• Головна
  • Над прірвою в брехні, або Трагедія помилок
тема для обговорювання
10:30, 15 грудня 2013 р.

Над прірвою в брехні, або Трагедія помилок

тема для обговорювання

Можна дурити частину народу весь час, і весь народ деякий час, але не можна обманювати весь народ весь час

Авраам Лінкольн



Те, що відбувалося на Евромайдане в Києві минулого тижня, багатьом здалося настільки алогічним, дурним і диким, я маю на увазі спробу штурму вночі в середу, що остаточно змішало карти всім аналітикам і конспірологам. Висловлюючись крилатими словами Михайла Добкіна, сценарій цієї п'єси був написаний якось вже дуже по-дебільному. Влада вже двічі після ескалації конфлікту отримала все зростаючу по силі громадську відсіч, але досі з маніакальною впертістю суїцидальної психопата продовжує наступати на ті ж граблі. Розганяти Майдан відразу після зустрічі у вівторок з трьома екс-президентами, на якому обіцяти діалог і примирення. Штурмувати, перетворену в фортецю площу, під час присутності в Києві керівників зовнішньополітичних відомств США та ЄС - це ж яку розуму палату треба мати?

А круглий стіл у п'ятницю, на який, нарешті, запросили лідерів опозиції, залишив більше запитань, ніж відповідей. Президент повідомив, що відповідальні за розробку такоі «поганоі» Угоди про асоціацію з ЄС будуть покарані і навіть звільнені. Мимоволі виникає питання, а чим же займався тоді 3,5 року Микола Азаров, якщо серед звільнених він не значиться. Або у нас розробкою найважливішого Угоди в історії країни займаються не прем'єр і його міністри, а їхні секретарки і кухаря? Втім, якщо саме когось із дрібних сошок зроблять черговими і за невигідну угоду як і за розгін Евромайдана, (Сівкович, Попов і Каряка), хіба це когось здивує?

І так все в цій погано поставленої п'єсі не логічно, як здається на перший погляд? Адже якщо подивитися на історію виникнення Евромайдана, то можна переконатися, що влада весь час діяла за своєю зрозумілою логікою - це просто логіка абсурду.

Як зібрати на Майдані мільйон «однодумців» Януковича

Нагадаємо, з чого все починалося. Більше року влада з усіх телевізійних амвонів, з усіх шустер-лів і кисельов-злив мовить нам, що ось-ось вона підпише Асоціацію з ЄС і як нам всім буде потім добре. А адже ніхто не примушував Януковича одягати євроінтеграційну тогу. Але осідлавши коня асоціації і пообіцявши, що ми скоро галопом прискачем в Європу, виявилося, що не так просто поставити його на европаузу.

Нагадаємо, що Євромайдан почався увечері 21 листопада, коли Кабмін Азарова прийняв рішення про паузу у зближенні з ЄС. Щоб згорнути швидко тільки почавшиіся формуватися протестні настрої, Януковичу навіть не обов'язково було підписувати у Вільнюсі саму угода про Асоціацію з ЄС. Народ могли заспокоїти і підписання, по суті декларації про наміри підписати угоду в майбутньому, як це пропонували зробити президенту України євробюрократи і зберегти всім учасникам переговорів обличчя. Але Янукович відмовився це зробити.

І все-таки мирний студентський Євромайдан без жодних політичних гасел ніколи б не перетворився в потужну силу без страшного побоїща, влаштованого «Беркутом». Нагадаю, що після цього на наступний день на вулиці Києва вже вийшли 100-150 тисяч осіб.

Втім, і цих людей можна було задовольнити двома простими рішеннями. Відставкою Кабміну Азарова або хоча б міністра МВС Захарченка. Тим більше, що в якості в. о. настільки дорогий Віктору Януковичу прем'єр міг би працювати хоч до березня 2015 року.

Але відставка була провалена в Раді, і глава держави відзначила чергову піррову перемогу. Тому що на Майдані збирається в наступні вихідні, за різними оцінками, від півмільйона до мільйона осіб. Стільки не було навіть у 2004 році. І їх привів туди, як це виглядає парадоксально, - сам Янукович.

Ну, а далі круглий стіл з трьома колишніми президентами, де Віктор Федорович каже, що на Майдані зібралися його «однодумці», плавно переходить в нічний штурм Евромайдана, який має знову абсолютно зворотний для влади ефект.

Одночасно з подіями в столиці в регіонах тривають свої, де великі, а де зовсім маленькі, але дуже горді місцеві Евромайданы.

В Одесі «поховали» міліцейську честь

На цьому тижні в Одесі відбулося кілька значних подій. Активісти одеського Евромайдана поховали міліцейську честь. Учасники мітингів прийшли до управління внутрішніх справ і залишили свічки і гвоздики з траурними стрічками. Таким чином вони «поховали закон і честь міліції».

Одесса-1

А на знаменитому Тещиному мосту в Одесі студенти провели «мовчазний протест» проти законопроекту щодо протидії екстремізму (№ 3718 від Партії регіонів). Автором проекту закону є народний депутат від ПР Вадим Колесніченко, який раніше заявив, що злочинцям місце за гратами, а на організаторах Евромайдана і «злочинного путчу» лежить відповідальність за травми і збитки, що відбулися в ході мітингів.

Кілька десятків студентів на знак протесту проти законопроекту щодо протидії екстремізму заклеїли собі роти.

Одесса- студенты
Також в Одесі з'явилося графіті про події кривавої ночі. Одеський студент створив малюнок на стіні про ніч 30 листопада, коли на столичному майдані беркутівці жорстоко побили демонстрантів. Молодий чоловік так пише про свій малюнок:

1 (1)
«Ось, що вийшло під покровом мороза і дрібного снігу. Але природа була на моєму боці, навіть сонечко звідки з'явилося і супроводжувало до останнього мазка! Мій протест виражений фарбами на грубому залізобетоні! Може, мене знайдуть і отметелят, але я не боюся, бо за нами правда! Не забудемо, не пробачимо!»

У Харкові вкрали генератор і підпалили машину

За тиждень «харківський євромайдан» трохи здав свої позиції. До пам'ятника Шевченка, де збираються мітингувальники кожен вечір, приходить все менше народу. Єдине велике зібрання було в неділю. Тоді організатори заходу вирішили заманити харків'ян і підбадьорити «постояльців» рок-концертом.

Харьков-2

Виступати приїхали 7 груп: «Транс-Формер» з Полтави, ДК Dance із Сум, Вертеп з Дніпропетровська, Stone Band з Донецька, Сергій Жадан & Собаки в космосі і Тато Карло з Харкова. Зіграти дві композиції перед революційно налаштованої публікою погодилася і московська виконавиця «Умка».

Закінчити мітинг також було вирішено піснею - натовпом хором був виконаний гімн України.

За пару днів до «пісенного харківського майдану» мітингувальників затьмарило подія, явно спрямована на підрив щоденних зборів. 5 грудня, увечері, невідомі бандитської зовнішності відібрали в активістів електрогенератор. Напад, за словами потерпілих, був брутальним і нахабним.

Приблизно в цей же день на своїй сторінці в Facebook екс-губернатор Харківщини Арсен Аваков заявив, що по місту, у деяких великих супермаркетах, було заборонено продавати генератори. Правда, слух не підтвердився. То рішення було швидко відхилено, то чи не мало місце бути...

Так чи інакше, а мітингувальники обзавелися новим генератором. Люди як і раніше збираються кожен вечір біля пам'ятника Шевченку. Правда, в малій кількості.

А потім під вікнами житлового будинку в центрі Харкова невідомі, погрожуючи місцевим жителям, спалили машину організаторів Евромайдана. Між 2 і 3 годинами ночі, у дворі будинку Саламандри - вулиця Сумська, 17, двоє невідомих спалили мікроавтобус Mercedes Vito. Пожежа відбувався прямо під вікнами і в безпосередній близькості до дверей під'їзду будинку.

сгорел автобус
Як розповів співорганізатор Евромайдана Дмитро Пилипець, про подію він дізнався тільки вранці. «Мікроавтобус ми орендували і перевозили в ньому обладнання для «евромайдана» речі, які збирали для передачі київським активістам. Тепер, природно, доведеться якось відшкодовувати збитки власнику машини», - каже громадський активіст. За його словами, мікроавтобус на момент підпалу був порожній. Речі, апаратуру і документи організатори завбачливо вирішили зберігати в іншому місці. «Влада намагається придушити Євромайдан», залякати активістів, позбавити їх можливості працювати. За законом у них це не виходить зробити, тому вони вдаються до своїм «рідним» кримінальним методам», - резюмує політик.

Донецьк - весілля на Евромайдані

Євромайдан в Донецьку традиційно нечисленний, але стійкий і збирався навіть у сильні морози. Максимум на цьому тижні близько 150 осіб зібралися тут в середу після спроби розгону Евромайдана в Києві.

А в четверг активісти донецького Евромайдана обговорювали відправку співробітників донецької міліції, які вдень виїхали в Київ на службу по охороні громадського порядку.

Активісти почали роздавати всім присутнім листівки - звернення до правоохоронних органів, закликає не застосовувати силу і зброю до людей, які проводять мирний мітинг на Майдані, тим самим не порушуючи основний Закон України - Конституцію. Також донецькі мітингувальники закликали правоохоронців “поки не пізно - скласти зброю і переходити на бік народу». Дану листівку активісти Евромайдана пообіцяли доставити в кожне відділення міліції міста та області, а також друзям і сусідам.

А ввечері, 13 грудня, на "донецькому майдані" пройшло надзвичайна подія. Священик благословив двох активістів Майдану на створення сім'ї. Ганна Зуєва та Максим Гузь познайомилися саме тут, біля пам'ятника Шевченка, під час проведення акції і зрозуміли, що у них є спільне бажання - "змінити стан справ у країні в кращу сторону. Максим працює в банку, а Ганна - ріелтор. Молоді люди вже подали заяву в ЗАГС і сказали, що незважаючи на маленький термін їх знайомства - зробили це свідомо.

Донецк-4

Після отримання благословення "соратники по боротьбі" і друзі подарували молодим іграшкових котиків, сплетених між собою, і побажали Ганні і Максиму створити міцну і дружну сім'ю, яка буде жити в європейській державі.

В той же день п'ятсот жителів Донецька відправилися потягом Донецьк-Київ, щоб висловити свою громадянську позицію і підтримати курс Президента Віктора Януковича і уряду України.

Донецк-1
Серед від'їжджаючих були представники трудових колективів донецьких підприємств, студенти, пенсіонери, і всі вони, як запевнив секретар Донецької міської ради Сергій Богачов, на 100% добровольці.


До речі, Богачов проводжав не тільки однопартійців, але і власного сина Олексія.

Донецк-2

Організацію відправки активістів взяли на себе районні осередки Партії Регіонів. Вони ж забезпечили своїх підопічних "тормозками" з ковбасою, сиром, яйцями, хлібом.

Ажіотаж на львівському Евромайдане потроху спадає. Хоча люди досі приходять на головну площу міста, більшість активістів вже рушили до Києва. Зараз на львівському Євромайдані менше політики, однак більше розважальної програми - концерти. Слід зазначити, що на центральну площу Львова приходить щодня до трьох тисяч осіб.

Додамо, що днями до львівського мітингу приєдналися ще вчителі та школярі, а також училища. Переважно страйкують учні старших класів.

У Дніпропетровську бюджетників масово зганяють до Києва на Антимайдан.

Відкрито люди боятися говорити. Але в неформальних розмовах відразу кілька джерел підтвердили інформацію про те, що за поїздку в Київ їм обіцяють гроші. А студентам - "автомати" щодо заліків та іспитів. Тільки б поїхали в Київ.

Між тим, тих, хто відмовляється їхати на провладні мітинги, заносять у списки. Найімовірніше, чорні.

У неділю, 8 грудня, в Миколаєві пройшло Народне Віче на підтримку Маршу мільйонів, який проходив у Києві. Зібралося понад 200 осіб, багато активісти миколаївського Евромайдана були в той час у столиці.

Николаев-5
Присутні на площі Леніна дивилися прямий ефір з Києва, висловлювали свої думки, озвучували свої вимоги.

Наприкінці Віче всі учасники розгорнули величезний прапор України і заспівали гімн України.

"В той день зібрали 10700 грн., а за тиждень відправили на Майдан у Київ-135 чоловік! Всі чеки і фото квитків можна подивитися у організаторів", - повідомляють активісти.

А в миколаївській наметі на столичному Евромайдане "поселили" ветеранів-афганців з Чернігова та Хмельницького.

Николаев-3
Намет Миколаївської області, розташована в самому центрі Хрещатика з перших днів Евромайдана, продовжує діяти, надаючи притулок і їжу не тільки щодня прибувають в Київ миколаївцям, але і ветеранам-афганцям з Чернігова та Хмельницького.

Николаев-1
Разом з тим, організатор миколаївського Евромайдана заявила, що за нею стежить міліція.
На сторінці в Facebook миколаївської общественницы Євгенія Матейчук з'явилася такий запис: «В силу сьогоднішньої ситуації, досить очікувано, що сьогодні, коли поверталася з нашого миколаївського майдану, то під моїм під під'їздом стояла міліцейська машина. Я попросила таксиста від'їхати і машина деякий час їхала за нами. Але додому потрапила».

Замість післямови

Улюбленим уроком нинішнього президента України, за його власним визнанням, була фізкультура. Можливо, якби Гарант Конституції більше любив історію, він би знав, що правителі минулого втрачали свою владу не тому, що у них було мало охорони або була нечисленна армія. Вони втрачали свою владу тому, що поставили проти себе одночасно і народ, і правлячі еліти. До якої ж точки кипіння потрібно було довести Ріната Ахметова, щоб він зробив таку публічну заяву:

«Україна і Президент три з половиною роки йшли по європейській дорозі. І за цей час було дуже багато зроблено. У Вільнюсі угоду не було підписано. І у всіх виникло питання - що трапилося? Україна взяла паузу? Україна зупинилася? Або Україна пішла в іншу сторону? Всі хочуть мати ясність. Люди стали шукати відповіді на ці питання і вийшли на Майдан. Те, що мирні люди вийшли на мирні акції, говорить про те, що Україна - вільна демократична країна. І з цієї дороги Україна не зверне. І це дуже здорово. Але те, що в ці дні постраждали люди, це - неприпустимо».

Інший мільярдер Віктор Пінчук прямо заявив, що захоплюється Евромайданом, а про позиції Фірташа і Коломойського теж легко судити по тому, скільки «Інтер» і «1+1» приділяє часу і уваги, без жодних купюр, Евромайдану.

Віктор Янукович вже увійшов в історію України як людина, яка своєю політикою «організувала» два Майдану. Але створюється враження, що президенту цього мало, і він хоче стати першим президентом України, який не добуде термін своєї каденції. Країна зависла над прірвою, в яку була заведена вакханалією нестримної брехні влади своєму народові. І якщо влада, як і раніше буде слідувати у своїх діях суїцидальної логікою абсурду, то в цю прірву дехто завалиться. І я сподіваюся, що це буде не країна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...