• Головна
  • У Львові перша українська дейзі-бібліотека поповнилась 11 навчальними посібниками
14:30, 15 серпня 2015 р.

У Львові перша українська дейзі-бібліотека поповнилась 11 навчальними посібниками

Впродовж червня-липня 2015 року, четверо дикторів-переселенців із зони АТО, озвучували навчальні посібники та підручників для незрячих осіб.

Про це 032.ua повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Загальна тривалість аудійованого в межах проекту матеріалу сягнула понад 146 годин звучання, хоча первісно планувалось озвучити лише 100 годин готового матеріалу

В рамках проекту «Перша українська дейзі-бібліотека» переселенцям, зареєстрованим у Львівському міському центрі зайнятості як безробітні,  вдалось начитати 11 примірників літературу для незрячих учнів та студентів.

За словами керівника «Ресурсного центру» Львівської політехніки, кандидата історичних наук, інваліда I групи по зору Оксани Потимко, аудіювання літератури такого ґатунку вимагало від дикторів творчого підходу, адже доводилось не лише читати друкований текст, але й грамотно описувати зображення, таблиці, схеми тощо.

«Загальна тривалість аудійованого в межах проекту матеріалу сягнула понад 146 годин звучання, хоча первісно планувалось озвучити лише 100 годин готового матеріалу. Але креативність, незвичність, благородність намірів стимулювали до роботи і дикторів, і студію звукозапису», – Оксана Потимко.

Зараз триває робота над конвертацією цих книг у формат daisy, який забезпечить незрячим користувачам швидкий доступ до будь-якого пошукового елемента: сторінки, розділу, параграфа, завдання або примітки. Варто зазначити, що над цим етапом проекту працюють декілька незрячих фахівців, які пройшли навчання у Швеції на базі академії «Svefi».

Попри завершення терміну проекту, підтриманого управлінням культури Львівської міської ради, ініціатори ідеї створення Першої української дейзі-бібліотеки не припинять роботу над подальшою конвертацією літератури у формат daisy. Ідею створення адаптованої книги у спеціальному, зручному для швидкого використання форматі автори проекту популяризували в 16-ти областях України протягом травня-липня 2015 року. У вересні промоція ідеї продовжиться в інших обласних центрах України.

Виготовлену дейзі-літературу Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» розмістить на одному з Інтернет-ресурсів для загального користування ще у 2015 році. Також активісти проекту популяризовують ідею створення адаптованої книги для незрячих і в інших містах України.

Нагадаємо, «DAISY» – це аудіокнига у спеціальному форматі, яка дозволяє незрячому за лічені секунди знайти в аудійованій книзі потрібний розділ, сторінку, абзац і т.д. Львівські незрячі стали першими ініціаторами дейзі-бібліотек у нашій державі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032_ua #дейзі_бібліотека #незрячі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...