• Головна
  • Чи справді “Український вибір” Медведчука судиться з Львівською облрадою через заборону російськомовного продукту
21:18, 24 жовтня 2018 р.

Чи справді “Український вибір” Медведчука судиться з Львівською облрадою через заборону російськомовного продукту

18 вересня більшість (57) депутатів Львівської обласної ради підтримали запровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту на Львівщині. Знайшлися також противники цього рішення, серед яких - проросійська громадська організація, створена кумом Путіна, політиком Віктором Медведчуком.

Що сталося?

8 жовтня на сайті громадського руху з’явився допис від імені Віктора Медведчука під заголовком: “Український вибір” оскаржив у суді дискримінаційне рішення Львівської облради про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту”.

У матеріалі Медведчук наголосив, що “відверто антиконституційне” рішення Львівської облради було оскаржено в суді, назвав політиків русофобами, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу.

Політик зазначив, що прийняття документу порушує: ст.10 Конституції України, ст. 43 ЗУ “Про місцеве самоврядування”, ст. 4, 5 і 10 ЗУ “Про культуру”, ст.1 ЗУ “Про національні меншини України”, ст. 1,2 6 ЗУ “Про принципи попередження і протидії дискримінації в Україні”, Рішення Конституційного суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп/99 у справі офіційного тлумачення положень статті 10 Конституції України щодо використання державної мови органами державної влади, місцевого самоврядування та її використання у навчальних закладах України.

Читайте також: Що не так з трамвайними платформами у Львові: ТОП-5 міфів і шляхи вирішення проблеми

Серед іншого, Віктор Медведчук апелював до Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

“Український вибір - Право народу” вимагав визнати протиправним і недійсним рішення Львівської облради VII скликання від 18 вересня 2018 року №745 і у вигляді забезпечення судового позову призупинити дію цього рішення”, - додав політик.

Що відбулося в суді?

Як з’ясував кореспондент сайту 032.ua, 8 жовтня Львівський окружний адмінсуд  залишив без розгляду позов до облради про визнання протиправним заборони російськомовного культпродукту.

Згідно з матеріалами ухвали, заява про забезпечення позову повинна містити повну інформацію про юридичних або фізичних осіб, які фігурують у справі, ідентифікаційний код, паспортні дані тощо.

Чи справді “Український вибір” Медведчука судиться з Львівською облрадою через заборону російськомовного продукту, фото-1

До позовної заяви було долучено світлокопію паспорта (стор. 1-6), яка не була засвідчена, і суд не зміг ідентифікувати підпис позивача. Також не було вказано ідентифікаційного коду відповідача.

Відтак, суд вирішив, що заяву подано без додержання вимог ст. 152 КАС України, та повернув її позивачеві без розгляду. Також заявникові повернули сплачений судовий збір у розмірі 528,61 грн.

Що тепер?

Кореспондент 032.ua звернувся за роз’ясненням до прес-служби “Українського вибору”, але відповіді про те, чи буде громадська організація ще позиватись до Львівської облради, так і не отримав.

Згідно зі законом, повернення без розгляду судом позовної заяви не позбавляє їх можливості повторно звернутися до адміністративного суду упродовж 15 днів з моменту складення ухвали.

***

Нагадаємо, що Львівська обласна рада 18 вересня заборонила використання російськомовного культурного продукту, як йдеться в самому рішенні, “з метою уникнення ескалації напруги в суспільстві, задля захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації; і беручи до уваги численні звернення патріотичних та ветеранських громадських організацій”.

Проект рішення від 25 вересня передбачає, що мораторій накладається на творчість виконавців, які зазначені у Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці (наказ Міністерства культури України від 06.03.2018 № 184), а також осіб, які прямо або опосередковано ведуть антиукраїнську діяльність, – до моменту повного припинення окупації території України.

Читайте також: Львівські школи з якісним харчуванням для дітей: міф чи реальність

У рамках виконання рішення, ЛОДА має створити міжвідомчу робочу групу, за участю громадськості, правоохоронців, РДА та рад ОТГ, яка би проводила систематичну роз’яснювальну роботу для фізичних та юросіб про мораторій; подавала пропозиції до СБУ, РНБО, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо переліку осіб, дії яких створюють загрозу національній безпеці України; вживала заходів для впорядкування продукції в кіосках та на вулицях міста (російськомовні газети, журнали, книги, поштівки, аудіо- та відеодиски).

Додамо, що прийняттю рішення про мораторій у Львівській облраді передував проект ухвали щодо заборони популяризації музики російських виконавців, поданий на сесії ЛОР 17 квітня 2018 року. Ця ухвала передбачала, що під заборону підпадали музиканти, які опинилися у “Чорному списку Міністерства культури України”.

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ ЧИ ВІДТВОРЕННЯ МАТЕРІАЛУ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ І ВВАЖАЄТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #Львівщина #облрада #Медведчук #мораторій #російський #культурний #продукт #Український_вибір #суд
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...