• Головна
  • У Львові презентували книгу про життя великого музейника
16:28, 14 січня 2014 р.

У Львові презентували книгу про життя великого музейника

У  Львові в Національному музеї ім. А. Шептицького відбулась презентація книги «Михайло Пигель ( Схимонах Мар’ян). Сторінки життя. Спогади та документи».

Як стало відомо журналісту 032ua, книгу розпочала писати відома львівська поетеса, науковець Рута Вітер, а завершила роботу після смерті дочки  її мати Ольга Григор.

«Довести до логічного закінчення творчість моєї доньки - це можливо і реально, якщо мені вистачить життя. Мрію видати книгу всієї творчості Рути Вітер - живопис, поезія, наукові роботи, афоризми, проза, фото, графіка. Що стосується книги про Михайла Пигеля, то це означає, що я зобов"язана була, не знаючи його(бачила один раз в житті) видати почату донькою книгу і завершити її в ім'я двох творчих постатей, людей мистецтва.»  -зазначила Ольга Григор.

Пані Ольга зауважила, що Юля написала би цю книгу більш досконало і обґрунтовано. Адже вона була науковцем, мистецтвознавцем і надзвичайно цікаво та влучно володіла словом.

Крім цього двоє творчих людей Оксана Муха та Олександр Божик під час презентації додали різдвяного духу колядками та прекрасними музичними композиціями.

«Голос Оксани Мухи проймає. Звучала дуже давня коляда - вперше таку почула!» -каже двоюрідна сестра Рути Вітер, Анна Дмитрів.

У розмові з журналістом 032ua п Анна додала, що презентація книги для неї особлива подія.

«По-перше тому, що упорідник книги і, як написано у епілозі, її натхненник - це моя єдина дворідна сестра, яка трагічно загинула - Юля (вона ж Рута Вітер). Саме вона за життя запалилась ідеєю написати життєпис Михайла Пигеля, що був нашим стрийком (дворідним братом нашого діда Михайла Івановича Пигеля). І по-друге - Михайло Пигель також і мій стрийко, який справді був визначним музейником, завдяки якому збереглись численні памятки українського мистецтва.» -  наголосила Анна Дмитрів.

Варто зауважити, що під час презентації у залі на стінах висіли ікони Михайла Пигеля (зберігаються у Монастирі Студитів у Львові), а також малярські роботи Юлі.

Коротка довідка:

Михайло Пигель був монахом Унівського монастиря, іконописцем, науковцем і завфондами Національного музею з 1945-го по 1972 рік. У книзі є спогади багатьох людей про Михайла Пигеля: Бориса Возницького, Богдана Гориня, Любові Волошин, мистецтвознавця Миколи Батіга та інших. Ця книга – збірка спогадів про Михайла Пигеля (схимонаха Мар’яна) –музейника, реставратора, іконописця, головного хранителя мистецьких збірок Національного музею у Львові ім. А. Шептицького.  Його постать займає чільне місце серед визначних науковців та музейників того часу, а саме: В. Свєнціцької, П. Лінинського, І. Гургули, М. Батога та ін. Пропоноване видання ознайомить широке коло глядача з непересічною, цікавою та неординарною  особистістю –  Михайлом Пигелем.

Книгу видано за сприянням Святоуспенської Унівської Лаври.

Юлія Пигель, відома як Рута Вітер (1981-2008) — українська поетеса, художниця, мисткиня, науковець. Закінчила Львівську національну академію мистецтв (2003). Член Національної спілки письменників України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...