• Головна
  • На День Незалежності у Львові пройшов Марш захисту українців (Фото)
20:13, 24 серпня 2012 р.

На День Незалежності у Львові пройшов Марш захисту українців (Фото)

Крокували учасники під барабанний гул, козацькі марші, національно-патріотичні пісні та проукраїнські гасла за маршрутом: вул. Винниченка – вул. Руська – площа Ринок – вул. Беринди – проспект Свободи – вул.  Дорошенка – площа Шашкевича – вул. Степана Бандери – площа Кропивницького.

Під час ходи багатотисячна колона зупинялася для покладання квітів коло пам’ятника Тарасові Шевченку та коло пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів.

У Марші захисту українців взяли участь видатні діячі нашої держави, учасники національно-визвольних змагань, депутати першого демократичного скликання Львівської обласної ради та представники громадських організацій Львівщини, суспільно-культурних товариств і політичних партій. Більшість із них були одягнені в національні однострої чи повстанську форму з прапорцями ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода», зі стрічками «Нас єднає мова. Єдина державна мова».

Мітинг біля пам’ятника Степана Бандери розпочався з урочистого покладання квітів. Потім виступали ветерани, політики та єдині узгоджені кандидати в депутати до Верховної Ради України від ВО «Батьківщина» та від ВО «Свобода» - Ірина Фаріон, Михайло Хміль, Ігор Васюник, Юрій Михальчишин. Між їх виступами звучала музика та пісні у виконанні місцевих ансамблів.

До слова було запрошено ветерана УПА – сотника Кривоноса. Він закликав усіх бути готовими до боротьби, у тому числі – зі зброєю в руках. Сказав, що в Україні багато зброї, і якщо трапиться така прикра година, що її треба буде брати в руки, то потрібно буде забирати її силою у тих, в кого вона є. Він зазначив, що внутрішніми ворогами України є діюча влада в особі президента, який підігрує Путіну.  «Росія зараз загрожує українській незалежності», - сказав він.

Юрій Михальчишин подякував ветеранам УПА, які прийшли на цей захід «для боротьби». Він закцентував увагу, що зараз ідеться не про похід на вибори, а на війну. «І цю війну ми виграємо», - запевнив свободівець. Далі він звернувся до громади з патріотичною молитвою українського націоналіста, «зі словами, з якими сотні тисяч хлопців і дівчат ішли на бій і вмирали, перемагали задля того, щоби ми жили». «Я прошу вас закарбувати цей кулак в серці, бо з цими словами цієї осені ми підемо на барикади. Час мітингів вже закінчується», - наголосив Юрій Михальчишин.

У своєму вітальному слові Михайло Хміль сказав, «що багато-кому навіть у страшному сні не могло наснитися, що, святкуючи 21-у річницю Незалежності України, підніматиметься питання збереження нашої держави», що «зазіхатимуть на єдину державну мову, на культуру». «А що ми хотіли? Дві третіх тих, хто засідає в парламенті – це не українці. Ви подивіться, кого вони призначають міністрами оборони, освіти. При згадці слова «Україна» чи «українське» в них скули зводить», - виголосив опозиціонер.

Михайло Хміль також додав, що патріотичні сили ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» об’єдналися для того, щоби боротися: «Ми об’єдналися на війну. А на війну іменних запрошень не виписують. На війну зголошуються і стають у стрій. Кожен зі нас повинен повірити, що правда за нами, що ми переможемо. Ми майже здолали байдужість свою, нам треба ще пробудити свого сусіда».

Своєю чергою Ігор Васюник закликав українців відсвяткувати цей День незалежності протестом проти свавілля влади.

«Так, сьогодні День Незалежності. Але сьогодні цей День незалежності ми мусимо відсвяткувати не дифірамбами, словами про нашу квітучу неньку-Україну…Сьогодні ми цей день маємо освятити протестом проти всього цього «регіонального» свавілля.    В ключові моменти своєї історії українці завжди виходили переможцями в протистоянні з ворогом. Двадцять один рік тому ми створили свою незалежну державу. Вісім років тому ми разом відстояли свій демократичний вибір на Помаранчевому майдані. Надійшов час ще раз поборотись за нашу незалежність. І лише єдина державна українська мова має силу  об’єднати всіх громадян України, незалежно від національності та віросповідання», - сказав у своєму звернені Ігор Васюник.

На останок мітингу Ірина Фаріон зачитала відозву до українського народу Львівської облради, яку планують надіслати у Верховну Раду. Основним повідомленням цієї відозви був заклик прийти на вибори і проголосувати. У ньому йшлося про те, що в Україні є дуже сильний внутрішній потенціал, який зараз пробуджується, є сили відстояти своє право на людську та національну гідність. І що люди найближчим часом проявлять її, аби відсторонити від влади зрадників, українофобів, «тушок» тощо. Що політикум сучасної України не є кольоровим і нема багатьох варіантів – є чорне і є біле. Тож люди повинні відрізняти одне від другого та зробити вибір. Вона наголосила, що сателітами Партії регіонів є нові політичні проекти.

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,91
40,03
EUR
42,88
43,00
PLN
9,84
9,89
Оголошення
live comments feed...