• Головна
  • Політична риторика 2012: говорили, балакали - сіли, та й заплакали
Тема для обговорення
09:00, 29 липня 2012 р.

Політична риторика 2012: говорили, балакали - сіли, та й заплакали

Тема для обговорення

Це нічого, що офіційно виборча кампанія ще не почалася. Ніхто ж бо не говорить про передвиборну агітацію. Про що ви? Депутати їздять в народ знайомитися, представлятися і розповідати про свої мрії. Тріпати язиком - це, можна сказати, основний вид їх професійної діяльності, прописаний в посадових інструкціях. Або не в інструкціях? (Може і немає у них жодних належних інструкцій зовсім, адже і обов'язків-то по суті немає). Але не важливо. Головне, ЩО вони говорять і ЯК вони говорять.

Уважному читачеві є над чим задуматися і зробити для себе деякі висновки.

Агресивніше всіх знайомитися зі своїм електоратом Наталія Королевська. Її і послухаємо першою.
Те, що Наталя буквально накинулася на свого потенційного виборця, вчепилася в нього зубами з хижим прикусом, зрозуміти нескладно. Вийти з тіні колишнього шефа Юлії Тимошенко, ой, як непросто. Томне «взіраніє» з екрану з повільним підніманням війок («відкрийте мені повіки!") є не що інше, як спроба скопіювати харизму колишньої шефині. Але харизма така штука - вона або є, або її немає. Не допомагає навіть величезна купа грошей, яку Королівської підкинули на її передвиборні перли. Але, треба сказати, гроші ці панночка відпрацьовує чесно. Вона буквально не вилазить з турне. І скрізь всім все обіцяє, намагаючись сподобатися. Приїхала до Маріуполя - обіцяє поліпшити екологію. Каже про величезний промисловий потенціал і значення чорної металургії для України. «Чорна металургія - це основа добробуту країни», - говорить вона і в Донецьку, додаючи до металургії ще й шахтарську працю. Адже саме шахтар повинен забезпечити енергетичну безпеку держави. «Металургія - це основне джерело надходження валюти, це локомотив економіки Донбасу, промислового серця Україні: 40% вугілля та металу добувають і виробляють на Донбасі».

У Кривому Розі - майже те саме, що і в Маріуполі. «Кривий Ріг - це унікальне місто, яке дає 40% ВВП Дніпропетровської області», - мовить Королевська. Але тут її інтереси вже вийшли з площини чорного металу. Чи не індуса ж їй захищати з його «Арселором». Тому риторика змінюється. «Кривий Ріг занадто залежний від металургії. А це значить, що криза 2008 року може повторитися. Треба зробити кроки, прийняти антикризову програму, яка зменшить цю залежність і не дозволить повторитися кризі ».
У Дніпропетровську Наталія Королевська відвідала завод з виробництва акумуляторних батарей. «Я вважаю, наша головна задача - зробити все, щоб розширювали виробництво, забезпечити приплив інвестицій, не зупиняти модернізацію, створювати такі ж високотехнологічні підприємства в Україні, як ваше».

У Запорізькій області риторика знову змінюється. Адже тут їй належить спілкуватися з жителями депресивного Мелітополя, наполовину аграрного. І ось уже металургія втрачає своє величезне значення для країни, а у всій своїй красі постає праця хліборобів. Саме їх вона назвала головними людьми в країні. «Я вважаю, якщо держава не вживатиме екстрених заходів з підтримки сільгоспвиробника, селяни втратять до 10 млрд гривень, - заявила вона, маючи на увазі ціни на новий урожай. І без переходу: - Ми для себе вирішили, потрібно брати на себе відповідальність і формувати нову команду ».

Ну а у Вінниці, нашої української житниці, вона що називається, «добила тему», заявивши, що майбутнє України - це саме землеробство. (Яка там металургія, які там високотехнологічні виробництва! Сільське господарство - ось воно, майбутнє!)

В цілому, загальна риторика Наталії Королевської зрозуміла - на що дивлюся, про те співаю. Всім все обіцяю, і, звичайно, нічого не зроблю. Тому як не для того такі гроші вкладаються в політичний бізнес-проект, щоб країні рідній допомагати. Гроші-то люди серйозні дають, а значить «відбити» їх захочуть.
Інша справа комуністи. Звідки у них гроші, нікому не відомо. Але як вони їх «відбивати будуть», абсолютно не приховують. Принцип Шарікова: все відібрати і поділити. Націоналізація!

А щоб їх ідеї зрозуміло якомога більше людей в Україні, вони для вірності свої заклики ще й англійською дублюють. «We are with you!» - звертаються комуністи до свого загадкового англомовному електорату в Україну. І це, безумовно, їх фішка в нинішньому передвиборному сезоні. В іншому Симоненко не надто відрізняється від Королевської.

Приїхавши в Одесу, він щедро обіцяє вирішити проблеми, які актуальні саме для жителів Перлини біля моря. «Ми піднімемо найбільш важливі проблеми для Одеси і підкажемо шляху їх вирішення. Це і зона відпочинку біля моря, хто її забудовує, в чиїх вона руках і в чиїх інтересах використовується. І електротранспорт, і проблеми селища Котовського, і Припортовий завод, який, на мою думку, повинен залишатися в держвласності і "нести золоті яйця" в бюджет держави ».

На зустрічі з одеськими студентами МДУ лідер Компартії України говорив про те, що важливо для молодих людей. Він наголосив на необхідності прийняття законопроекту № 4352, яким пропонується закріпити право на відстрочку оплати за навчання. «Це дозволить 2 млн. українців, які навчаються на платній основі, отримати відстрочку і закінчити навчання», - заявив головний комуніст, при цьому якось дивним чином забувши своє власне гасло, з яким він іде на парламентські вибори: «Безкоштовне оздоровлення та освіту дітям! ». Ну що поробиш, амнезія ...

У Миколаївській області Петро Симоненко також торкнувся регіональної проблеми (не все ж Королівської на відкуп віддавати), зокрема, він назвав два основні проблемні питання Миколаєва та Миколаївської області - це безробіття і втрата судопромислового  виробництва. Пообіцяв вирішити. І рішення придумав - націоналізація! А як же по-іншому.

А ось старий лис Литвин словам не довіряє. Він свій житомирський електорат як облуплений знає. А тому в Житомир з порожніми руками ні ногою. Обдарував всіх. До Дня медпрацівника роздав 130 тонометрів, 60 велосипедів, грамоти, м'ячі, спортивну форму та нагрудні знаки "мати-героїня". І все - без зайвих слів. Так і хочеться сказати: людина справи. Але є один нюанс.

12 квітня 2012 парламент непомітно для всіх проголосував зміни до бюджету на 2012 рік. Верховна Рада виділити 295 млн додаткових субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи соціально-економічного розвитку. 20 млн з цих грошей - тобто кожна п'ятнадцята гривня - пішли на Новоград-Волинський виборчий округ Володимира Литвина в Житомирській області. Збільшивши на 20 млн вливання в округ Литвина, парламент довів розмір щорічних субвенцій в округ спікера ВР до безпрецедентного розміру - 95 млн гривень. Така ось благодійність. І навіщо якісь програми перетворень, шляхи виходу з кризи, дорожні карти реформ, коли все так просто продається і купується.
До слова, не заморочується програмами і об'єднана опозиція. Вона йде на вибори з піднятим забралом: здолаємо бандитську владу. Хороше гасло, багатьох надихає. Але об'єднані лише спільним ворогом, чи зможуть опозиціонери об'єднатися і навколо спільних перетворень? Це питання! Його можна переадресувати і іншим опозиціонерам, свободівцям. Їх слоган на нинішніх виборах - «Обираймо свободу для Заходу і Сходу!»

Припустимо, обрали, а що з нею робити будете, хлопці? Або як у Скарлет Охара, «не буду думати про це сьогодні, подумаю про це завтра?» Але так не вийде, Партія регіонів часу на роздуми нікому не дасть. У неї лом на кожен ваш прийом знайдеться.

Ось і Михайло Добкін у Харкові про це кайло  непрозоро натякає: «У кожному районі та місті відроджується колишня міць нашого регіону (про що це він? - прим.авт.).  І досягаються ті результати, які потім, сумарно складаючись, дають можливість нам претендувати на лідируючі позиції. І якщо хтось буде тягнути віз в іншу сторону, ми вас від воза відчепивм», - заявив Добкін. А вже він-то знає, як від воза «пріцепчікі» відстібати.

Ну а на завершення свого блискучого виступу харківський губернатор закрутив думку, яка точно є квінтесенцією всього того, чим займається Партія регіонів останні 2-3 місяці. Виявляється, вона готує звіти. І звіти не просто так - а з високими показниками економічного росту. А якщо такого зростання немає, значить, зверніться, товариші, до інструктора спеціального. Він навчить, як рахувати. Чесно, нічого не придумую. Цитата ця розміщена навіть на офіційному сайті Харківської облдержадміністрації. Наводжу її повністю, насолоджуйтеся: «Далеко не завжди негативні показники рейтингу міст і районів - це результат поганої роботи. Дуже часто буває, що це невміння відзвітувати за виконану роботу або недбале ставлення до таких звітів. Ми в обладміністрації з цим боремося. За кожним районом закріплено свій зам, до нього можна звернутися за будь-якою допомогою, в тому числі і за допомогою методичної, у складанні документації », - пояснив Добкін. Ось так ось. Поки кандидати в кандидати в депутати колесять по країні, Партія регіонів строчить звіти. Контора пише ... Нічого не міняється в цій країні.
І навіть нові політичні обличчя, на які українці покладали стільки надій, крокують второваними стежками, не намагаючись шукати нових шляхів. Приміром, Кличко. Оголосив битву за Україну, гасла хороші придумав - переатестація суддів, зменшення соціального внеску, податкові канікули для малого бізнесу, боротьба з корупцією. А до себе в команду для боротьби  з цією самою корупцією в Криму покликав людину, Олександра Мочко, який по самі вуха замішаний в корупційних схемах, пов'язаних з незаконним отриманням земель в Масандрівській селищній раді.

Це, звичайно, ще не поразка, але нокдаун - точно!

Власне, ми з вами нічого іншого від українського політикуму і не очікували. Адже так?
У липні у Львові городяни встановили стовп ганьби. Він був поставлений з ініціативи руху «Чесно». Активісти «розкопали» знаменитий старовинний засіб громадського осуду, для того щоб впливати таким чином на нерозумних політичних базік і «обіцяльників». Таврувати ганьбою у Львові будуть тих, хто, як той Ємеля, молотить перед виборами язиком без зупинки. А як до справи доходить, так і немає нікого.

А може нам всю країну таким чином застовпити? Швидкого ефекту очікувати не варто, але так хоч вуха відпочинуть ...

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...