• Головна
  • Львівщина – вугільна столиця України
13:00, 15 листопада 2014 р.

Львівщина – вугільна столиця України

Через воєнні події, видобуток вугілля в Донецькій області впав на 65% . А «чорне золото» нашій державі вкрай необхідне. Експерти і чиновники почали задумуватись, а чи не перефарматувати їм Львівщину з культурної на вугільну столицю України. 

Конфлікт на Сході України змусив зупинити роботу більшості вугледобувних підприємств. Зрештою, за 23 роки незалежна Україна може стати залежною від поставок «чорного золота»

За  словами першого заступник міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Зюкова, Україна втратила 70% видобутку вугілля через терористичні акти в Донецькій і Луганській області. Ситуація є вкрай важкою, тому держава скерувала свою увагу на Львівсько-Волинський вугільний басейн.

Тепер перед Міністерством стоїть завдання знайти спосіб, щоб зробити ефективними і самодостатніми львівські шахти, а це значить, потрібно вкласти в них бюджетні засоби, щоб вони, зрештою, вийшли на самоокупність

«Якщо у цьому році по Львівській області ми очікуємо 1,6 млн тонн вугілля, то ми бачимо, що наступного року зможемо видобути близько 2 млн тонн. Це буде приріст для енергетики в цілому.Ми кожній шахті будемо приділяти увагу, щоб їх робота  була якомога ефективніша », – пообіцяв Юрій Зюков, ознайомившись з Програмами розвитку гірничих робіт  на 2014 - 2015 рр. ДП «Львіввугілля» перебуваючи у Львівській області.

Втім,  експерт, заслужений енергетик України, Анатолій Акімов, переконаний: 400 тис тонн вугілля це мало. Якщо б дійсно модернізувати і вкласти гроші у шахти на Львівщині результат був би набагато кращим.

«Львівсько-Волинський басейн міг би давати не 1,5 млн. тонн вугілля на рік, а 15 млн тонн. Колись для цього у Червонограді була побудована збагачувальна фабрика, яка переробляла 9 млн тонн на рік. Зараз вона в жахливому стані, не виконує свої функції. І хочу відзначити, що цей стан не дозволяє збільшувати видобуток вугілля і є її основним гальмом для розвитку Галицько-Волинського басейну. Треба щось робити, вкласти гроші, відновити ефективну роботу. Зараз 66 % фабрики належать інвесторам, а 34% – в руках держави. Але хто інвестор цієї фабрики – невідомо.  

Львівська громада повинна займатися цим питанням, щоб нарощувати видуботок вугілля», - сказав Анатолій Акімов виступаючи у львівському прес-клубі.  

До речі, у Львівській облраді колись створювали спеціальну комісію і хотіли поговорити з тим інвестором фабрики, але його просто не знайшли і питання не зрушило з місця.

Звісно, добре, що у Києві почали бачити перспективу у розвитку вугільної промисловості на Львівщині. Але потрібно подбати про модернізацію виробництва.

За словами Юрія Кундієва, академіка НАН та НАМН України,  в нашій області використовують застарілі технології, які негативно впливають на стан здоров’я і профпридатність гірників:

"Машини і обладнання  70-тих років. Це генерує високий рівень пилу, вібрації і створює небезпечні умови праці. Водночас оновлення технологій - це тривалий період і величезні кошти, які держава поки що немає. Є також недобудовані шахти, сподіваємося цей процес буде закінчений бо іншого виходу у нас немає"

І справді, не завадило б пригадати про професійні захворювання шахтарів і боротьбу гірників з бюрократією.

Так, 14 жовтня цього року гірники з Червонограда пікетували департамент охорони здоров'я Львівської ОДА з вимогою звільнити голову профпатологічної комісії Львівської обласної клінічної лікарні Р. Ковальчука. Він, казали пікетувальники, начебто, перешкоджав підтвердженню професійних шахтарських захворювань. Зараз його звільнено, але бюрократія так і залишилась. У нас забувають, що професійні захворювання – це клінічні прояви, а не кількість лікарняних листків.

За словами головного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності професійна патологія, завідувача відділу профпатології ДУ «Інститут медицини праці НАМН України», доктора медичних наук, професора Анжели Басанець, , пацієнту, який відпрацював 20 років у тяжких умовах, замість того, щоб полегшити процес визнання захворювання, ускладнюють його бюрократичними перепонами.

«Шахтарі мають пройти огляд у безлічі спеціалістів-лікарів та зібрати багато документів, аби підтвердити свої професійні захворювання. В Україні фіксується втричі менша професійна захворюваність, ніж в Європі, хоча умови праці у нас гірші. Це не результат для того, щоб пишатися. Це відбувається тому, що захворюваність недовизнається або свідомо приховується, - наголосила професор Анжела Басанець.

Яу розповів начальник Львівського обласного управління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Орест Климкович, щороку 600-700 шахтарів Львівщини отримують професійні захворювання. З них 89% – випадки, що припадають на місто Червоноград та Сокальський район.

До слова у четвер,13 листопада, терористи обстріляли і знищили шахту "Первомайска", розташовану в місті Золоте. Внаслідок артилерійського обстрілу з боку контрольованого бойовиками Первомайська, після обіду, було пошкоджено лінію електропередач у місті. У результаті зміна шахтарів шахти "Первомайська", що перебувала в лаві, застрягла під землею. Людей змогли підняти на поверхню тільки після відновлення електроенергії — о 18-й годині"

Ну що ж, у боротьбі за звання культурної столиці України ми вже показали на що здатні. Спробуймо себе ще у ролі вугільної столиці? Хтозна, можливо, Оскара дадуть і гроші. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #шахти #вугілля #Україна #економіка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...