суботня розмова
13:03, 21 лютого 2015 р.

Пам’ятати. Не можна забути!

суботня розмова

До останку ми стояли,
Волю здобували,
Рідну землю від бандитів
Разом визволяли!

Кіндрат &Корінь. 19/02/2014р.

Минає рік, відколи українці скинули режим Януковича і рік відколи ми поховали більше сотні героїв, яких назвали Героями Небесної Сотні. Ще восени 2013 року ніхто не знав, що маленький протест підніме всенародне повстання, а мирних протестувальників за кілька місяців влада почне вбивати через їхнє

прагнення жити краще і бути вільними.

Українці виступили лише за одне єдине благо – природне, суверенне, Богом дане право бути вільною людиною на своїй рідній зелі. Вони виступили за те, щоб внутрішнє право на свободу було поєднане з не меншим правом гідності. Тому цей протест назвали Революцією Гідності.

Минає рік відколи українці виконали вимогу Майдану №1 – скинути режим Януковича. За рік ми усвідомили, що це нам дуже дорого коштувало. Сотні загиблих, тисячі поранених, кілька десятків людей розшукують і сьогодні.

Ці люди заплатили найдорожчим, що у них було, аби звільнити нашу рідну землю від бандитів, а наше життя зробити кращим.

Серед тих, хто загинув на Євромайдані були і львівські студенти. Зокрема, під час кривавих подій загинув студент географічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Ігор Костенко, Богдан Сольчаник, студент історичного факультету, Сергій Кемський.

Пам’ятати. Не можна забути!, фото-1

Фото: на факультеті, де вчився Ігор Костенко, вшанували його пам'ять 

За словами ректора університету Володимира Мельника, кожен із Героїв Небесної Сотні мав своє плани та майбутнє, але вони пожертвували усім, заради нас.

«Ми не забудемо їх. Вони сьогодні там, де Бог дає нам право вірити, дає нам право зміцнити цю віру нашими кроками, нашим поступом, щоб створити ту Україну, за яку вони відали своє життя», - зазначив ректор ЛНУ імені Івана Франка, професор Володимир Мельник.

Своєю чергою, студентський мер Львова, Євген Филипець, наголошує – ми повинні цінувати те, що кожен з Героїв віддав життя заради нашого майбутнього і саме студенти повинні бути сильними та змінити Україну.

«Наш студент Ігор Костенко був відомим тим, що займався спортивними подіями і їх описував. Він був магістрантом географічного факультету, людиною, яка хотіла жити і дбати про майбутнє. Але його життя забрали кати українського народу за те, що він просто хотів нової держави», - каже студентський мер Львова Євген Филипець.

За останніми даними, під час сутичок на Євромайдані загинуло 114- 123 особи.

За словами губернатора Львівщини Олега Синютки, кожен із тих, хто загинув заслуговує на те, що про нього пам’ятали

«Сьогодні серед нас є ті, кого ми не бачимо. Це — 18 ангелів Небесної сотні і 121 воїн АТО, які народилися на Львівщині. Вони загинули за незалежність і свободу України. Кожен з них заслуговує, аби ми їх пам'ятали і вірили в справу, яку робимо», - сказав О.Синютка.

І львів’яни пам’ятають! У місті відкрили не одну меморіальну дошку загиблим та організували не один захід, щоб зібрати гроші для сімей, які втратили рідних на Майдані.

Загалом, Львів був із перших, хто прийняв більш ніж 500 учасників Революції Гідності у лікарнях.

Медики пригадують, що найбільше постраждалих було із вогнепальними пораненнями верхніх і нижніх кінцівок, інфікованими ранами,  гострим гематогенним остеомієлітом, закритими черепно-мозковими травмами та контузіями, опіками, пневмоніями, пов’язаними з переохолодженням.  

Багато із цих людей бореться за життя і сьогодні. Адже коли розстрілювали беззахисних протестувальників, вони ховались від сталевих куль за дерев'яними щитами.

Кожен з них заслуговує, аби ми їх пам'ятали і вірили в справу, яку робимо

Львів’яни пам’ятають не тільки героїчні вчинки Небесної Сотні, а й те, що ніхто із злочинців бандитського режиму не покараний.

«Як можна забирати та вбивати цвіт нації, який би творив, який би здобував для Української держави? Виявилося, що можна.  Ніхто за це не покараний. І це наша перша молодіжна студентська вимога, тому що повинні бути покарані ті, хто вбивав українців. Цього не зробилося», - наголошує Євген Филипець

Напевно, Україну зможуть змінити та зміцнити ті люди, які народилися у незалежній державі. На потрібні люди, які зможуть чесно робити свою роботу і говорити людям правду.

Тим часом, протест який відбувся у 2013-2014 роках назвали Революцією Гідності. І вона повинна тривати сьогодні не тільки у владі, а й у кожному з нас.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032.ua #Небесна Сотня
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,92
EUR
42,95
43,02
PLN
9,90
9,98
Оголошення
live comments feed...