• Головна
  • Оптом і вроздріб: як підкупити виборця, не порушуючи законодавства
Тема для обговорення
09:00, 2 серпня 2015 р.

Оптом і вроздріб: як підкупити виборця, не порушуючи законодавства

Тема для обговорення

Рівно місяць залишився до старту виборчої кампанії в Україні, але вже зараз, задовго до її початку, в містах і селах потенційні кандидати в місцеві депутати та мери активно заграють з електоратом.

У способах особливо не оригінальничають. Тим більше що приклад, показаний українцям у Чернігові на довиборах у Верховну Раду (події минулого тижня - прим.ред.), Як би натякнув учасникам майбутньої гонки: вперед, хлопці, для вас в країні всі колишні можливості відкриті, нічого не змінилося.

Нагадаємо тим, хто не стежить за політичним життям країни, що в Чернігові на довиборах у ВР зареєструвалися понад 90 кандидатів у депутати, однак головна інтрига розгорнулася між Геннадієм Корбаном і Сергієм Березенко. Один - ставленик Коломойського, інший - Порошенко. Боротьба набула відтінків символізму: хто кого переможе, той і доведе всій країні, на чиєму боці влада.

Думається, саме тому ніхто з представників державних інститутів влади, в тому числі і Президент, не втручався в процес відвертого підкупу виборців. Занадто важлива була перемога в такому спорі. Ну а кандидати розгорнулися масштабно. У хід пішли каша, гроші, і інші речі. Чернігівський окружний адміністративний суд чомусь не зважився застосувати статтю 160 КК України і не побачив підкупу в роздачі продуктових наборів та виділення матеріальної допомоги, пославшись на слабку доказову базу.

І тільки після того, як кампанія була фактично завершена, і перешкодити її проведенню вже було неможливо, Президент вирішив виступити публічно і назвати вибори в Чернігові ганьбою. Гарант Конституції заявив, що буде домагатися посилення відповідальності за підкуп виборців. Він запропонував ввести в законодавство норму, за якою можна буде знімати кандидата з виборчих перегонів у разі задокументованого факту підкупу виборців.

«Груба, цинічна роздача гречки, ігнорування та наїзди на правоохоронні органи. Окремі кандидати відчували свою безкарність. Ми всі разом повинні не допустити таких речей », - сказав глава держави на зустрічі з представниками громадських організацій, що спеціалізуються на контролі за проведенням виборів. При цьому, мабуть, забувши, що ще рік тому він вже посилив відповідальність за підкуп, підписавши прийняті ВР поправки до статті 160 КК України. Тобто вже з осені минулого року відповідальність за підкуп виборців у нашій країні криміналізована. Залежно від кваліфікації правопорушення, кандидату, поміченому в підкупі, загрожує від двох до чотирьох років в'язниці.

Однак, за словами глави громадянської мережі «Опора» Ольги Айвазовської, під час останніх парламентських виборів було ухвалене лише 2 судових рішення, що підтверджують підкуп виборців. Про це вона розповіла в коментарі CitySites.

На думку Айвазовської, індикатором результативності боротьби з підкупом виборців стане розслідування кампанії в 205 окрузі (Чернігів).

Якщо, звичайно, таке розслідування в принципі буде проведено. Поки ж кандидати отримали чіткий сигнал від влади: можна все! І власне, на всю міць розгорнули свою кампанію, задовго до старту виборчої гонки.

Ось лише кілька прикладів.

У Дніпропетровську представники відразу трьох різних політичних сил вирішили організувати в місті пільгові маршрутки. Першим за справу взявся лідер ВО "Громадська сила" Загід Краснов. Він виставив на ряді маршрутів свої мікроавтобуси по 1 грн. за квиток. Представниця "Опозиційного блоку" Світлана Єпіфанцева вирішила його переплюнути і возити пасажирів взагалі безкоштовно. Борис Філатов, який представляє об'єднання "УКРОП", за власні, як він стверджує, кошти придбав автобус великої місткості і пустив його по віддаленому житловому масиву. Проїзд коштує 1 грн.

Цікаво, що при цьому жоден з майбутніх кандидатів не отримав дозвіл в органах влади на перевезення.

В Одесі, принаймні, три політичні сили системно працюють над підкупом потенційного виборця. «Опозиційний блок», який очолює в регіоні екс-губернатор часів Януковича, нині нардеп Микола Скорик, регулярно інформує про надання різної допомоги жителям області, аж до ремонту доріг. Представники блоку Петра Порошенка «Солідарність» вже зараз роздають людям похилого віку продовольчі набори. Третя політична сила, яка, не ховаючись, підкуповує виборців на Одещині, - це «УКРОП». Екс-губернатор часів Порошенко- Ігор Палиця,  представник цієї партії, постійно нагадує в ЗМІ про себе і про свій благодійний фонд. З останнього - піар на допомозі родині загиблого в Одесі міліціонера. Родичам правоохоронця політик погасив кредит і пообіцяв допомогу в пологах вдові міліціонера.

Запоріжжя теж не чекає початку виборів. Майбутні кандидати в мери поспішають допомогти городянам у вирішенні їхніх проблем. Лідер громадської організації "Запорізький вектор" і меценат Олександр Богуслаєв відвіз дітей на море. Головний інженер «Запоріжсталі» Володимир Буряк робить ремонти в житлових будинках, чистить каналізацію, нещодавно подарував ігрову кімнату лікарні. Фонд Валерія Зотова (відзначимо, що Зотов вже оголосив про намір йти в мери) облагородив кілька місць відпочинку в спальних районах Запоріжжя. Ну а нинішній мер міста Олександр Сін не соромиться використовувати свій адміністративний ресурс і активно піариться на тому, що робиться за бюджетні кошти. Цього року міськрада виділила коштів на ЖКГ майже стільки ж, скільки за попередні 4 роки. Тому Олександру Сіну є де фотографуватися для самопіару.

Аналогічно діє і мер Миколаєва Юрій Гранатуров. Демонстративно фотографується на всіх ремонтах доріг, будинків, дворів, особисто контролює роботу з благоустрою, присутній на відкритті дитячих майданчиків.

У Кривому Розі теж полюбляють піаритися на дітях. На дитячих майданчиках, відремонтованих за бюджетні кошти, зазначено, кого потрібно дякувати за це. Напис на арках говорить: «З найкращими побажаннями, Олександр Вілкул». Також на ремонті дитячих майданчиків піариться депутат міськради від "Опозиційного блоку" Сергій Сміливий, а для більш дорослої молоді він влаштовував пінну вечірку.

У Маріуполі представники пропрезидентської «Солідарності» час від часу повідомляють про матеріальну допомогу юним спортсменам. Але найбільш активний у просуванні свого кандидата на пост мера зараз Метінвест. Директор з персоналу ММК ім. Ілліча Групи Метінвест Вадим Бойченко з недавніх пір став особисто бути присутнім на відкритті дитячих майданчиків, скверів, спортивних майданчиків, подарованих металургами маріупольцям до свого професійного свята.

Найцікавіше, що вся ця добродійність не суперечить українському законодавству, якщо вона ведеться до старту передвиборчої кампанії. Про це в коментарі CitySites розповіла голова громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

«Якщо мова йде про період до виборчої кампанії, то за це відповідальність не передбачена, оскільки закон про вибори поширюється лише на виборчу кампанію», - розповіла Айвазовська.

За її словами, будівництво дитячих майданчиків та інші подачки виборцям під час передвиборної гонки - кримінальний злочин.

«Підкуп виборців - це надання матеріальних благ не тільки громадянам, але й організаціям та інституціям. Так що цей майданчик буде вважатися підкупом навіть якщо він побудований в інтересах певної групи осіб, а не когось персонально. Підкуп - це частина незаконної агітації », - говорить експерт.

У своєму минулорічному коментарі Фактам заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера казав, що нормально поставився б до роздачі продуктових наборів, безоплатного надання медичних або юридичних послуг, будівництва дитячих майданчиків та стадіонів, якби цим займалися особи, які не збираються. «Але якщо людина роздає подарунки в тому окрузі, за яким вона реєструється кандидатом у депутати, у правоохоронних органів обов'язково повинні виникнути питання до «благодійника». Та й самі виборці повинні задуматися, чи потрібен їм депутат, який намагається пройти в парламент за допомогою підкупу », - вважає Андрій Магера.

Але для початку треба пояснити виборцю, що депутат, якого він обирає, не повинен фінансувати вирішення проблем. Він повинен своєю роботою, прийнятими в органах влади рішеннями вибудувати таку систему, при якій проблеми мешканців вирішувалися б без персональної участі тієї чи іншої особи. Але поки, судячи з виборів у Чернігові, такого розуміння у суспыльствы немає.

А тому роздача гречки буде продовжуватись. І найбільшу активність тих, кто роздає, варто очікувати до 31 серпня - часу офіційного старту виборчої кампанії. А ось після 31 серпня вся ця благодійність стане незаконною. При цьому нашому читачеві слід знати, що відповідальність за підкуп передбачена не тільки для того, хто підкуповує, але і для того, хто приймає подарунки.

Для тих, хто не в курсі, пропонуємо в завершення теми інформаційний бонус - уривок з Кримінального Кодексу України:

 

Стаття 160. Підкуп виборця, учасника референдуму 

1. Прийняття пропозиції, обіцянки або отримання виборцем, учасником референдуму для себе або третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов'язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (ділянці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передачі виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референдумі) іншій особі), незалежно від фактичного волевиявлення особи і результатів голосування - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

2. Пропозиція, обіцянку або надання виборцю або учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов'язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму ) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

3. Здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

4. Дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії або комісії референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії або місцевої організації політичної партії в виборчої комісії або комісії референдуму, уповноваженою особою політичної партії або місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Примітка. У цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають або одержують без законних на те підстав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#вибори #Порошенко #Корбан
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,74
EUR
42,62
42,70
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...