• Головна
  • Вступна кампанія 2015: які випробування чекають на абітурієнтів львівських вишів
суботня розмова
15:36, 11 липня 2015 р.

Вступна кампанія 2015: які випробування чекають на абітурієнтів львівських вишів

суботня розмова

П'ятниця. 10 липня. В Україні стартувала вступна кампанія 2015. Як і кожного року, для абітурієнтів, які хочуть вступити в університет, приготували нові випробування

Цього року вступна кампанія, буде відрізнятися від попередніх і має ряд відмінностей, - розповідає Ольга Стрелюк, координатор освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА.

За її словами, на абітурієнтів чекають: новий підхід до обчислення конкурсного балу, запровадження пріоритетності (рейтингування) поданих заяв та автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на місця державного замовлення, що має відбутися в один етап.

Обчислення конкурсного балу

Цього року максимально можливий конкурсний бал вступника становить 210. Як його будуть нараховувати? 200 балів абітурієнт може отримати на основі результатів ЗНО, середнього бала атестату та бала за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення). Додаткові 10 балів нараховуються призерам Всеукраїнських олімпіад та конкурсу МАН.

Варто зазначити, що у вступній кампанії 2015 правила прийому вишів встановлюють вагу кожного компонента конкурсного бала. Відтак результат ЗНО з кожного предмету має становити не менше 20 % конкурсного бала, середній бал атестату – від 0 до 10 %, а бал за конкурс творчих або фізичних здібностей – не більш як 25 % чи 50 %, що залежить від напряму підготовки.

Вагу кожної складової конкурсного балу кожен виш визначає індивідуально. Як це працює?

Наприклад, відповідно до Правил прийому до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, вступ на спеціальність «педіатрія» вимагає результатів ЗНО з української мови та літератури, біології та хімії. Для обчислення конкурсного балу вступника застосовуються такі коефіцієнти:

  • для хімії – 0,5;

  • для біології – 0,3;

  • для української мови та літератури (базовий рівень) – 0,2;

  • для атестату – 0,0.

Тобто, найвищий коефіцієнт має предмет «хімія», найнижчий – «українська мова та література». Середній бал атестату взагалі не відіграє значення, адже його коефіцієнт – 0. Що це означає для двох різних абітурієнтів? Більші шанси на вступ має той з них, хто отримав вищі результати ЗНО з хімії.

Вступна кампанія 2015: які випробування чекають на абітурієнтів львівських вишів, фото-1
Вступна кампанія 2015: які випробування чекають на абітурієнтів львівських вишів, фото-2


Автор інфографіки: громадська мережі "ОПОРА"

Запровадження пріоритетності

Абітурієнт може подати у п'ять вишів по три заяви. В сумі виходить 15 заяв. У кожній із цих заяв він повинен виставити свій пріоритет. Це означає, що коли абітурієнт заповнює заяву, він робить на ній позначку від 1 до 15. Позначка “1” означає показний найбільшої пріоритетності, 15 — найнижчої.

Чи буде виправданою запровадження пріоритетності, наразі сказати складно, але експерти переконані, що варто спробувати, адже запровадження пріоритетності у заявах допоможе абітурієнтам чітко визначити де вони хочуть вчитися і збільшить можливість тих, хто буде у списках “під рискою” потрапити на бюджетну форму навчання. Зрештою, це дозволить попередити випадки, коли у попередні роки була так званий “конкурс оригіналів” - це період зарахування на місця державного замовлення тих осіб, які не отримали рекомендації у жодній з трьох хвиль, однак подали оригінали документів. Лише на підставі цього, а не відповідно до величини конкурсного балу, вони ставали студентами-бюджетниками.

За словами фахівців, проблема виникала в результаті непродуманого механізму подання 15 заяв, рекомендування до зарахування на місця держаного замовлення одних і тих же осіб одночасно на кілька напрямів. Також була відсутня процедура інформування усіх абітурієнтів про вільні місця станом на завершення третього етапу.

Завдяки пріоритетності заяв, цьогоріч абітурієнта не будуть рекомендувати до зарахування на місця державного замовлення у кількох навчальних закладах, а лише у одному.

Завдяки пріоритетності заяв, цьогоріч абітурієнта не будуть рекомендувати до зарахування на місця державного замовлення у кількох навчальних закладах, а лише у одному. Якщо абітурієнт не може бути рекомендований до зарахування за найвищим пріоритетом, він не втрачає права на зарахування за нижчим. Система ЄДЕБПО автоматично пропонуватиме найкращу пропозицію для навчання абітурієнта, враховуючи виставлену пріоритетність заяв та його конкурсний бал”, - розповідає Ольга Стрелюк.

Варто наголосити, що абітурієнт не може змінювати свою пріоритетність у заяві впродовж вступної кампанії. Якщо, Ви уже поставили позначку на заяві “1”, то вона так і залишиться. Відтак, перед тим, як йти в приймальну комісію здавати документи, експерти радять, абітурієнтам добре подумати, зважити всі “за” і “проти” та визначитися з усіма пріоритетами.

Зарахування з першого разу

Ще одна особливість цьогорічної вступної кампанії 2015 - автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на місця державного замовлення.

Якщо у попередні роки, зарахування вступників відбувалося у три етапи, то цього року зарахування буде проходити в один етап.

“Ми припускаємо, що частина абітурієнтів не виконає умови до зарахування, тобто не подасть оригінали документів у Приймальну комісію до 8 серпня. Умови прийому передбачають, що в такому випадку, рекомендації до зарахування на вакантні місця державного замовлення надаватимуться вступникам із числа рекомендованих до зарахування на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб, які виконали умови до зарахування та мають найвищий конкурсний бал”, -зазначає Ольга Стрелюк.



А тим часом, львівські виші уже відчинили свої двері для вступників і чекають на прийом заяв. Наприклад, щоб допомогти цьогорічним абітурієнтам в національному університеті “Львівська політехніка” залучили навіть волонтерів. Вони ходять в однакових жовтих футболках, добре знають Правила прийому та надають кваліфіковану консультацію.

Автор фото: прес-служба НУ "Львівська політехніка"

До речі, обсяг держзамовлення в університеті “Львівська політехніка” можна переглянути
ТУТ, а обсяг державного замовлення в університеті ім. Івана Франка можна завантажити ТУТ.

ІРИНА ТРУШ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #вступна_кампанія #новини #Україна #032_ua
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,85
EUR
42,72
42,82
PLN
9,87
9,92
Оголошення
live comments feed...