• Головна
  • Українська незалежність. Якою її побачили в Росії
19:02, 30 серпня 2015 р.

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії

24 серпня вся Україна традиційно святкувала свій черговий День Незалежності. Для того, аби зрозуміти, яким цей побачили росіяни, ми підготували огляд новин  найпопулярніших ЗМІ, які читають та яким довіряють в Росії.

 

LIFE NEWS

Основний матеріал «Лайф ньюс» на українську тематику в цей день було подано під назвою «24 роки незалежності України: Економічні антирекорди». В ньому описується, як можна здогадатись, падіння курсу гривні. 

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 1

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 1

Журналісти цього видання зазначили, що «макроекономічні показники [України] досягнули історичного дна», і прирівняли гривню до зімбабвійського долара.

Проте, якщо подивитись на курс долара на Міжбанку , то очевидним є ріст гривні, так само як і падіння рубля, про яке російські ЗМІ «скромно» змовчали.

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 2

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 2

 Наглядно різницю між гривнею та рублем видно на конвертері того ж зімбабвійського долара (ЗД). За одну гривню можемо купити 16,5 ЗД , тоді як за один рубль – лише 5, 37 ЗД ; а це означає, що гривня майже втричі перевищує російський рубль.



Далі в своїй статті журналісти Life News без посилань на оригінальні джерела зазначають, що Україна стоїть у рейтингу Всесвітнього банку нижче Зімбабве і Центральноафриканської Республіки (ЦАР)

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 4

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 4

Як видно зі звіту Світового банку , по рівню ведення бізнесу (Dong Business-2014), Україна знаходиться на 112 місці, а Зімбабве на 170-му, ЦАР – ще нижче: на 188-му.

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 5

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 5

Крім всього іншого, у цьому ж «аналізі», українцям закидається зростання рівня безробіття. Але огляд Світового банку за 2014 рік  стверджує, що цей показник був найвищим у 2009 році, на фоні світової економічної кризи, і у 2014 році пішов на поправку, зменшившись на 2%.

 Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 6

ІА «ТАРС»

Інформаційне агентство Росії «ТАРС» існує ще з часів СРСР, а тому користується довірою місцевого населення. І хоч більшість новин вони ведуть за принципами журналістики, латентний проросійський ухил у політичних темах все ж помітний.

 

24 серпня Інформаційне агентство Росії «ТАРС» подало короткий звіт святкової промови Президента України Петра Порошенка.

 Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 7

На початку матеріалу йде мова про мирну промову Порошенка, який говорить про припинення війни, економіку та інші важливі для України питанням, але вкінець новини можна побачити типово російське ставлення до нашої країни. Друга частина матеріалу називається «Тим часом на Донбасі» й показує, очевидно, обернено пропорційну тематику до початку статті.

 

Кажучи, що «тим часом ЗСУ продовжують обстрілювати Донбас», запускати снаряди, а ситуація загострюються, автори статті ніби натякають, що це роблять ті самі мирні українці, які прийшли послухати Президента на парад до Дня Незалежності. А це, в свою чергу, спричиняє психологічний вплив на читача, породжуючи в ньому хвилю обурення і ненависті.

 Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 8

Особливої пікантності статті додає «влучний» коментар представника терористичної організації ДНР , який заявляє, що насправді незалежності в Україні вже немає, в зв'язку з поваленням режиму Януковича.

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 9

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 9

 

РІА «Новости»

На День Незалежності України, на сайті РІА “Новости” з'являється замітка про черговий обстріл на Донбасі під назвою «Мінвугілля ДНР: ВСУ обстріляли чотири шахти в День незалежності України».

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 10

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 10

Окрім неправильно написаної назви свята в заголовку, про незалежність у матеріалі більше не йдеться. Замітка базується на прес-релізі «міністерства вугілля та енергетики самопроголошеної ДНР»  та цитатах інших не менш безглуздих терористичних груп. Мета такої замітки – в черговий раз показати, що українці вбивають і святкують одночасно, викликавши таким чином хвилю обурень і ненависті в росіян.

 Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 11

Наступний матеріал «Марш силовиків на честь Дня незалежності України завершився в Києві» подає короткий звіт з параду в Києві та промови Президента. І хоч у заголовку подається фраза «силовики», в тексті йдеться, що парад відбувався без техніки та зброї. А це означає, що свідомо чи ні, тут подається пропаганда.

Також із промови Петра Порошенка було вибрано лише «найбільш вигідні» цитати, де в черговий раз ідеться про озброєння і техніку, яку Україна висилає на Донбас. І далі подається фраза про привітання, розділяючи поняття «український народ» і «воєнні», що також важливо у мистецтві пропаганди.

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 12

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 12

І останній пропагандистський матеріал РІА «Новости» присвячений конкретно даті 24 серпня – «День незалежності України». Тут журналісти подають коротку історію становлення цього свята в Україні, неодноразово згадуючи СРСР та подаючи сам факт проголошення як ненав'язливу містифікацію. Сприяють цьому фрази «на голосування було винесено всього одне питання» та «не дочекавшись офіційних результатів референдуму, незалежність України визнали...».

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 13

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 13

Для довірливого та наївного читача, це буде прихованим сингалом до того, що «не все там було чисто, з тим проголошенням незалежності». Але в самому ж матеріалі є підтвердження цього факту, зокрема фраза, що «5 грудня [незалежність визнала] Росія», а також гіперлінк на тексті «Позитивна відповідь», який приведе вас до фотографії історичного документу з відсотковим відношенням результатів виборів по областях, які однозначно підтверджують висновки референдуму. 

 

«Известия»

«Ізвєстія» - це одна з найпопулярніших російських щоденних газет, яка бере свої початки від створення СРСР, і яка також має свою редакцію в Україні. Проте крім оперативності газета відома своєю скандальністю і випадами в сторону «невигідних» людей чи явищ. Україна для неї – болюча точка, тому не дивно, що на тему Дня Незалежності з'явилося багато провокативних статей на сайті видання.

«Ніякого свята» - так звучить заголовок публікації Всеволода Непогодіна. Вже на початку статті письменник називає парад у Києві «сільським ярмарком».

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 14

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 14

В матеріалі йдуть емоційні порівняння, розраховані на те, щоб витиснути сльозу з читача. Чого тільки вартує опис бабусі, яка купує хліб у магазині з «космічними цінами»

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 15

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 15

Автор не шкодує різноманітних метафор і порівнянь у стилі «якби в країні була федералізація і мовні реформи», «українці перестали вставати під час виконання державного гімну», «в таких умовах не варто святкувати День незалежності»  тощо. Але навіть самі читачі не оцінили гумору Непогодіна, сказавши, що під такі самі епітети підійшла б і Росія.

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 16

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 16

Ще одна провокативна стаття в «Ізвєстіях» датована 23 серпня, але приурочена до свята Незалежності: «Свято є, а держави – нема» - так називається скандальний текст без підпису, авторство якого приписується Сергію Арбузов.

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 17

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 17

Без будь-яких фактів чи коментарів емоційно розписується економічний крах України, взяті з неба цифри про економічні показники й безробіття, масові виїзди громадян за кордон, прогноз банкрутства та порівняння з ходінням Моісея по пустелі.

 

«Російська газета»

Створена 1990 року, газета відкрито позиціонує себе як «офіційний друкований орган правління Російської Федерації». І хоч переважна більшість інформації на сайті – це офіційні документи, тут зустрічаються матеріали і «неофіційного» характеру.

Одним із таких матеріалів є «ДНР: 24 серпня по Донецьку проведуть полонених силовиків». Датований «майбутнім часом» і написаний за три дні до Дня Незалежності, він опирається виключно на коментарі терористів з «ДНР», які оголосили про запланований «парад» полонених українських військових у центрі Донецька.

Схоже на те, що основна ідея матеріалу – порівняння українців з нацистами (не плутати з поширеною помилкою про «фашистів»), про що свідчить відсилка з тексту про «Вєлікую Атєчєствєнную».

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 18

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 18

 

«Перший канал»

24 серпня на сайті каналу з'явився сюжет, повністю антиукраїнський за своєю побудовою – «Україна відзначає державне свято в умовах гострої кризи». Текст рясніє взаємозаперечними фразами та типовими кліше в стилі «спільна історія» і «антиросійський парад».

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 19

Українська незалежність. Якою її побачили в Росії (фото) - фото 19

У черговий раз слово «націоналізм» стосовно України прирівнюється за емоційним окрасом до чогось поганого, навіть лайливого.  І у цьому ж контексті одразу подається згадка про озброєння – «бряцать оружием». Але через два абзаци, ця теза абсолютно спростовується фразою: «Воєнний марш на Хрещатику на цей раз проводиться без участі бойової техніки».

Продовжуючи ідею «роз'єднання» українців, наводяться коментарі  безіменних дам комуністичного періоду, які емоційно доводять свою відокремленість від України.

У той же час на відео показано інших колишніх піонерів, які тримають плакати «Україно, поверни мир» і т. ін. Ця безмовна відсилка ніби натякає, що це аж ніяк не терористи, не російське «мирне населення» веде війну, а саме українська армія, фашисти і хунта.

 

Замість епілогу

Оглянувши основні джерела інформації в Росії, зразу помітна відкрита агресія до України, широке використання психологічних маніпуляцій та емоційних фраз без додавання фактів. Напередодні Дня Незалежності Росія очікувала від України якихось яскравих кадрів і щиро користувалась інформацією, що поступає від терористичних організацій типу «ДНР».

Не отримавши ніякої зачіпки конкретно 24 серпня, преса РФ вирішила піти знаним шляхом словесних і візуальних маніпуляцій:  наголошення на «єдності історії» народів; зображення українців як кровожерливої нації, яка одночасно вбиває і святкує; використання епітетів «воєнний парад», коли озброєння взагалі не було; гра на емоціях читачів і розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Читач або глядач популярних ЗМІ мав змогу почути коментарі «експертів», які стверджують, що в Україні економічна ситуація гірша, ніж у Росії, що Президент Порошенко закликає в промові українців до війни, що українці одночасно святкують і вбивають, що ДНР – це республіка, яка вже має своє міністерство і захищає свою «незалежність».

І хоч ці та інші факти зазвичай є або неправдивими, або викривленими, читач російських ЗМІ сприймає це як належне, бо більшість видань є дуже відомими й тяглими в часі. Ба більше, навіть коли в тексті є суперечливі дані, часто спростовані там же, мало хто звертає на це увагу, піддаючись емоційним поривам,  які створюються саме для розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Який вихід із такої ситуації?  Постійно спростовувати неправдиву інформацію, базуючись на фактах, а не на емоціях, поширювати спростування в інтернеті та серед читачів цих видань. І можливо, коли-небудь ситуація зміниться на краще.

Автор: Євгенія Пласконь

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #Росія #Україна #незалежність
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...