• Головна
  • Президент Янукович повертається до Києва противником Путіна
11:12, 28 жовтня 2013 р.

Президент Янукович повертається до Києва противником Путіна

Президент України Віктор Янукович останні два дні провів у Білорусі, де проходило засідання Ради лідерів СНД. Спостерігачі вважали, що в Мінську президент Росії Володимир Путін ще раз спробує переконати Януковича відмовитися від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це пише Ліга.Новости.

Але сенсації не сталося: на зустрічі в Мінську президент України сказав, що знайде спільну мову з Митним союзом після підписання угоди з ЄС, а думку Путіна про необхідність вибирати назвав "в корені невірною".

Спочатку планувалося, що Янукович і Путін проведуть зустріч тет-а-тет, щоб обговорити двосторонні відносини. Але потім щось змінилося. "Володимир Путін і Віктор Янукович поспілкуються зараз на полях робочого обіду. Окремої зустрічі з Януковичем не буде", - повідомив прес-секретар Путіна.

Пізно увечері 24 жовтня Янукович і Путін за обіднім столом трохи поговорили, коротко торкнувшись теми української євроінтеграції. Але подробиць цієї розмови немає. Проте в Москві і раніше не приховували, що Україна повинна вибрати між ЄС і Митним союзом - одночасно з усіма дружити не вийде, говорив Путін.

Янукович цю позицію назвав невірною. "Будь-які розмови про необхідність вибору... в корені невірні ", - заявив Янукович на засіданні Ради глав держав СНД у вузькому форматі . "Переконаний, що створивши ЗВТ з ЄС, а також налагодивши ефективну взаємодію з МС, Україна буде сприяти подальшій активізації економічної взаємодії на Євразійському континенті", - підкреслив президент.

Однак Україні відразу пригрозили важкими наслідками: лідери МС прийняли рішення дати право Раді Євразійської економічної комісії вводити митні тарифи для країн у таких випадках, як у випадку відносин України і Євросоюзу. "Якщо ЗВТ між Україною та ЄС утвориться, то ми себе будемо вести гранично відверто, але твердо", - прокоментував перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов.

Янукович заявив, що Україна проти створення штучних бар'єрів для торгово-економічних відносин між країнами СНД. Але президент ще вірить, що компроміс вдасться знайти. "Ми відкриємо нові можливості просування товарів на наші спільні ринки. Іншої політики в цей час не може бути", - сказав президент.

Слід зазначити, що візит Януковича до Мінська пройшов на тлі нових ускладнень в українсько-російських відносинах. По-перше, арешт проросійського екс -депутата Ігоря Маркова. У Держдумі напередодні відкрито розкритикували це рішення. По-друге, минулого тижня СБУ провела виїмку документів в Генштабі Міноборони України. За однією з версій, йдеться про зачищення армійських структур від російського лобі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...