• Головна
  • У Львові відбувся круглий стіл на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України» (ФОТО)
17:25, 15 серпня 2014 р.

У Львові відбувся круглий стіл на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України» (ФОТО)

14-15 серпня 2014 року у Львові та Івано-Франківську відбулися круглі столи на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України».

Організатором виступила фундація «Вища школа професійної політики»

У Львові відбувся круглий стіл на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України» (ФОТО), фото-1

Цей круглий стіл був частиною більшого проекту під назвою «Ідентичність Галичини», який включає проведення наукового аналізу та соціологічних опитувань, а також презентації висновків цих досліджень для мас-медіа. У круглому столі у Львові взяло участь 27 активістів політичного та громадського середовища Львівщини ( Андрій Холявка, Олег Баган, Тарас Коляндрук, Андріан Фітьо), а у Івано-Франківську 15 учасників, серед яких були Юрій Соловей, Руслан Кацаба, Роман Островський та інші впливі особи регіону.

У Львові відбувся круглий стіл на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України» (ФОТО), фото-2

Проблема специфічних рис галичан, які відрізняють їх від жителів інших регіонів України; їхня провідна роль у процесі будівництва нації; сприйняття галичанами особливостей та відмінностей жителів інших регіонів України та пошук шляхів порозуміння з метою безконфліктного консолідування нації і здійснення європейського вектору розвитку держави були основними темами обговорень та викликали жваву дискусію.

У Львові відбувся круглий стіл на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України» (ФОТО), фото-3

Учасники круглих столів згадували історичні передумови формування так званого «галицького менталітету» та розглядали різноманітні теорії щодо цього феномену – зокрема, А. Квятковського, В. Расевича, Ю. Прохазько, Т. Возняка, В. Костирко, Я. Грицака та інших. Вони висловлювали різні думки з цього приводу, але погоджувалися у тому, що умови формування і навіть існування сучасної української нації дуже складні. Існує певний цивілізаційний конфлікт, відмінності між Сходом і Заходом країни. З другого боку ідея єдиної України та європейського вектору її розвитку стали дуже популярними після «революції гідності».

У Львові відбувся круглий стіл на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України» (ФОТО), фото-4

Учасники круглого столу у Львові запропонували створити спеціальні культурно-просвітницькі центри, які б слугували певним містком між Східною Україною та Європою, де Галичина відігравала б об’єднуючу роль, тим більше що однією з складових частин галицького світосприйняття є ліберальні ідеї та європейські цінності. Провідне місце у цих процесах мають відіграти інтелектуали.

У Львові відбувся круглий стіл на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України» (ФОТО), фото-5

Учасники круглого столу в Івано-Франківську, натомість, висунули ідею про створення державної інформаційної політики просування української національної ідеї, яка б стала модною і популярною серед більшості населення нашої держави, і, таким чином, до певної міри «зняла» б цивілізаційні розбіжності. 

У Львові відбувся круглий стіл на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України» (ФОТО), фото-6
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,75
39,85
EUR
42,75
42,84
PLN
9,84
9,90
Оголошення
live comments feed...