• Головна
  • Вирішальний день: чи випустять Тимошенко і чи «світить» Україні підписання угоди з ЄС
Тема дня
11:03, 7 листопада 2013 р.

Вирішальний день: чи випустять Тимошенко і чи «світить» Україні підписання угоди з ЄС

Тема дня

Чи випустять Юлію Тимошенко на лікування до Німеччини і чи підпише 28-29 листопада у Вільнюсі Україна Угоду про асоціацію з Європейським союзом залежатиме від сьогоднішнього рішення Верховної Ради України.

В проект порядку денного сесії парламенту внесено чотири законопроекти, які тим чи іншим чином стосуються вирішення долі лідери української опозиції Юлії Тимошенко. Від того, за який законопроект проголосують народні депутати залежатиме подальша євроінтеграційна доля України. Саме звільнення Ю.Тимошенко є основним критерієм виконання вимог Євросоюзу для підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Зокрема, народні депутати сьогодні розглянуть законопроект № 3463 Про внесення змін в статтю 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі (проект н.д. А.Лабунської). Другий законопроект - №3479 Про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами (проект н.д. А.Яценюка). Третій - № 2453 Проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо забезпечення права засуджених на лікування за кордоном) (проект н.д. С.Міщенка). І четвертий законопроект - № 3526 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації законодавства про попереднє ув'язнення та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, взятих під варту, осіб, засуджених до позбавлення волі, а також засуджених, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров'я за межами установ виконання покарань) (проект н.д. В.Купчака).

З усіх законопроектів керівники спостережної місії Європейського парламенту в Україні Пат Кокс і Александер Квасневський закликали проголосувати за законопроект народного депутата Анжеліки Лабунської. Зокрема, він передбачає, що «в разі неможливості отримання належного лікування і медичної допомоги в пенітенціарних закладах і установах охорони здоров’я України особи, засуджені до позбавлення волі, мають право на лікування за кордоном»; якщо таке рішення ухвалить на передбачених законопроектом підставах суд, він також буде «зобов’язаний одночасно прийняти рішення про звільнення такої особи від покарання за хворобою». За законопроект А.Лабунської готові проголосувати три опозиційні фракції у Раді: «Батьківщина», «Свобода» та УДАР.

Решта законопроектів опозиція не підтримує, оскільки, за словами опозиційних лідерів, їх суть зводиться до того, що Ю. Тимошенко лікуватимуть закордоном в кайданах і з обов’язковою вимогою повернення в Україну з продовженням відбування строку ув’язнення.

Водночас, представники Партії Регіонів заявили, що не голосуватимуть за жоден законопроект винесений на розгляд парламенту.

В цей час під стінами Верховної Ради України зібрався багатотисячний мітинг на підтримку євро інтеграційного курсу України та з вимогою звільнити Юлію Тимошенко. В сесійній залі народні депутати від фракції «Батьківщина» біля трибуни виклали напис «Юлі волю».

На разі, голова ВРУ оголосив перерву для консультацій з керівниками фракцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...