• Головна
  • Якою буде вулиця Бандери після реконструкції: нові подробиці, - ФОТО
22:01, 14 листопада 2018 р.

Якою буде вулиця Бандери після реконструкції: нові подробиці, - ФОТО

Сьогодні, 7-го листопада для журналістів у Львові представники КУ “Інститут міста” провели імпровізовану екскурсію по вулиці Степана Бандери та розповіли, які зміни тут можуть відбутися під час реконструкції вулиці в рамках проекту “Вулиця для всіх”.

Журналіст сайту 032.ua побував на екскурсії та занотував найважливіше.

Вулиця для всіх - що це за проект

Втілення проекту розпочалося ще у 2016 році за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва Німеччини. Проект мав на меті створити прецедент налагодження комунікації між мешканцями, підприємцями та владою міста під час реконструкції громадського простору.  І найголовніше – з вулиці Бандери планували прибрати бруківку, замостивши вуличний простір асфальтом. Саме ця ідея надзвичайно обурила мешканців Львова.

Та під час громадських слухань, які відбулися в листопаді минулого року, львів’яни відкинули пропозиції проектантів та запропонували зберегти бруківку, чотири смуги для руху та відсутність велодоріжок.


Що вже змінилося на вулиці Степана Бандери

Певні проектні рішення в рамках реалізації проекту “Вулиця для всіх” на вул. Бандери вже відбулися. Зокрема, на площі Шашкевича та на вулиці Бібліотечній змінили організацію дорожнього руху, аби розділити транспортні потоки. Так, за словами керівника відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор» Романа Зубачика, вулицю Бібліотечну після проведеного моделювання щодо автомобільного потоку вирішили зробити двосторонньою, через незначну кількість транспорту та малу частку пішоходів.

Читайте також: Спроба №2: у Львові підготували нові пропозиції щодо реконструкції вулиці Бандери, - ВІЗУАЛІЗАЦІЯ.

“Тут відсутні об’єкти притягання і практично немає активного пішохідного руху. Водночас, на вулиці Професорській навпаки -  пішохідних рух дуже активний, нею користуються майже 2 000 пішоходів на годину. У зв’язку з цим ми запропонували запровадити двосторонній рух на вулиці Бібліотечній і скоротили шлях водіям, які раніше мали виконати незручний поворот з вулиці Бандери на Бібліотечну. Тепер вони одразу повертають на Бібліотечну,  а далі рухаються відповідним маршрутом”, - каже Зубачик.

Ще одним новаторским рішенням в рамках проекту “Вулиця для всіх” стало облаштування нового громадського простору поблизу Органного залу.

Нагадаємо, що місце для відпочинку тут почали облаштовувати місяць тому: на частині території демонтували стару клумбу - її місце засипали дрібним гравієм та облаштували невеликих розмірів газони поблизу дерев. Як розповів архітектор Антон Коломєйцев, проектанти намагалися зробити максимально привабливим цей простір для пішоходів.

“Це так званий тактичний урбанізм - коли фактично виконуються речі, аби підняти статус простору, відкрити його для людей, зробити його більш зручним. Ми намагалися максимально зробити привабливим цей простір для пішоходів, зробити місця для сидіння. І тепер дуже приємно, коли майже щодня тут бачити туристів, які сідають на ці лавки та розглядають місце", - говорить Коломєйцев.

Він зазначає, що в межах робіт з-під землі були виявлені залишки постаменту на якому колись стояла статуя Матері Божої.

“Ми знали, що ці каміння збереглися під шаром грунту і псуються там. Для нас дуже важливо з увагою підійти до історії, ми розкрили ці каміння, ще потрібно виконати певні реставраційні роботи.Але фактично це цікавий елемент історії, який надає змісту цьому просторі”, - каже Антон Коломєйцев.

Наразі ж, на території навпроти Органного залу триває наступний етап робіт: поточний ремонт бортового каменю навколо громадського простору.

“Тут з’явиться ще один шар гравію, який зробить елементи площі більш горизонтальними, зручними. Планується також дерева вздовж вулиці Бібліотечної. По суті, ця зона стане більш привабливою для руху людей між центром міста та Львівською Політехнікою", - вважає Коломєйцев.

В майбутньому тут також планують облаштувати зелений схил замість підпірної стінки, яка перебуває в аварійному стані.

Читайте також: Німецький досвід для європейського Львова: як будуть реконструювати вулицю Бандери (ФОТО).

Аби наочно проілюструвати мешканцям Львова якою може бути вулиця Бандери за проектом "Вулиця для всіх", навпроти головного корупусу "Львівської політехніки" реконструювали тротуар та облаштували місця для паркування між деревами та антикишенею на переході.

Крім того, за словами начальника відділу урбаністики ЛКП "Інститут просторового розвитку" Олександри Сладкової, на цьому тротуарі облаштували звичайну плитку гладку плитку для пішохідної зони та рельєфну – для транзитної.

Що ще пропонують змінити

Урбаністи пропонують залишити на вулиці Бандери дві смуги громадського транспорту, облаштувати велосмуги, місця для паркування та широкі тротуари, через інтенсивний пішохідний рух.

“Велосипедна інфраструктура на вулиці відсутня повністю. Велосмуги виглядають більш переконливо, адже за такого інтенсивного пішохідного руху є загроза, що люди будуть використовувати велодоріжки як тротуар. До того ж бічні вулиці велосмугою перетинати значно безпечніше, ніж по велодоріжці”, - розповідає Ігор Могила

Крім того, після реконструкції для автомобілів закриють площу Кропивницького, а частину території зроблять трамвайно-пішохідною. Власники автомобілів будуть об’їжджати цю ділянку дороги по кільцю, яке облаштують по вул. Тобілевича, Федьковича, Шептицьких.

На перехресті вул. Антоновича і вул. Митрополита Андрея прокладуть третю трамвайну колію для тих трамваїв, які не повертають на вул. Київську, а їдуть прямо в напрямку центру. Для цих трамваїв облаштують нову зупинку за перехрестям.

“Наразі перед перехрестям з боку вокзалу є одна зупинка і автобуси з трамваями звідси роз’їжджаються у двох напрямках: в сторону Бандери і в сторону вул.Київської. Особливості руху є такими, що коли один трамвай стоїть на зупинці, наступний не може проїхати, оскільки чекає, коли попередній трамвай звільнить стрілку. Лише тоді водій наступного зможе її перемкнути ї рухатись далі. Тому, аби уникнути затримок в русі трамваїв, пропонується розділити трамвайні смуги: права смуга їхатиме на  вул.Русових та Київську, а середня - на вул.Бандери”, - каже Могила.

На його думку, це дасть змогу розділити трамвайний рух ще до під’їзду на зупинку: трамваї, яку рухатимуться в сторону Русових матимуть зупинку перед перехрестям,, а трамваї, які їдуть в сторону Бандери,  зупинятимуть за перехрестям.

Крім того, тролейбусну зупинку з вулиці Антоновича можуть також перенести на вул. Митрополита Андрея, аби вона була за перехрестям.

Чи ремонтуватимуть вулицю Бандери за проектом “Вулиця для всіх”

За словами менеджера проекту “Вулиця для всіх” Максима Терлецького пропозиції щодо змін на вулиці Степана Бандери носять лише рекомендаційний характер. В КУ “Інститут міста” сподіваються, що у “Львівавтодорі”, який буде замовником робіт, врахують пропозиції урбаністів під час проектування ремонту вулиці.

“Цей проект - пілотний  у Львові. Але ми сподіваємося, що наші пропозиції будуть враховані, адже тоді ми зможемо отримати вулицю дійсно європейського зразка, на якій буде зручно усім категоріям мешканців”, - каже Терлецький.

Ремонтні роботи на вулиці Бандери можуть розпочатися наприкінці 2019 року.

Нагадаємо, що наприкінці листопада минулого року, громада відкинула ідею реконструкції вулиці Бандери в рамках проекту “Вулиця для всіх" та зобов’язала проектантів створити новий проект зі збереженням бруківки та з розширенням вулиці до чотирьох смуг руху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua
Високі оцінки користувачів за Повнота інформації
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,12
39,20
EUR
42,65
42,75
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...