• Головна
  • Рада хоче влаштувати масштабну «люстрацію» для суддів
11:11, 15 березня 2014 р.

Рада хоче влаштувати масштабну «люстрацію» для суддів

Верховній Раді пропонують перевірити і атестувати українських суддів, щоб звільнити тих, хто порушував присягу і не відповідають рівню професійної підготовки.

Відповідний законопроект №4378-3 "Про відновлення довіри до судової системи України" напередодні вніс до парламенту народний депутат Юрій Дерев'янко.

Документом передбачається визначити правові та організаційні засади проведення перевірки та атестації суддів загальної юрисдикції.

Зокрема, нардеп пропонує створити Тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. До її складу повинні увійти: 4 представники Вищої ради юстиції, які працюють на посаді судді; 4 представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які працюють на посаді судді; Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики та 2 представники Міністерства юстиції.

Також пропонують включити до складу Тимчасової спецкомісії народних депутатів за поданням Голови Верховної Ради – по 2 депутати від кожної депутатської фракції та групи, а також 2 від позафракційних депутатів. 

Передбачається, що підставою для перевірки суддів може бути подання народного депутата, громадської організації, об'єднання громадян, подання фізичних або юридичних осіб або ініціатива Тимчасової спеціальної комісії.

Загалом перевірка суддів передбачатиме аналіз широкого спектру судових рішень – починаючи від справ, які стосуються утиску учасників мітингів і, закінчуючи справами, пов'язаними з проведенням виборів і грубим порушенням майнових прав.

В проекті Дерев'янко пропонує суддів, які за результатами перевірки визнані такими, що не пройшли її, відсторонити від роботи із подальшим їх звільненням з посади "у зв'язку з порушенням присяги".

Установлені Тимчасовою комісією обставини, які свідчать про порушення присяги суддею, не потребуватимуть встановлення Вищою радою юстиції або Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Висновки Комісії надсилатимуться відповідному органу, що обрав або призначив суддю, для прийняття рішення про звільнення судді з посади. Матеріали перевірки, які свідчитимуть про порушення суддею присяги, будуть надіслані до Генеральної Прокуратури для встановлення підстав для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Якщо буде встановлена невідповідність видатків суддів отриманим доходам, Комісія буде вносити подання до Генпрокуратури про їх притягнення до кримінальної відповідальності.

Рішення будуть прийматися голосуванням більшості від складу Комісій. Ніхто не зможе утримуватися від голосування.

Рішення Комісій будуть обов'язковими до виконання з моменту їх прийняття. Гласність Комісій забезпечуватиметься шляхом публікації щомісячного звіту в газеті "Голос України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#верховна рада
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,77
EUR
42,60
42,70
PLN
9,88
9,93
Оголошення
live comments feed...