• Головна
  • Українські напрямки (ФОТО+ВІДЕО)
Тема для обговорення
09:00, 26 квітня 2015 р.

Українські напрямки (ФОТО+ВІДЕО)

Тема для обговорення

Поговорити про українські дороги змусила недавня поїздка по півдню України. Ми прокотилися по Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Одеській областях. Сказати, що це шок - нічого не сказати. Але більше вразив навіть не сам стан доріг (у деяких місцях їх просто немає), а те, що на Донеччині,яка  вже рік воює і не займається своєю інфраструктурою, вони на порядок краще. Вони принаймні є.

 

Мільярди, затоптані в асфальт

Щороку на ремонт і будівництво доріг в Україні направляється близько 10 мільярдів гривень. І це тільки по лінії Укравтодору. А є ще кошти, що виділяються з місцевих бюджетів. Неймовірні гроші. Здається, при такому фінансування за якихось 5-6 років дороги в Україні мали б стати не гірше, ніж у Німеччині. Чому цього не відбувається?

Відповідь очевидна навіть для людини, яка далека від дорожнього будівництва. Ті, дороги, які ми будуємо, насилу можуть «дожити» до наступного сезону.

У Маріуполі був випадок кілька років тому. Місто проводило капітальний ремонт вул.Інтернаціональній - це дуже напружена траса, що веде в порт і на елеватор. Навантаження на неї, особливо у весняно-осінній період, дуже високе. Дорогу ремонтували капітально, робили довго, але вже через кілька днів (!)асфальт лопнув. Причина - недотримання технології.

Причому не треба думати, що в Україні про технології не інформовані. Аж ніяк. Просто ремонт доріг давно став дуже вигідним бізнесом для чиновників. Вони поки не навчилися заробляти на якісних дорогах, тому заробляють на відкатах, ремонтуючи одні й ті ж магістралі по колу.

Можна не сумніватися, що поки в Україні не буде змінена система управління дорогами, поки обласні адміністрації не отримають можливість заробляти гроші на платних швидкісних трасах, ситуація не зміниться. Замість доріг в Україні будуть напрямки. І тут хоч 10 мільярдів вливай, хоч 100 - результат буде однаковим.

 

А як у них

На Заході вже давно практикують платні швидкісні автобани (поруч прокладені безкоштовні дороги, але вони набагато гірше). Якщо і можна говорити про дорогу як про зону комфорту, то це якраз той випадок. Строго впорядкований рух по смугах. Їдеш по крайній лівій смузі - не знижувати нижче 130, їдеш по крайній правій - не перевищуй 100 км на годину. Де попало зупинятися не можна, але зате досить часто обладнані зручні з'їзди, а біля кожного з них - кафе, туалети, заправки, СТО. Все продумано до дрібниць. Загалом, і комфорт, і вигоди для бюджету. І це не тільки в Німеччині чи у Франції так. Наша найближча сусідка Польща останні 10 років також веде інтенсивне дорожнє будівництво.

Ще 20 років тому дороги в Польщі були нічим не краще, ніж в Україні. Так було рівно до того моменту, поки вони не стали заважати розвитку бізнесу в країні. Тоді поляки взяли багатомільйонні кредити в Євросоюзі і стали інтенсивно будувати. Причому кожну копійку контролював ЄС - вимірював до сантиметра, куди і як були витрачені гроші. Зовнішній контроль за фінансами вкрай важливий для пострадянської країни, яка ще не поборола свого монстра корупції.

Сьогодні, за даними польської статистики, в місцях, де покращився стан автострад, доходи місцевих бюджетів збільшилися в середньому на 3,3%. Значно підвищився рівень безпеки. Кількість ДТП впала на 25%, а смертність на дорогах скоротилася на третину.

Сучасні траси дозволяють економити державні гроші. Все та ж польська статистика повідомляє, що в середньому економиться до 0,1% ВВП в рік. Додаткові вигоди Польщі обіцяє вихід до моря. Це приваблює в країну та її інфраструктуру нові інвестиції.

У цьому сенсі Україна дуже схожа на Польщу. Вона також є транзитною країною, і теж має вихід до моря. Чому вона дотепер не користується своїми географічними перевагами, незрозуміло. Май ми такі дороги, як, наприклад, в США, де траси експлуатуються по 30 років і взагалі не піддаються просіданню під великовантажними автомобілями, ми б жили вже сьогодні в іншій Україні.

До слова про США. Там в останні 60 років віддають перевагу не асфальту, а бетонним дорогах. Технологія будівництва такої дороги складніше. Якщо на будівництво асфальтової дороги йде тиждень, то бетонку споруджують до двох місяців. Там технологія дуже складна. Спочатку вигрібають метр грунту, потім засипають гравієм, причому ні в якому разі не змішують річковий та кар'єрний. Потім заливають все це вапном і перемішують, щоб вологу зайву прибрати (саме вона дає усадку ґрунту, а цього допустити не можна). Зверху коткують асфальт. Він стає рівним майданчиком під бетон, який армують і заливають товщиною до 20 см. Цілий місяць така дорога повинна постояти, і тільки потім її можна експлуатувати.

Довго, звичайно, але така траса гарантовано служить 30 років без ремонту. У США є ділянки, де бетонні дороги зберігають відмінні характеристики з 1960 року. Їх там, між іншим, охороняють і вивчають, проводять наукові вишукування, для того щоб обчислити формулу довголіття. Загалом, відчувається зацікавленість у результаті, чого про Україну, на жаль, не скажеш.

 

Латка на латці, або Скільки грошей витратять на дороги в 2015-му 

Київ. "У нас в цьому році в столичному бюджеті на капітальний ремонт та реконструкцію доріг передбачено 131 млн грн, на утримання доріг - 264 млн грн. У травні будемо проводити тендери на закупівлю спецтехніки для" Київавтодору "на суму близько 100 млн грн, - зазначив Кличко . - У нашій країні жартують: восени асфальт кладуть, а навесні він сходить разом зі снігом. Тому я просив би зробити акцент на якості робіт. Якість дорожнього покриття повинна  бути на рівні Заходу - там кладуть дорогу як мінімум на 10 років ", - зазначив мер Києва.

Також Кличко доручив КК (комунальної корпорації) "Київавтодор" розробити програму ремонту доріг на 5 років. Позиція мерії зводиться до того, що корпорація повинна перестати замовляти роботу у підрядників, почавши самостійно проводити ремонти.

При цьому перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов заявив, що комунальна корпорація "Київавтодор" пройде процедуру оптимізації, і переатестації співробітників.

"Необхідно оптимізувати структуру" Київавтодору ", провести атестацію його працівників, а також придбати нову сучасну техніку", - заявив Никонов.

У Дніпропетровську на ремонт доріг виділили з міського бюджету близько 135 млн грн. З них 798 тис грн передбачено на поточний ремонт доріг і 24 млн грн - на ремонт внутрішньоквартальних доріг. Принаймні, таку цифру озвучив заступник мера Дніпропетровська Анатолій Крупський.

У плані поточного ремонту близько 100 вулиць. Найбільш «убиті» дороги вже почали латати. А ось масштабні роботи, такі, як заміна дорожнього полотна на Новому мосту, довелося відкласти через дощі. Пізніше стало відомо, що з 1 травня міст буде закритий на кілька днів - будуть класти новий асфальт. А в 2016 році, як обіцяють чиновники, на Центральному мосту проведуть капітальний ремонт - замінять асфальтове полотно, відремонтують пішохідні доріжки, обстежують і зміцнять опор моста.

До слова, процес ремонту доріг відтепер відбуватиметься під наглядом правоохоронних органів та громадськості - щоб запобігти можливим порушенням в технологіях будівництва та недопущення розкрадання коштів з самого початку, а не тільки після закінчення ремонту.

Що стосується Дніпропетровської області, то тут обіцяють провести капітальний та поточний ремонт 927,7 тис. кв. м. доріг комунальної власності. Роботи на загальну суму 406 млн. Гривень будуть виконані за рахунок місцевих та обласного бюджетів.

На сьогодні в Дніпропетровській області за рахунок коштів місцевих бюджетів вже здійснили "ямковий" ремонт у Дніпродзержинську, Дніпропетровську, Кривому Розі, Новомосковську, Павлограді, Тернівці, а також у Межівському та Верхньодніпровському районах. У всякому разі, про це відзвітували влади.

Кривий Ріг. Щорічно на ремонт доріг з бюджету Кривого Рогу виділяються мільйони гривень. При цьому гості міста відзначають жахливий стан доріг. За день до своєї загибелі в ДТП під Кривим Рогом, Андрій Кузьменко записав відео, в якому він звернув увагу на «убиті» дороги в такому багатому місті, як Кривий Ріг.

Кривой Рог, ул.Мелешкина

Кривой Рог, ул.Мелешкина

 Тендер на роботи регулярно виграє одна фірма - ТОВ «Весташляхбуд». На 2015 рік в Кривому Розі розраховували відремонтувати 419,30 тис. кв.м і витратити на це 116 млн.247 тис. Грн., Але в бюджеті виділено тільки половина з необхідної суми - 66 млн. 99 тис. Грн., Відповідно ремонтувати будуть всього 220, 33 тис. кв.м. На капітальний ремонт автодоріг в бюджеті закладено 39843000. грн. з урахуванням інфляції, навіть таке збільшення суми порівняно з минулим роком, навряд чи зможе принципово змінити ситуацію на дорогах. Адже справа не тільки в грошах.

Наприкінці 2014 криворіжці були свідками того, як ремонт внутрішньоквартальних доріг на Інгульці почався тоді. Коли випав сніг. В поточному році вже відремонтували кілька вулиць, без застосування будь-яких нових технологій, все по-старому.

Львів. Знайти львів'янина, який був би задоволений дорогами, неможливо. Для вирішення дорожньої проблеми Львівщині потрібно 1 мільярд 300 мільйонів гривень. У цьому році Служба автомобільних доріг отримала тільки 111 млн. грн. На ремонт доріг, тротуарів і дворів у Львові виділено 76100000. грн. - це найбільша сума за останні п'ять років, яку виділяли на ремонт.

Львов

Львов

Ремонтна кампанія в області та Львові стартувала ще на початку року. Вже встигли залатати 48515 кв. м ям на дорогах області. Будуть використовувати і нові технології. Приміром, трасу Львів-Тернопіль відремонтують за новою німецькою технологією, яка дозволяє працювати навіть під час дощу.

Львов1

Львов1

Правда, дорожники перестаралися і відремонтували цілком нормальну дорогу перед будівлею облдержадміністрації. Така показуха - пережиток радянського минулого, і здається, Україна ще довго доведеться позбавлятися від подібних звичок.

Одеса. Одеський облавтодор відмовляється надавати нашим журналістам інформацію про фінансування ремонту дорожнього покриття в області. У відповідь на інформаційний запит нам заявили, що перш ніж говорити зі ЗМІ, чиновники повинні запитати дозвіл в «Укравтодорі». Коли буде спущений одобрямс зверху, нам не сказали.

В ОДА, куди ми поставили те саме питання, змогли відповісти тільки частково. Отримано інформацію про фінансування ремонту тільки комунальних доріг (це дороги, які знаходяться в межах населених пунктів). Отже, за даними обласного управління капітального будівництва, у 2013 році за 16,8 млн грн в області капітально відремонтували 12 доріг. У 2014 році 39, 2 млн грн було витрачено на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання дорожнього покриття в регіоні. Капітальний ремонт в минулому році отримали 24 дороги.

У 2015 році влада обіцяє виділити фантастичну суму - 452 500 000 грн. Ці гроші «закопають» не тільки в комунальні дороги, але і траси, які знаходяться під контролем вищезгаданого Облавтодору. Проблема більш ніж назріла.

Траса державного значення "Одеса-Рені".

Одесса-Рени, трасса

Миколаїв. Незважаючи на те, що в 2014 році на експлуатаційне утримання автомобільних доріг державного значення у Миколаївській області з держбюджету направили 134 мільйона 140 тисяч гривень, стан доріг і в області, і в місті - вельми плачевний. Протягом 2014 року в Миколаєві капітально відремонтували 70 тисяч квадратних метрів доріг і внутрішньоквартальних проїздів, поточний ремонт був проведений на 64 тис. кв. м доріг міста. У 2015 році Служба автомобільних доріг у Миколаївській області уклала угоди з ДП "Миколаївський облавтодор" на суму 107,4 мільйона гривень. 50 мільйонів піде на утримання доріг державного значення в межах Миколаєва. Протяжність доріг - 1727,15 км. Решта 57,37 мільйона підуть на утримання доріг державного та місцевого значення в районах області. На ямковий ремонт доріг Миколаєва планують витратити близько 300 тисяч гривень.

Николаев

Николаев

Запоріжжя. У 2015-му році на експлуатацію, утримання, ремонти, реконструкції міських доріг в бюджеті Запоріжжя передбачено 162 млн гривень, що значно перевищує розміри фінансування у 2014 році (77,4 млн.). Ці кошти планується направити на експлуатацію та утримання доріг (41,3 млн.), поточний ремонт доріг (32 млн.) і тротуарів (3 млн.).

В поточному році значно збільшується фінансування ремонтів внутрішньоквартальних доріг, на ці цілі передбачено тридцять мільйонів гривень. За ці кошти планується відремонтувати понад 90 тисяч квадратних метрів дорожнього покриття.

У 2015-му році ремонт доріг у Запоріжжі фінансується повністю з місцевого бюджету. Вперше за останні 7 років в Запоріжжі проводять ремонтні роботи на Набережній в районі кільця у Дубового гаю.

«За технологією асфальтобетон, служить 7 років. Потім потрібно проводити поточні або капітальні ремонтні роботи. Ми приступаємо до ремонту не тільки кільця, але і прилеглої до Набережної магістралі дорозі - по 200 метрів в обидві сторони », - розповів директор КП« ЕЛУАД »Олександр Клімов.

Що стосується доріг обласного значення, то тут дорожні ремонтники б'ють на сполох: «У регіоні 173,5 км доріг повністю втратили свою несучу здатність». Зокрема, через хронічне недофінансування повністю прийшла в непридатність і траса Маріуполь-Запоріжжя.

За словами співробітників Служби автомобільних доріг Запорізької області, процеси руйнування дорожнього покриття саме через катастрофічну нестачу коштів цього року в 2-3 рази перевищує торішні. Не обіцяючи автолюбителям золотих гір, дорожники зізнаються: багато ділянок трас так і залишаться в цьому році без ремонту.

Харків. На сьогоднішній день на Харківщині дві найбільші дороги потребують термінового ремонту. Ділянка дороги Харків-Охтирка в черзі на реконструкцію - вже 10 років. Друга проблемна дорога в регіоні - Чугуїв-Куп'янськ-Мілове. Траса, по якій в зону АТО відправляється більшість військових колон, а також постійно їдуть волонтери та біженці, сьогодні практично повністю розбита. На її відновлення треба 614 мільйонів гривень. Її планують відремонтувати за кредитні кошти.

Але на даний момент в області виділили на ремонт доріг досить скромну суму - всього 12 мільйонів гривень. Ці гроші підуть на ремонти комунальних доріг в районах та містах обласного підпорядкування. Це, звичайно, більше, ніж у складному 2014-му (тоді за рахунок субвенції з держбюджету Службою автомобільних доріг у Харківській області було відремонтовано 14 об'єктів комунальної власності на загальну суму 7,6 млн. грн., з яких було сплачено лише 3,9 млн. грн. На сьогоднішній день за вже виконані роботи залишається кредиторська заборгованість в сумі 4,4 млн. грн). Але все одно вкрай мало для такої області, як Харківська.

У 2015 році «Укравтодор» планує виділити Службі автодоріг в Харківській області 165 100 000. грн., В тому числі, на погашення кредиторської заборгованості в сумі 30 млн. Грн.

Трохи оптимізму

На минулому тижні в українських автокористувачів  з'явився крихітний привід для оптимізму. Україна підписала договір з німецьким банком на виділення нецільового кредиту в розмірі 500 млн. Євро. Ці гроші під мінімальні відсотки будуть виділені на відновлення зруйнованого війною сходу України. Договором передбачаються роботи в сферах транспорту, енергетики теплопостачання, енергоефективності, водопостачання, водовідведення, соціальної інфраструктури, відновлення і будівництва житла.

Під сходом в даному випадку розуміють не тільки Донецьку та Луганську області, але також договором не виключається використання коштів на реконструкцію інфраструктури Запорізької, Харківської та Дніпропетровської областей.

Це дуже хороші гроші. За європейськими розцінками, за них можна побудувати близько 400 км нових доріг. Ну а якщо ремонтувати старі, так і того більше. Правда, це за європейськими розцінками. В Україні все дуже запущено. Тим не менш, шанс істотно поліпшити ситуацію і, чим чорт не жартує, стати повноцінною транзитною країною з усіма витікаючими звідси перевагами в України все ж є.

Ксенія Халтуріна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,00
43,08
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...