі Бачевських, власники запросили архітектора зі Львова Ігоря Гризлюка. Він пояснив, що першочергово на об’єкті потрібно було провести заміну внутрішніх стін, перекриттів та крокв. Після цього розпочалася реконструкція фасаду вілли Бачевських.

«Ми замінили перекриття та системи інженерних мереж, які були в аварійному стані. Таким чином виконали внутрішню компоновку конструкцію, аби унеможливити руйнування будівлі. Задля реконструкції фасаду були проведені дослідження всіх шарів штукатурки. З’ясувалося, що раніше будівля мала сірий колір, а у жовтий вона була перефарбована вже за часів Радянського Союзу, коли тут існував дитячий садочок», - зазначив Гризлюк.

(На фото: вілла Бачевського, первозданний вигляд; Василь Петрик)

(На фото: вілла Бачевського, первозданний вигляд; Василь Петрик)

Читайте також: Віллу Завадовичів у Львові можуть знести: питання винесуть на засідання виконкому.

В проекті архітектора також пропонується облаштувати на передній частині будівлі скляну конструкцію на металевих колонах, де розміщуватиметься кафе. На думку Гризлюка, ця конструкція не буде перешкоджати попередньому класичному вигляду будівлі.

«Конструкція є металоскляна, в принципі вона є нескладна у виконанні. Вона абсолютно, на мою думку, не буде псувати класичний вигляд будівлі, який був раніше», - переконує Гризлюк.

Зазначимо, що архітектор, крім проекту реконструкції вілли Бачевських, також готував для міста проекти з модернізації палацу спорту «Україна», що розташований на вулиці Мельника.

Що кажуть львів’яни та в управлінні історичного середовища ЛМР, з приводу реконструкції вілли

Мешканці навколишніх будинків поблизу вілли Бачевських стверджують, що будівля не перебувала в аварійному стані. Крім того, на переконання львів’ян, вілла ніколи не мала сірого кольору. Такий відтінок будинок набув вже після того, як пам’ятку архітектури придбав новий власник.

З позицією мешканців погоджуються й посадовці мерії Львова. Так, за словами очільника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, жодні дозволи на перефарбування та заміну вікон у віллі Бачевських не видавалися. Саме через це фірму «Кас Консалтинг» оштрафували на 170 тисяч гривень.

(Більш сучасний вигляд вілли на Вітовського, 35-А; фото: Людмила Красова)

(Більш сучасний вигляд вілли на Вітовського, 35-А; фото: Людмила Красова)

Більше того, представників управління, які приходили для перевірки будівлі ще на етапі, коли на віллі проводилася заміна вікон, не впускали на об’єкт.

«Зупинити незаконні роботи можуть лише представники ДАБІ. Ми не можемо цього зробити. Наші представники приходили та намагалися здійснити перевірку, однак їх виганяли. У висновку справді йдеться про те, що на фасаді будівлі була знайдена імітація мармуру, однак власники самовільно перефарбували віллу у сірий колір», - сказала Онищенко.

Що далі

За словами представника власника вілли Бачевських Ореста Вишневського, компанія «Кас Консалтинг» вже оплатила штраф у розмірі 170 тисяч гривень за перефарбування будівлі та заміну вікон. Тепер власник сподівається отримати всі відповідні погодження на реконструкцію вілли. Наразі роботи там так і не зупинили.

Читайте також: Доля історичної вілли “Люсія” у Львові: що відомо станом на нині.

Голова комісії та заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив, що на заступному засіданні адміністративної комісії знову розглянуть питання щодо реконструкції вілли. До того часу власник має встановити точний колір будівлі, визначитись із подальшою долею замінених вікон та пояснити, яким чином можна отримати законну процедуру реконструкції будівлі.

Додамо, що вілла Бачевського (1926 рік спорудження), яка розташована на вул. Вітовського, 35а є пам’яткою архітектури місцевого значення (згідно з рішенням Львівського облвиконкому №671 від 13.12.91). Спершу тут мешкав власник Львівської лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський, пізніше - було консульство Австрії, а у радянські часи - дитячий садок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,82
EUR
42,75
42,84
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...