• Головна
  • Андрій Мойсєєнко, заступник голови Правління Банку Кредит Дніпро: «Для фінансового сектора найтрагічніше вже позаду, 2016 рік стане роком переформатування і зростання»
Новини компаній
10:00, 13 січня 2016 р.

Андрій Мойсєєнко, заступник голови Правління Банку Кредит Дніпро: «Для фінансового сектора найтрагічніше вже позаду, 2016 рік стане роком переформатування і зростання»

Новини компаній

Без перебільшення 2015 рік був найважчим для фінансового сектора України: не кажучи про те, що фінансова система позбулася практично третини банків, ті, хто вистояв, зіткнулися з критичним відтоком вкладів населення з системи, безпрецедентною девальвацією національної валюти і, як наслідок, кризою довіри українців до фінансових інститутів у цілому. Але незважаючи на найбільші виклики економічних потрясінь, є й такі учасники ринку, які змогли пройти цей рік із гідністю, іноді навіть демонструючи показники вищі за ринкові. Так, наприклад, Банк Кредит Дніпро за підсумками 2015 року переміг у конкурсі міжнародного фінансового клубу «Банкиръ» у номінації «Найкращі депозитні програми для населення». Ми поспілкувалися з представниками банку і дізналися секрет успіху їхньої роботи з «недовірливими» вкладниками. Про кризу як можливість, про те, як зберігати і підвищувати довіру клієнтів навіть у часи найглибших потрясінь, а також про тренди депозитного ринку нам розповів Андрій Мойсеєнко, директор із роздрібного бізнесу – заступник голови Правління Банку Кредит Дніпро.

– Андрію Івановичу, нагорода, яку отримав ваш, мабуть, одна з найбільш значущих, враховуючи, що відтоки за вкладами населення з системи тривали аж до літа 2015 року. На ваш погляд, чому експертне співтовариство дало вашому банку таку високу оцінку?

Дійсно, в році, що минає, за багатьма позиціями нам вдавалося розвиватися краще, ніж ринок. Це стосується зокрема й динаміки за валютними вкладами населення: у вересні та жовтні 2015 року валютний депозитний портфель Банку Кредит Дніпро почав демонструвати нехай незначне, але зростання. Що стосується гривневої депозитної бази, то і тут відповідно до ринкових тенденцій ми показували цілком оптимістичні результати.

Гадаю, нам вдалося зберегти показник довіри українських вкладників на досить високому рівні багато в чому завдяки тому, що у своїй роботі ми ніколи не відступали від головного правила – виконувати свої зобов’язання перед клієнтами за будь-яких обставин і в повному обсязі. У періоди найбільших форс-мажорів, коли деякі учасники ринку просто не могли повною мірою забезпечувати потреби своїх клієнтів, ми не дозволили собі затримати жодного клієнтського платежу або не виплатити клієнтам їхні кошти за вкладами. І, до речі, надійність нашого банку оцінили не тільки українці, а й фінансові інститути – Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив нашу фінустанову в якості банку-агента з відшкодування компенсації вкладникам неплатоспроможних банків. За рік ми здійснили виплати клієнтам чотирьох проблемних фінустанов.

Також вважаю, що наша перемога в цій номінації стала можливою зокрема й за рахунок розробленої широкої лінійки депозитних пропозицій, завдяки чому кожен клієнт зможе підібрати для себе найбільш прийнятний і комфортний варіант примноження коштів. Це і короткі вклади до запитання, і депозитні сертифікати, які після закінчення терміну дії дозволяють отримати відразу всю суму внеску, й у іноземній валюті включно. Після того, як набрав чинності закон про строкові вклади, ми ввели в свою продуктову лінійку і цей різновид депозитних пропозицій. Він, до речі, сьогодні користується найбільшою популярністю серед наших вкладників, оскільки прибутковість за такими депозитними пропозиціями найвища. За півроку ми повністю переформатували депозитний портфель, і тепер більше ніж на 80% він складається з внесків із фіксованою датою виплати. До речі, вважаю, що прийняття закону про строкові депозити – одна з найважливіших подій для фінансового ринку у 2015 році: закон дозволяє банкам якісніше працювати з ліквідністю і ризиками.

– Що, на ваш погляд, все ще зупиняє українців розміщувати валюту на депозитах?

Гадаю, це залежить від низки чинників. По-перше, рівень довіри до фінансових структур ще не повернувся до докризових показників. По-друге, на це впливають і все ще діючі добові обмеження Нацбанку з видачі клієнтам валютних вкладів. Хоча Національний банк поступово здійснює лібералізацію валютного ринку у зв’язку з досить стабільною ситуацією, в суспільстві все ще присутні деякі побоювання щодо позицій гривні в 2016 році. Однак тут можу сказати, що очікувати таких девальваційних процесів, які були на початку минулого року, не варто: протягом 2016 року динаміка курсу гривні буде цілком природною, і вона відповідатиме рівневі інфляції. За численними прогнозами – у межах 1,5-2 грн.

– Чи є зараз у вашому банку якісь особливі пропозиції за вкладами для населення?

Крім широкого вибору чинних пропозицій, зараз у банку діє новорічна депозитна акція «Зимові мрії» з можливістю подвоїти свій дохід на наступний рік. При розробці тих чи інших пропозицій ми завжди спираємося на потреби своїх клієнтів і прекрасно знаємо, що в нинішніх економічних реаліях найкраща пропозиція і перспектива залучити нових вкладників – це надати їм можливість збільшити свій додатковий дохід. Тому для тих клієнтів, які до кінця січня 2016 року розмістять депозит у Банку Кредит Дніпро (Ліцензія НБУ № 70 від 13.10.2011 р.), ми проводимо щотижневі розіграші, переможці яких зможуть подвоїти свою процентну ставку за вкладом. Але крім цього, всі вкладники також отримають у подарунок від банку і приємний новорічний сувенір.

– Чого очікувати вкладникам на депозитному ринку наступного року? Назвіть основні тренди.

Основний тренд, який з’явився на ринку вже зараз, – зниження ставок за вкладами. За останні кілька місяців депозитні ставки в середньому по ринку знизилися на 1,5-3%. І насправді це позитивна тенденція, яка свідчить про те, що фінансовий ринок поступово одужує, що у банків більше немає потреби залучати ресурс за такою завищеною ціною. Крім того, зниження ставок за внесками населення поряд зі зниженням облікової ставки НБУ дозволить українським фінустановам активніше відновлювати ринок кредитування в країні, знижуючи на сьогоднішній день «малопідйомну» (як для населення, так і для бізнесу) вартість кредитування. Адже ресурс, який залучається саме у вигляді вкладів, іде на кредити – основну статтю банківського доходу. Відповідно ставки за вкладами і позиками взаємопов’язані. Тому при позитивному сценарії – деескалації військового конфлікту на Донбасі, спокійній політичній та соціальній ситуації в країні, реалізації реформ і насамперед антикорупційних ініціатив – економічні показники продовжать зростати, а водночас зростатиме і довіра українців до банків. Усе це приведе і до зростання депозитної бази фінустанов, що нарешті дозволить повернутися до ставок на рівні докризових. Гадаю, пік зниження припаде на другу половину 2016 року, тому зараз в українців все ще є хороша нагода зафіксувати високий додатковий дохід на наступний рік.

Також серед позитивних трендів, які ми зможемо спостерігати в наступному році, – більш активне повернення валютних вкладів у банки. А найбільше цьому сприятиме скасування валютних обмежень із боку НБУ у міру остаточної стабілізації на валютному ринку.

У цілому ж вважаю, що для фінансового сектора найтрагічніше вже позаду, наступний рік стане роком переформатування і зростання.

Джерело: журнал «Банкиръ», стор. 21-22.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,36
39,43
EUR
42,87
43,00
PLN
9,91
9,95
Оголошення
live comments feed...