• Головна
  • Гелікоптери для корупціонерів, або «Ппц...» судової системи
15:03, 27 травня 2017 р.

Гелікоптери для корупціонерів, або «Ппц...» судової системи

Українці, що не розбещені системною боротьбою проти корупції та високопоставлених хабарників, досить позитивно зустріли перші повідомлення про проведення 24 травня масштабної антикорупційної операції.

Розмах унікальної спецоперації, розпочатої силовиками, дійсно вражав.

Гелікоптери, валюта, спецназ

Отже, 24 травня Головна військова прокуратура здійснила свою «одномоментну операцію»: в 15 областях України правоохоронці провели 454 обшуку. Були задіяні близько 2000 поліцейських і 500 прокурорів.

becf9eda51eb015139c9b1c9d2e9c587

Військовий прокурор Анатолій Матіос заявив на брифінгу, що 15 екс-керівників обласних управлінь Міністерства доходів і зборів (так обласні податкові адміністрації називалися під час президентства Віктора Януковича) «прямо причетні до організації та функціонування так званих податкових майданчиків».

6c4c85088bd29124475aa9efa6b5e11e

За словами головного військового прокурора, злочинна організація екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка завдяки таким майданчикам «змогла збагатитися на 97 млрд грн».

def60fa1f54151c33b1745cc9dd3c77a

Епічності і голлівудського розмаху операції додало те, що затриманих податківців доставляли до Києва на гелікоптерах.

6346adfd0485d32cc65099012f52d7d3

Серед затриманих були досить відомі в часи Януковича персоналії.

Екс-податківця Геннадія Козака затримали в аеропорту "Бориспіль" з виданим в аннексированному Криму російським паспортом. У 2011 році Козак був заступником голови державної податкової служби у Дніпропетровській області, а в 2013 році - виконуючим обов'язки голови державної податкової служби у Житомирській області.

Також був затриманий колишній глава управління Міндоходів Дніпропетровської області Шинкаренко, голова податкової адміністрації Криму Циркун.

b5642cab7fce08ebff14ccb2d5ea8306

Особливо резонансним виявилося затримання начальника Державної податкової служби і колишнього губернатора Луганської області Олександра Антіпова. «У момент затримання у нього вилучили 3,8 мільйони доларів готівкою", - повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

f38c6972c35a348c0dd20e20cf5ff29c

За дивним «збігом», операція відбулася у день звіту Генерального прокурора України Юрія Луценка у Верховній Раді України. Втім, саме такий піар можна зрозуміти і пробачити.

Однак радість співвітчизників з приводу потужного удару по корупції була зовсім недовгою.

Самий гуманний суд у світі

У сухому залишку все вийшло за принципом - хотіли, як краще, а вийшло, як завжди. Так, прокуратура клопотала про арешт Антипова, однак суд обрав щодо нього запобіжний захід у вигляді застави в сумі 15 млн. грн. і зобов'язав носити електронний браслет стеження. І це незважаючи на те, що, нагадаємо, в момент затримання Антипов мав при собі $3,8 млн готівкою.

(Районний суд міста Києва відпустив під заставу Олександра Антипова - суддя Катерина Москаленко оголосила «жорстокий вирок.)

Також під заставу в 12 мільйонів гривень з носінням електронного браслета суд відпустив екс-голову податкової у Полтавській області Володимира Задорожного.

Одинадцяти підозрюваним суд виніс рішення про утримання під вартою з можливістю внести заставу від 3 до 150 мільйонів гривень (найбільша сума), сімох підозрюваних звільнили із залу суду з носінням електронного браслета з заставами від 990 тисяч до 15 мільйонів гривень.

Ще чотири підозрюваних звільнені під особисте зобов'язання з'являтися до слідчого за першим викликом і не тікати.

8aaf1949f2a4bc365102ad924d8e4d71

«Ппц... ну як так можна працювати...» - безпорадно прокоментував такі рішення суду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Що робити, Гліб?

Боротьба з корупцією в такій державі, як Україна, де хабарництво серед чиновників є нормою життя, - важка, але не безнадійна. Це доводить приклад Італії, де ще в 80-ті роки минулого століття союзу мафії, політиків і чиновників, що здавався непереможним,  був нанесений потужний удар правоохоронною системою країни. Політиків і мафіозі стали не тільки ловити, але і садити на тривалі терміни, а їх фінансові та майнові активи конфісковувати.

В Україні сьогодні ситуація ненабагато краще, ніж в Італії 30 років тому. Швидше, навіть гірше. З нинішньою судовою системою — виграти бій у корупції в Україні неможливо.

Як показують приклади Насірова та Антипова, немає такої застави, яку би не змогли заплатити «чесні» українські чиновники. А перебуваючи на волі зі своїми грошима і зв'язками, вони здатні пустити під укіс будь-яке розслідування.

Поки високопосадові корупціонери не опиняться на заслужених нарах, Україні не бачити економічного зростання у 6-7% ВВП. Адже тільки з таким зростанням у нас є шанси років за 15 наздогнати наших європейських сусідів: Польщу, Словаччину, Чехію. Щоб його забезпечити, нам потрібні мільярди іноземних інвестицій, які ніколи не прийдуть в країну, пронизану зверху до низу корупційними схемами і продажними суддями.

Для того, щоб змінити ситуацію, Україні необхідно терміново створити Антикорупційний суд. Це, до речі, одна з вимог МФВ. Згідно з меморандумом між Україною та Міжнародним валютним фондом, антикорупційний суд України має почати свою діяльність до кінця березня 2018 року.

І з самими гуманними українськими суддями в світі теж давно пора розібратися. За законом, звісно. Це, до речі, і в їх інтересах. Адже народне терпіння не є нескінченним - доведено двома Майданами і Врадієвкою.

Інакше справа може дійти і до суду Лінча, а він, як відомо, застави не приймає, навіть у валюті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#корупція #Україна #податківці #спецоперація.судовареформа #Матіос
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,85
39,90
EUR
42,88
42,93
PLN
9,88
9,91
Оголошення
live comments feed...