• Головна
  • У Львівській кав’ярні-галереї «Штука» будуть розповідати про Олексу Новаківського
14:04, 7 листопада 2012 р.

У Львівській кав’ярні-галереї «Штука» будуть розповідати про Олексу Новаківського

8 листопада о 18:30 у кав’ярні-галереї «Штука» про Олексу Новаківського має намір розповісти директор його художньо-меморіального музею у Львові, заслужений діяч мистецтв України, мистецтвознавець Любов Волошин.

Розповідь про Олексу Новаківського продовжує започатковану у 2010 році традицію згадувати у листопадові дні братів Шептицьких та особистості й проекти, до розвитку яких вони спричинилися. Адже 1-го листопада відзначаємо роковини з дня смерті Митрополита, а 17-го святкуємо уродини отця Климентія. Творча біографія Олекси Новаківського тісно пов’язана з особою Андрея Шептицького. «Без пересади можна сказати, що такий могучий малярський талант як Новаківський, вихованок Краківської академії мистецтв, лише завдяки старанням Митрополита служить нашій українській нації. Митрополит у найскрутніший час його матеріально піддержав, дав йому захист у своїй домівці при вул. Міцкевича, і Новаківський нині голосить своєю кистю славу українського мистецтва», - писав у 1926 році о. Юліан Дзерович.

Коротка довідка:

Олекса Новаківський – одна з чільних творчих постатей в українському мистецтві першої третини ХХст. Його творчість споріднює нашу традицію із загальноєвропейським руслом розвитку мистецтва. Зокрема, у малярстві Новаківського позначились такі течії як імпресіонізм, символізм та експресіонізм, набувши при тому яскраво вираженого національного забарвлення. Важливою сторінкою біографії художника є його педагогічна діяльність, адже він – засновник першої в Галичині Мистецької школи, яка працювала впродовж 1923-1935рр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,83
39,95
EUR
42,94
42,99
PLN
9,92
9,95
Оголошення
live comments feed...