• Головна
  • Путін злякався, що Україна відвоює Донбас без всяких перемовин, - Карасьов
Факти та коментарі
13:00, 21 грудня 2014 р.

Путін злякався, що Україна відвоює Донбас без всяких перемовин, - Карасьов

Факти та коментарі

У четвер, 18 грудня, президент Російської Федерації Володимир Путін дав підсумкову прес-конференцію. На думку ряду політологів, ключовою метою Путіна було заспокоїти російське населення після різкої девальвації рубля і остудити панічні настрої, які підігріваються негативним фінансовим прогнозом.

 Втім, говорив Путін і про Україну. Мало кого дивує, що події в Україні зберігали ключові позиції в кремлівських ЗМІ. В умовах, коли політика Путіна залишається досить закритою, політологи змушені читати між рядків, щоб зрозуміти справжній стан справ.

 Так, докторант Колумбійського університету (США) Марія Снігова, в ефірі "Громадського" зазначила, що політологам доводиться займатися психологією і лінгвістикою.

 "Ми схильні вивчати, як Володимир Володимирович виглядав, наприклад. Чи говорить він "на Україні" чи "в Україні" і т.д. Тому слова тут важливі ", - заявила Сеговія.

 Експерт вважає, що в риториці Кремля намітився тренд на пом'якшення зовнішньої політики, про що побічно свідчить і підсумкова прес-конференція.

 "Сам виступ, і той факт, що в заявах МЗС стала з'являтися згадка факту, що Донецька і Луганська області - це області, що належать Україні, - сенсаційні. Раніше про це Російський МЗС був схильний забувати. Все це свідчить про пом'якшення курсу політики РФ. Хочеться вірити, що це більше, ніж слова, хоча скільки вже було подібних прогнозів, а потім вони виявлялися помилковими. Це не означає, що Україна залишать у спокої. Це означає, що є деяка тенденція до ослаблення цієї жорсткої риторики ", - говорить експерт.

У той же час, на думку політичного аналітика Інституту євроатлантичного співробітництва Володимира Горбача, Путін, не досягнувши своїх цілей, почав гру на помилках супротивника.

 "Путін хвалив Порошенко і натякав на те, що з Порошенком можна мати справу, а от з його опонентами ні, натякаючи на Турчинова, мовляв, це погані люди. Таким чином, російський керівник намагається конструювати внутрішній конфлікт в українській владі, з метою її послабити, внести розкол і суперечність ", - заявив політолог.

 Горбач переконаний, що Росія шукає шляхи виходу з кризи на сході України.

 "Головний стратегічний висновок з виступу Путіна - це те, що у нього немає стратегії. Він розуміє, що він в глухому куті, не знає, що йому далі робити. Путін буде намагатися робити ставку на те, щоб його опоненти - це захід і Україна, - допустили помилку, якої він зможе скористатися. Спочатку Путін намагався посварити Європу з Америкою, але це не вийшло. Тепер він буде сварити української керівництво між собою ", - заявив Горбач.

Аналогічну думку висловлює і відомий політолог Вадим Карасьов. На його думку, Путін намагається підштовхнути до конфлікту 2 ключові політичні команди України - Порошенко і Яценюка-Турчинова.

 "Варто зазначити спробу розділити українську владу. Чому він похвалив Порошенка? Виходить, що є хороший Порошенко і поганий Яценюк з Турчиновим. Це спроба створити штучні суперечності ", - упевнений Карасьов.

 Також експерт переконаний, що Путін істотно пом'якшив свою риторику щодо України через кризу всередині Росії, яка розгорілася на тлі подій 2014 року.

 "Те, що читається у нього між рядків, говорить про те, що він хотів би цю кризу завершити. Путін вже починає програвати, і він сподівається, що після того, як ситуація вирішиться, принаймні ослабнуть санкції. У Росії немає ліквідних грошей. Тому він хоче швидше Донбас впіхнути Україні. Звідси Путін і каже, що він за загальний політичний простір в Україні. Це і є його головний меседж. Він хотів би вийти із збереженням обличчя, але не знає як, і боїться, що Україна може військовим шляхом взяти Донбас без будь-яких переговорів і домовленостей з ЛНР і ДНР. І тим більше, без якихось автономних статусів ", - заявив Вадим Карасьов.

Михайло Криволапов  спеціально для CitySites

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Путін #ДНР #захід
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,92
EUR
42,95
43,02
PLN
9,90
9,98
Оголошення
live comments feed...