• Головна
  • LvivMozArt: у місті стартував фестиваль, який складає конкуренцію Аугсбурґу і Зальцбурґу
Будь в курсі
18:31, 18 серпня 2017 р.

LvivMozArt: у місті стартував фестиваль, який складає конкуренцію Аугсбурґу і Зальцбурґу

Будь в курсі
Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

18 серпня у львівському Палаці Потоцьких розпочався фестиваль LvivMozArt, який має на меті розкрити для мешканців і гостей Львова постать сина Вольфганга Амадея Моцарта — Франца Ксавера, котрий більше 30 років прожив у Галичині.

Про це повідомляє кореспондент сайту ​032.ua.

Подія триватиме до 25 серпня, охопить 12 локацій та представить близько 20 концертних програм, небачену досі виставку та міжнародний форум.

LvivMozArt: у місті стартував фестиваль, який складає конкуренцію Аугсбурґу і Зальцбурґу, фото-1

«Ми відкриваємо фестиваль, пов’язаний із Францом Ксавером Моцартом - сином геніального Вольфгана Амадея Моцарта. Він був однією з тих осіб, які формували атмосферу нашого міста. Від 1808 року, майже все своє свідоме життя він прожив у Львові і притягував до міста людей, які були важливими для тієї епохи. Це перший фестиваль, але я думаю, він стане знаковим для Львова як Форум видавців та інші культурні заходи. Він матиме не тільки музикальний аспект, але й візуальний, наприклад, виставка, де ми сформували атмосферу тогочасного Львова», - зауважив культуролог, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв, Тарас Возняк.

LvivMozArt: у місті стартував фестиваль, який складає конкуренцію Аугсбурґу і Зальцбурґу, фото-2

Засновниця та арт-директорка фестивалю Lviv MozArt Оксана Линів зазначила, що всі, хто прийде на концерти, почують ексклюзивні твори - світові прем’єри, які жодного разу не звучали ні у ХХ, ні у ХХІ столітті.

«Стільки мрій, приготувань, роботи, недоспаних ночей, що складно стримати сльози. Об’єдналися зараз кращі сили Львова й України. Ця подія набула такого розголосу, що перший раз до України приїжджає міжнародна преса, високоповажні гості з Європи, вперше про Львів починають писати у провідних європейських виданнях, які пишуть, що без України європейська історія буде настільки ж неповноцінною, як без Польщі, Угорщини, Румунії. Як дуже гарно було сказано у газеті «Nürnberger Nachrichten»: «Ауґсбурґ і Зальцбурґ отримують конкуренцію. LvivMozArt — так називається найновіший фестиваль Моцарта в Європі», - поділилась Оксана Линів.

LvivMozArt: у місті стартував фестиваль, який складає конкуренцію Аугсбурґу і Зальцбурґу, фото-3

За її словами, ідея створення фестивалю почала зароджуватись близько чотирьох років тому, коли у музеї в Зальцбурґу вона читала майже біля кожного експоната, що його було привезено зі Львова.

«Тоді я зрозуміла, що там більше прочитала про Моцарта і Львів, ніж у Львові за все життя, хоч я тут довго проживала», - сказала Оксана Линів.

LvivMozArt: у місті стартував фестиваль, який складає конкуренцію Аугсбурґу і Зальцбурґу, фото-4

Як зауважила засновниця фестивалю, Франц Ксавер написав не так багато творів для великого складу — солістів, хору та оркестру. Коли до нього не прийшло визнання, він закрився в собі, вдався у меланхолію та став митцем-романтиком, який пише камерну музику.

«Камерна його музика — це певна сповідь душі. Але на початку, коли він приїхав до Львова і ще під час навчання у Відні, у нього ще були амбіції й віра подолати обставини долі, і він написав ці твори, які вперше прозвучать у Львові — кантата «Перший весняний день», написана ним у Львові для ним створеного товариства і яка звучала лише раз на закритому концерті у баронесси Кавалькабо. (Привселюдно, у відкритому концерті він виконував тільки твори інших композиторів. Хоча, для мене він є одним з найкрасивіших творів у цьому жанрі.) Також - «Фортепіанні варіанції», перекладені українським піаністом Антонієм Баришевським, який єдиний взявся за роботу з розшифровки копій манускриптів, які останній раз використовував сам Ксавер», - підкреслила Оксана Линів.

Читайте також: ТОП-7 фестивалів на Львівщині, які слід відвідати найближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #культура #музика #фестиваль #Моцарт
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...