• Головна
  • Павленко: На Львівщині порушено права 80 сиріт
13:18, 5 жовтня 2011 р.

Павленко: На Львівщині порушено права 80 сиріт

Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко під час виїзної наради у Львові повідомив, що за 8 місяців 2011 року на Львівщині осиротіло 355 дітей. 26 із них скеровані в інтернатні заклади Міністерства охорони здоров’я, 54 - в інтернатні заклади Міністерства освіти і науки, а 205 передані опікунам і піклувальникам і лише 14 - в прийомні сім’ї або дитбудинки сімейного типу.

Як повідомляє кореспондент zaxid.net, Юрій Павленко заявив, що можна припустити - права 80 дітей, які потрапили в інтернатні заклади, - порушено. За його словами, відповідно до закону про охорону дитинства, лише у випадку неможливості передачі на опіку або всиновлення дитина може буде спрямована в інтернатний заклад.

Він заявив, що за останній рік по всій країні прослідковується тенденція різкого поповнення інтернатів дітьми. У цьому Юрій Павленко вбачає безвідповідальне ставлення до прав дитини органів опіки і піклування на місцях.

«В Україні 98 тис. дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Це дуже нескладно влаштувати їх. Потрібна лише воля і відповідальність органів опіки і піклування на місцях. Я нагадаю, що це безпосередньо голови райдержадміністрацій, голови міських, сільських, селищних рад. Коли ви без попередніх дій приймаєте рішення скерувати дитину в інтернат, то порушуєте законодавство, скоюєте злочин проти цієї дитини», - зазначив Юрій Павленко. У своєму виступі він закликав змінювати підходи до влаштування дітей: «Прийомні сім’ї чи будинки сімейного типу є кращими для розвитку і виховання дитини, ніж перебування в державних інституціях».

Голова ЛОДА Михайло Цимбалюк у своєму виступі повідомив, що загалом з початку 2011 року на Львівщині усиновлено 58 дітей, а ще близько 100 родин хочуть взяти дітей на усиновлення. Він зазначив, що кількість усиновлених – це не та кількість, яку може давати Львівщина. Михайло Цимбалюк повідомив, що в окремих містах обласного значення і районах в останні роки проявилась тенденція, що понад 50%, а то й до 70% дітей влаштовують в інтернат. Михайло Цимбалюк заявив: «Хотів би, щоб керівники територій займалися долею дітей». Також у своєму виступі він зазначав: «Ми розуміємо, що інституція інтернатів вичерпала з часом себе. Найкомфортніше дитина почувається в сім’ї або в середовищі, наближеному до сімейного. На Галичині споконвіку існувала традиція, що осиротіла дитина переходить до родичів. Сподіваюсь, мипокажемо, що гідні тих традицій, які започаткували наші предки».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,92
EUR
42,95
43,02
PLN
9,90
9,98
Оголошення
live comments feed...