• Головна
  • Фольклор як дзеркало української революції (анекдоти, байки, пісні, фото, відео)
Тема для обговорення
09:00, 16 лютого 2014 р.

Фольклор як дзеркало української революції (анекдоти, байки, пісні, фото, відео)

Тема для обговорення

Велике бачиться на відстані... Колись про цей час складуть товстий роман , знімуть з десяток фільмів і напишуть історію. Хочеться вірити , що нашим нащадкам вдасться уникнути такої поширеної в історіографії хвороби , як брехня і лицемірство. І що вони будуть намагатися наблизитися до цього малозрозумілого зараз слова - істина. Але , звичайно, тим , хто захоче розібратися у всій цій революційно- бунтівної суєті , доведеться непросто. Потрібно бути справжнім хірургом , щоб акуратненько , не зачепивши скальпелем суті того, що відбувається , здути фальш , зняти наліт заангажованості , тупої в своїй нахабності і нахабної у своїй очевидності брехні і залишити тільки голі факти.

Міліція у своїх заявах спростовує сама себе , політики суперечать один одному і здоровому глузду. Загалом , кошмар! У радянську епоху було простіше. Подібних нестиковок не спостерігалося в силу уніфікованої владою брехні. А істина проривалася з самого несподіваного боку - била ключем народної творчості , та все по одному місцю. Малі форми фольклору, зокрема прислів'я, приказки і особливо анекдоти , відновлювали існуючий тоді інформаційний дисбаланс,  домальовуючи те, про що замовчувалося, тихо посміхаючись з того , що було очевидно , але говорити про що було підсудно.

У сучасного українського фольклору завдання набагато складніше. На нього теж покладена місія стріляти народною мудрістю по політичному лицемірству . Ось тільки в умовах плюралізму, що ще зберігається, народ український якось розгубився і палить своєю філософією не прицільно , а по різних місцях.

Проте, свою важливу місію - змивати політичну фальш і називати речі своїми іменами - український революційний фольклор виконує.

Трохи про жанри

Реалії сьогоднішнього дня істотно змінили фольклорні жанри. До вже традиційного анекдоту , байці , народній пісні , театральної вистави додалися жанри нового часу - фотожаби , фейки та інший віртуальний агітпрому . А ще графіті , інсталяції , всілякі арт-об'єкти .

Та й старі добрі жанри усної народної творчості сьогодні не можна вважати в чистому вигляді усними . Наприклад , всіма улюблені анекдоти , які швидше за всіх народжуються у відповідь на виклик часу, не просто передаються з вуст в уста, а й сміливо крокують по Інтернету у величезних кількостях.

«Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу . Тепер всі статті починаються фразою: «Якщо зловлять , то ...» .

«- Судячи з того , як веде себе« Беркут» , влада регіоналів нічого не боїться.

- Вона боїться тільки нельотну погоду ... »

Ніхто не знає , хто ці анекдоти вигадує, хто запускає в Інтернет. Але поширюються вони зі швидкістю звуку. Що не кажи , прогрес ...

А ось продукт нової революційної культури , раніше в фольклористиці неописаний . Тому назвемо його умовно абсурдним гумором. У луганському фейсбуці законодавцем мод у цьому жанрі став активіст луганського евромайдана Олексій Біда. Після пропагандистського вкидання в соціальні мережі про підготовку штурму Луганської ОДА «гастролерами » із західної України , він написав на своїй сторінці :

«Инфа СТОПРОЦЕНТНАЯ от одноклассника, работающего в таможне. В устье реки Ингул замечены сорок лодок бандеровцев. Идут на Луганск. Планируется факельное шествие с двух сторон сегодня в 22:00. Колоны буду формироваться под Эпицентрами на Юбилейном и Восточных кварталах. Эпицентр будет вооружать их лопатами, вилами. Уже сейчас в подсобках мегамаркетах смешивают коктейль Молотова и разливают по бутылкам. Будут жечь спальные районы, школы, сады. ВСЕ КАК ОДИН ВСТАНЕМ НА ЗАЩИТУ ГОРОДА ОТ КОРИЧНЕВОЙ ЧУМЫ!!! РЕПОСТ!»

Йому вторить інший луганський автор, Євген Спірін :

«ВНИМАНИЕ. Из анонимных источников, информация 146%. Кум дяди сестры по линии приемного двоюродного деда знаком с девушкой, у которой племянник старшего брата отца работал с мужичком, который потом уехал на ферму в Алабаму. Так вот он пишет, что на фермах в Алабаме формируют отряды детей кукурузы и отправляют чартерными рейсами на Украину. В Луганске дети кукурузы будут идти на штурм в первых рядах, обмазанные кетчупом Хайнтц,  а продажные СМИ потом покажут детей в крови, и как Беркут их убивает. ВСЕМ СРОЧНО: объявим бойкот кукурузной промышленности! Не пустим захватчиков на родную землю!»

Зовсім по-новому звучить нині і добре всім знайома притча. Життєві історії з мораллю дуже часто використовують у своїй творчості блогери . Ось що написала мешканка Дніпропетровська Світлана Нагорна : «Хочу жити в країні " Майдан " , де всі відчувають себе частиною одного цілого , частиною однієї країни , де немає " схід -захід" , російськомовний - україномовний , де всі - українці , стоять один за одного . Хочу жити в країні "Майдан" , де я відчуваю себе захищеною , де я в безпеці ».

А це дуже популярна притча , що набрала безліч лайків в Інтернеті (вибачте за мат , але з пісні слів не викинеш ) - «про блядську стабільність ». Даю в скороченні ( маленький шматочок ), тому як довга дуже . Але охочі легко знайдуть повний текст в Інтернеті:

«…Я тут про те, що останнім часом мене жахливо заїбало слово "стабільность", почті так само як і "провокатори". Ну провокатори понятно. А от "стабільность" це якесь новоутворення в організмі яке ще не оприділилось чи воно злоякісне і дальше всьо, чи доброякісне і далі будуть рости пишні кучері і рівні зуби.. До того ж про ту блядську стабільность говорять люди, які ніхєра про неї не знають. Люди, яким можуть платити, а можуть і не платити пенсії, в яких за нєхєр снєдать відберуть льготи за чорнобиль шоб купить кабміну нові кольоса. Люди, в яких нема за шо полатать черевики і купити нову торбу.

Це як в нас була сусідка тьотя Таня яку регулярно пиздив муж. І от коли їй моя мама мастила голову зеленкою і питала "Таню, ну чо ти його не виженеш, він же тебе вбє колись". А Таня отвічала: "Вєра, так зато ж усе понятно і стабільно". Оце десь так само. Тебе принижують виплатами на виховання дитини в розмірі 130 гривень. Стабільно принижують пенсією меншою ніж квартплата за задрочену двушку. Стабільно картопля скоро буде дорожча за ківі. Але ж блядь стабільность...»

Такі ось притчі народжує революційний час.

З піснею по життю

Ну і який фольклор без пісні. Як кажуть, нам пісня будувати і жити допомагає , а ще вона допомагає ламати , крушити , воювати , стріляти . Коротше, «Горіла шина » , друзі. Хіт революційного сезону зима- 2014 . Наші донецькі колеги , фоторепортери Сергій Ваганов та Ігор Ткаченко дуже горді тим , що потрапили у відеоряд до цієї пісні.

Вона написана в стилі української народної пісні , з властивими їй рефренами , мелодикою . Загалом, справжній народний гімн народного бунту.

Взагалі, бунти, перебудови , революції надзвичайно стимулюють творчість . Маріупольський автор Андрій Мурликін вважає , що такі переломні моменти в історії завжди ставлять перед людиною вибір. Зараз вибирати доводиться між батогом і свободою : «Воля вольному рожденным , а рабам кнуты . Выбирай, кто ты».

Запорізька група « Крапля » з властивою їй іронією і тонким гумором посміялася над діями влади.

Музиканти Тарас Білка і Тарас Василенко, назвавшись виборцями Віктора Януковича , нарікають на свого президента. Отже , пісня «Вітя».

http://vk.com/krapkaband?w=wall-10676071_1722%2Fall

Як кажуть, сміх б'є точніше кулі . А ось одесити , йдучи врозріз своєї репутації , записали зовсім жартівливу пісню . Відомі в місті люди переспівали знамениті " Прогулянки по Одесі". Автором гімну став учасник зоряної команди КВН Джентельменів ОДУ ім . Мечникова Всеволод Люмкіс , а ідея належить викладачеві дитячої театральної школи Федору Ткачу .

 

Агітпром та інсталяції

Революція - час плаката. Згадайте з підручників історії , як розцвів цей жанр живопису в далекому 1917-му. Не стала винятком і нова українська революція .

Взагалі-то, комуністи повинні б полюбити наш час, адже його так багато об'єднує з їх рідним 1917 роком. Народний бунт, пошта , телеграф , телефон ( в сучасному варіанті - телевізор , Інтернет , мобільний зв'язок). І тоді , і зараз , люди виходять з гаслами «Їж ананаси, рябчиків жуй , день твій останній приходить буржуй». Загалом, все за заповітами дідуся Леніна . Дивно , що нео- комуністи ще досі  не перейшли на бік Майдану. Але це так, до слова прийшлося . Ми ж зараз говоримо про агітаційний плакат .

Його найпримітивніші форми ми бачимо в Миколаєві. Скандальний монопікетчік Анатолій Ільченко , відомий своїми гаслами "Янукович - казьол" , "Пшонка - казьол" , вирішив підкорити столицю України , поїхавши зі своїми саморобними плакатами на Київський Майдан.

Фольклор як дзеркало української революції (анекдоти, байки, пісні, фото, відео), фото-1

Але це, звичайно, примітив. Професіонали працюють по- іншому. Луганська художниця Анастасія Медяник намалювала плакати , присвячені Майдану і подіям в країні.

Криворізький карикатурист доклав руку до політичної карикатурі .

Фольклор як дзеркало української революції (анекдоти, байки, пісні, фото, відео), фото-5

А в Одесі відбулася ціла виставка карикатур, шаржів , дрібної пластики на тему Майдану.

Цікаво, а під час Жовтневої революції малювали на стінах? Хто знає , чи збереглися які-небудь свідоцтва вуличного арту тієї пори ? Було б цікаво порівняти підходи до «наскельного » живопису. Сучасні зразки, знаєте , це справжні твори мистецтва.

Наприклад , знаменитий кримський графітник на прізвисько Шарик зобразив президентів України, Росії і Білорусії Віктора Януковича , Володимира Путіна і Олександра Лукашенка , що курять бонг - саморобний пристрій для куріння марихуани.

шарик

шарик

Поки невідомо , де саме зроблений малюнок. Багато хто схиляється до думки , що мова йде про Сімферополь , адже більшість робіт Шарика зроблена саме на стінах вулиць кримської столиці. Графіті дуже зацікавило силові відомства. Зараз у кримській міліції вживають заходів щодо встановлення місця , де зображено вже таке популярне зображення . Як тільки знайдуть - обов'язково зафарбують .

А у Львові стірт-арт продемонстрував художник Сергій Радкевич. Цикл його настінних робіт називається «Упокій ». Він присвячений трагічним подіям в Києві , на вул.Грушевського . Розпис на стіні знаменитої львівської «Дзиги» - « Сергій Нігоян. Вірменський мотив» - це перший портрет циклу. Як пояснив художник, « через цей розпис висловлюю особистий протест проти направленої и зумисної агресії супроти людського тіла» .

Фольклор як дзеркало української революції (анекдоти, байки, пісні, фото, відео), фото-14

Взагалі Львів славний своїми інсталяціями. Природно , що і революційна тематика знайшла в них відображення. Причому нові об'єкти стріт-арту - продукт колективної творчості львів'ян. Наприклад, у центрі міста нещодавно з'явилося дерево , на якому вивішени учасники революції - як активісти Майдану , так і представники « Беркуту».

Фольклор як дзеркало української революції (анекдоти, байки, пісні, фото, відео), фото-15

А ще городяни топили своїми долонями крижану брилу нерозуміння і ворожнечі. Символічно , але малоефективно, на жаль .

Меіnе Wеlt1102

Меіnе Wеlt1102

Своя інсталяція з'явилася і в Криму. У Сімферополі встановили «Мрію кримчанина» . Активісти руху «Евромайдан - Крим» надали можливість усім бажаючим визначити , що їх обурює , що не подобається в ситуації, що склалася , що вони вважають зайвим у Україні . Все це відправляли в ящик з написом  «Звалище». Зокрема , на «Смітник » учасниками акції були відправлені президент України Віктор Янукович і його команда. Поруч розмістили «Ящик побажань і пропозицій» , який також пропонували заповнити присутнім на мітингу. В результаті акції обидва ящика виявилися заповнені.

свалка 2

свалка 2

На завершення - трохи лірики

Сьогодні Інтернет рясніє віршиками авторства супротивників Евромайдана , на зразок цього : «Везде еврогеи с улыбкой нахальной славян соблазняют забавой анальной» . (Творчість луганських ліриків ) .

Однак є й чимало талановитих людей. Наприклад , цей вірш було розміщено на маріупольському сайті. На жаль , автора знайти не вдалося. Але вірш, дійсно, проникливий, хоч и і не всім подрбається.

О МИРНОМ МИРЕ

Мирные граждане в мирной столице. Мирные каски. Мирные лица.

 Мирно ведут себя. Мирно бастуют. Мирно дерутся и протестуют.

Тем, кто не мирный, нету здесь места. Мирные лозунги мирных протестов.

Мирно пинают мирные ноги Тех, кто попался под них на дороге.

 Все очень мирно, бело и пушисто. Мирные шествия мирных фашистов.

Мирные факелы. Мирный Бандера. В Киеве мира - без счета и меры.

Утром туманным и темною ночью миролюбивый Майдан мироточит.

Мирно пьет чай. Мирно требует сыра, кофе, лимонов, уборки сортиров.

Каждую пятницу с миром под вечер повода ищут для мирного вече.

 Мирные "дети" в черных террорках. Мирные цепи для мирной "разборки".

Мирная ненависть к просто прохожим, Да и к водителям ненависть тоже.

Все, кто за гранью майданного бунта - "тушки", "титушки", "банда" и "хунта".

Думал ты, "мир" - это пение скрипки, солнце, объятья, цветы и улыбки?

 Как бы не так! Мир теперь с кулачищем, дышит он злобой и ложью он свищет.

Мирный Майдан, он не сеет, не пашет -мирно поет. Мирно бьет. Мирно пляшет.

 Мирно блокирует. Ты не согласен? Значит, "титушка". Значит, опасен! ...

Мирный Майдан заелозил до дыр слово когда-то хорошее - МИР .

 

А так про Майдан думає одна талановита дівчина, яка записала на відео свій вірш і виклала його в Інтернет:

Ось така лірика. Якщо комусь не сподобалася ... Ну що ж, як кажуть, нема чого на дзеркало нарікати...

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...