• Головна
  • На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО)
08:45, 12 травня 2012 р.

На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО)

11 травня на Львівщині з участю Глави УГКЦ Святослава Шевчука і понад тисячі священиків та ієрархів відкрили пам’ятник Омеляну Ковчу, греко-католицькому священику, який у часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув у концтаборі Майданек.

Про це 032.ua повідомили в Комітеті із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча.

Всеукраїнська Проща, Архиєрейська Божественна літургія та освячення і відкриття пам’ятника Блаженному Священномученику Омеляну Ковчу з участю Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава пройшла 11 травня 2012 року в місті Перемишляни. Участь у прощі взяли понад тисяча священиків з усієї України.

«Його життя — це постійне вмирання для себе, а життя для інших, остаточно для Бога», — сказав у промові Глава УГКЦ Бл. Святослав (Шевчук).

Проща відбувалася в Перемишлянах одночасно у двох храмах — церкві Миколая, де о. Омелян Ковч був парохом, і у новому храмі Св. Володимира і Блаженного Омеляна Ковча. Глава УГКЦ у храмі Миколая відправили молебень за участі єпископів, у церкві Св.Володимира розпочалася проща духовенства і духовне чування під проводом єпископа-помічника Львівської архиєпархії владики Венедикта (Алексійчука).

Опісля на центральній площі міста Перемишляни відбулася Божественна Літургія. Далі — посвячення пам’ятника блаженному священномученику Омеляну Ковчу і його відкриття.

На відкритті виступили свідки життя Омеляна Ковча — Леопольд Козловський, диригент Краківської філармонії та Іван Пуглевич, представник Посольства Ізраїлю Світлана Тяпіна, Генеральний Консул Республіки Польща у Льові Ярослав Дрозд, письменниця Марія Матіос, заступник голови Комітету із вшанування пам’яті блаженного священомученика Омеляна Ковча Іван Васюник.

«Я би хотіла, щоб у світі кожне добро як і кожне зло було назване. Також вірю в те, що кожен сам обирає, ким стати. Я пишаюся Омеляном Ковчем, людиною прикладу, людиною добра», — сказала відома письменниця Марія Матіос.

Проект 2.5-метрового бронзового пам’ятника Омелянові Ковчу виготовив скульптор Володимир Одрехівський у співавторстві із архітекторами Олександром Яремою, Олександрою Лібич, Денисом Белюхом та Олександром Матушковим. Кошти на цей пам’ятник дали близько 30 жертводавців — представники різних народів, люди різних конфесій, з різних куточків України. Зокрема, пожертвували на будівництво пам’ятника представники єврейської громади.

О. Омелян Ковч босоніж стоїть на гранітній плиті, яка символізує землю, зокрема концтабору Майданека з хрестом в руці. «Ми хотіли, щоб пам’ятник був духовно величним і водночас скромним та лаконічним за формою, яким було життя о. Омеляна», — розповідає заступник голови Комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник.

Для проектованого пам’ятника використано п’єдестал з гранітних нешліфованих брил. Верхня брила у вигляді дуги зі словами отця Омеляна: «…Тут я бачу Бога — знову Бога, який однаковий для всіх…»,  повернута до Хреста, щоб сформувати у відвідувачів бажання поклоніння священномученику із молитвою про його вічну пам'ять.

На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-1
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-2
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-3
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-4
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-5
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-6
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-7
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-8
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-9
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-10
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-11
На Львівщині встановили пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу (ФОТО), фото-12
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,73
39,83
EUR
42,75
42,84
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...