• Головна
  • На ринках Львова почали продавати «золоту» картоплю. А ви вже придбали кілограм за 6 гривень?
09:25, 9 жовтня 2013 р.

На ринках Львова почали продавати «золоту» картоплю. А ви вже придбали кілограм за 6 гривень?

В Україні стрімко дорожчає картопля: за останні 10 днів її ціна на ринках та в торгових мережах підскочила з 3-4,5 грн до 6-10 грн/кг. Найдорожча - у Києві і Донецьку (до 10 грн), за ними йдуть Одеса (до 6 грн), Дніпропетровськ (до 5 грн) та Львів (до 6 грн).

Якщо детальніше, то на Стрийському ринку можна придбати кілограм картоплі за 5-6 гривень, на Добробуті - дуже дрібну - за 4 грн/кг, а от у "Арсені" по акції продавали величезну бульбу за 4,55 грн. 

Незважаючи на те, що дощі протягом місяця не дозволяли фермерам зібрати увесь врожай, в Мінагрополітиці запевняють, що картоплі в країні достатньо і причин для паніки немає: «Обсяги вирощеної картоплі повністю покривають обсяги споживання». Чиновники кажуть, що якщо десь і траплялася брак бульби, то така ситуація є лише локально, пишуть «Вести».

Читайте також: У Львові стрімко виросли ціни на цибулю. На «Шуварі» тепер найдорожча цибуля в Україні

«ЧИСТА СПЕКУЛЯЦІЯ»

Подорожчання картоплі пояснюють не дефіцитом, а спекуляціями. «Через високий попит ми підняли відпускну ціну лише на 30 копійок (до 3 грн/кг). А те, що зараз відбувається, - це нереальна спекуляція: при собівартості виробництва 1,3-1,4 грн/кг максимальна вартість картоплі для споживача може бути не вище 5 грн/кг», - вважає фермер із Львівської області Іван Федина.

Спекуляціями пояснюють завищені ціни і на ринках, і в торгових мережах. «Ціну накручують злочинці. Наша торгова націнка на соціально значимі товари, до яких відноситься картопля, - 10%. Як тільки наші постачальники знизять вартість, ми зробимо те ж саме», - запевнив нас власник торгової мережі «Варус» Руслан Шостак.

ЩО ДАЛІ

Держава поки ніяк не збирається впливати на вартість картоплі. У Мінагрополітиці сказали, що не володіють ані повноваженнями, ані важелями впливу на розцінки.

Тим часом виробники допускають зростання цін на картоплю до кінця жовтня ще на 0,5-1 грн. «Оскільки оптові ціни можуть піднятися з 3-3,5 грн/кг до 4,0 грн/кг. Потім вони почнуть знижуватися і зафіксуються на рівні 3,5-3,6 грн/кг. Після Нового року цінники знову піднімуться до 4-4,5 грн, а ближче до весни опустяться, тому що піде імпортний картопля з Польщі і Єгипту», - спрогнозував власник господарства «Галицька картопля» Юрій Вічістий.

 Загалом в жовтні подорожчають майже всі інгредієнти улюбленого українцями борщу. Експерти звинувачують у цьому дощі та скорочення посівних площ.

КУДИ ДІВАЄТЬСЯ БУЛЬБА? 

d6dfa4fd11ba0ca5c5c74b4a02_2d4d041c

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,80
EUR
42,67
42,77
PLN
9,80
9,87
Оголошення
live comments feed...