• Головна
  • У Львові не дозволили збудувати багатоквартирний будинок біля історичної вілли
15:33, 7 вересня 2018 р.

У Львові не дозволили збудувати багатоквартирний будинок біля історичної вілли

7 вересня виконавчий комітет Львівської міської ради не підтримав рішення про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування будівництва багатоквартирного будинку на вул. Вітовського, 35-А.

(На фото: вілла Бачевського, первозданний вигляд; Василь Петрик)

Як повідомляє кореспондент сайту 032.ua, ТзОВ “Марконі” має намір звести за вказаною адресою багатоквартирний житловий будинок із вбудованими громадськими приміщеннями, трансформаторною підстанцією та паркінгом.

Оскільки за цією адресою розташована класицистична вілла Бачевського, яка є пам’яткою архітектури, і зелений куточок, рішення не прийняли.

Зазначимо, що уже кілька років поспіль громадськість бореться з тим, щоби ТзОВ “Марконі” не знищив пам’ятку. Так, у вересні 2016 року, львів’янин Василь Петрик писав у соцмережах, що забудовник вирішив на території пам’ятки на розі вулиць Зарицьких - Грецької спорудити багатоповерховий житловий будинок.

У Львові не дозволили збудувати багатоквартирний будинок біля історичної вілли, фото-1

“Історико-містобудівне обгрунтування "можливості" такої макабричної забудови відхилили Управління охорони історичного середовища м. Львова та науково-консультативна рада при Львівській ОДА. Але в замовників є простіший варіант - це просто звернутись до Києва в Міністерство культури (варто його напевно перейменувати на міністерство Магії), де магічним чином проект будівництва на території пам'ятки ПОГОДИЛИ! Отже - пам'ятка під загрозою!”, - наголосив тоді Василь Петрик і оприлюднив відповідні документи та фото вілли.

7 вересня 2018 року на виконком прийшли представники ГО “Народна дія”. Голова організації Анна Біликівська зазначила, що вілла з двориком має бути збережена, адже вона є однією з улюблених місцин львів’ян.

“Це є історичний ареал і вілла, яка є пам’яткою архітектури, повинна мати простір. Там детальний план території був затверджений місяць тому без цього будівництва. У такому разі, у вже існуючий ДПТ потрібно було би вносити зміни, але цього не варто робити. Це є куточок, який милує око львів’ян, і є багато відгуків від мешканців, які ходили в цей садочок”, - повідомила Анна Біликівська.

Відтак, міському голові Львова запропонували, щоби Львів викупив цей об’єкт і перетворив на дитячий садочок, де за радянських часів також діяв дошкільний навчальний заклад. Львів'яни також підкреслили, що будинок варто перемалювати в оригінальний кремовий колір замість сірого, як зробив власник зараз.

Андрій Садовий у свою чергу, заропонував організувати зустріч юридичного департаменту ЛМР із усіма сторонами конфлікту, аби врегулювати це питання.

Нагадаємо, що 17 липня 2018 року на засіданні адміністративної комісії Львівської міськради розглядали питання порушення ЗУ “Про охорону історичної спадщини” та оштрафували ПП “Кас Консалтинг” за самовільну заміну вікон і перефарбування фасаду вілли Бачевського на максимальну суму - 170 тисяч гривень.

У Львові не дозволили збудувати багатоквартирний будинок біля історичної вілли, фото-5

(Більш сучасний вигляд вілли на Вітовського, 35-А; фото: Людмила Красова)

Додамо, що вілла Бачевського (1926 рік спорудження), яка розташована на вул. Вітовського, 35а є пам’яткою архітектури місцевого значення (згідно з рішенням Львівського облвиконкому №671 від 13.12.91). Спершу тут мешкав власник Львівської лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський, пізніше - було консульство Австрії, а у радянські часи - дитячий садок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #історія #пам'ятка #вілла #Бачевського #Вітовського #ЛМР
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,90
EUR
42,94
42,99
PLN
9,92
9,95
Оголошення
live comments feed...