• Головна
  • Як правильно купатися в ополонці на Водохреща: актуальні поради від лікаря Олексія Башкірцева
Новини компаній
19:00, 14 січня 2017 р.

Як правильно купатися в ополонці на Водохреща: актуальні поради від лікаря Олексія Башкірцева

Новини компаній

За кілька днів - велике свято Водохреща, на якому прийнято стрибати в ополонку, адже за давніми повір'ями вода в цей день має цілющі властивості. Як правильно стрибати в ополонку, скільки часу можна проводити у воді і кому категоричного не можна купатись взимку, - про це і не тільки в інтерв'ю 032.ua розповів Олексій Башкірцев, кандидат медичних наук, директор медичного центру, головний лікар Edem Resort Medical & Spa .

Чи потрібно спеціального готуватись до купання в ополонці?

Купання у відкритій водоймі у зимовий час називається моржуванням і вважається одним із способів загартовування. Моржування — процедура до якої треба правильно готуватися і, в принципі, рекомендовано робити це поступово, якщо говорити по правилах.

Якщо ж ми говоримо про наші традиції до яких люди звикли, а саме стрибати в ополонку на Водохреща, то перше, що потрібно зробити перед тим, як окунутися у крижаній воді — це зробити зарядку.

Не можна просто сісти в машину, приїхати до ополонки, роздягнутися до білизни і одразу стрибнути. Спершу обов'язково треба зробити зарядку і розім'яти всі м'язи тіла.

А як стосовно харчування. Скажіть, чи є якісь рекомендації  про те, які продукти загалі не можна їсти перед стрибанням в ополонку?

Ні, таких рекомендацій немає, але стрибати в ополонку варто за 30 хвилин до споживання їжі, або за годину після.

Олексію, розкажіть кому категорично не можна стрибати в ополонку, навіть, якщо їм дуже хочеться спробувати?

Не варто стрибати в ополонку людям, які мають проблеми зі здоров'ям, зокрема, тим, хто має підвищенну температуру тіла, серцево-судинні захворювання, епілепсію, ниркову або печінкову недостатність, онкологічні захворювання, псоріаз у стадії загострення, виразки на шкірі. Категорично заборонено стрибати в ополонку і тим, хто є у стані алкогольного сп'яніння. Також стрибати в ополонку не можна вагітним жінкам.

Чи важливо занурюватись повністю, коли стрибаєш в ополонку?

Тут таких конкретних рекомендацій немає. Занурюватись в ополонку повністю чи лише частково обирає кожна людина індивідуально.

Якщо людина зайшла і їй зовсім погано, коли вона тільки окунулася по пояс, то однозначно не варто занурюватись повністю під воду. Якщо ж людина почуває себе добре, то може окунутися і повністю.

Скiльки часу можна перебувати у водi?

Окунатися в ополонку потрібно поступово і якщо Ви стрибаєте вперше або лише раз в рік, то перебувати у воді Вам можна не більше 10 — 15 секунд. Якщо людина напередодні тривалий час тренувалася і має досвід моржування, то вона може поплавати в ополонці. Важливо пам'ятати, що ніколи не можна заходити в крижану воду одному, якщо поруч з вами нікого немає. Трапляються випадки, коли люди заходять в крижану воду і їм раптово стає погано, бере судома.

Після того, як людина вийшла із крижаної води, що їй потрібно зробити насамперед?

Одразу після того, як людина вийшла із крижаної води їй потрібно зігрітися, тобто одягнути сухий, теплий одяг. Якщо є можливість то варто зайти у тепле приміщення. Можна навіть і у лазню.

Як обрати правильне місце, куди можна стрибати в ополонку?


Якщо говорити про відкриту водойму, то це має бути місце, де дозволено купатися і чиста вода.  Якщо вода у водоймі брудна то туди стрибати не можна.

А як щодо дітей? Чи можна їм стрибати в ополонку на Водохреща ?

Діти мають такі ж протипоказання, як і дорослі. Якщо є температура і дитина хворіє, то стрибати в ополонку їй не можна однозначно. Також не варто стрибати в ополонку дітям, які мають розумову відсталість. Ну і звісно, якщо дитина не хоче, то її не можна змушувати стрибати в ополонку, адже це буде для неї великим стресом.


Є люди, якi стверджують, що одужали завдяки моржуванню. Чи справді це допомагає?

Моржування - це цікава методика оздоровлення, вона може дати позитивний результат, але якщо її дотримуватись щодня.

Що стосується людей, які звикли до йорданського купання, то для того, аби одужати їм теж варто завчасно готуватись до моржування — бігати по снігу босоніж, обливатися холодною водою. Якщо підходити до моржування у такий спосіб, то таке загартовування подарує і хороше фізичне самопочуття і чудовий настрій.

Якщо людина не підготовлена, не займається фізкультурою, веде неправильний спосіб життя і раптово вирішила один раз окунутися в крижану воду, це може призвести навпаки до ускладнень в організмі.

Додамо, 19 січня о 14:00 відпочинковий комплекс «Edem Resort Medical & Spa » запрошує усіх на освячення джерельної води та води в їхньому озері. Кожен охочий може спробувати на собі цілющі властивості водохрещенської води, занурившись у озеро, та набрати для себе освяченої джерельної води. Усіх відвідувачів пригощатимуть зігріваючими напоями, а у ресторані буде спеціальне зимове меню. Також буде облаштована тепла переодягальня біля озера.

Як правильно купатися в ополонці на Водохреща: актуальні поради від лікаря Олексія Башкірцева, фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,83
39,95
EUR
42,94
42,99
PLN
9,92
9,95
Оголошення
live comments feed...