• Головна
  • Львівська політехніка долучилася до вивчення архітектурних скарбів короля Данила
17:09, 3 жовтня 2013 р.

Львівська політехніка долучилася до вивчення архітектурних скарбів короля Данила

У Національному університеті “Львівська політехніка” відбулася презентація результатів першого етапу українсько-польського наукового проекту “Пошук, ідентифікація і наукове вивчення найстарішого храму Пресвятої Богородиці, побудованого у Холмі королем Данилом Галицьким”.

Проект здійснюється за підтримки Фонду Петра Порошенка та Національного інституту спадщини міністерства культури Польщі.

Народний депутат України Петро Порошенко був присутній на презентації разом з ректором Львівської політехніки професором Юрієм Бобалом, який наголосив, що  університет активно долучився до реалізації цього проекту, забезпечивши технічне оснащення археологічних і дослідницьких робіт.

Це відзначив у своєму виступі й керівник української групи експедиції, завідувач кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Інституту архітектури  професор  Микола Бевз. Він, зокрема,  підкреслив унікальність і складність проведення археологічних досліджень на території Замкової гори у польському місті Холм, де розташований собор Різдва Пресвятої  Богородиці. Розкопки треба було вести всередині діючого храму з ювелірною точністю у перервах, коли не було відправ.

Читайте також: На Львівщині шукають саркофаг короля Данила

Вже на першому етапі робіт з використанням найсучаснішого георадару було віднайдено археологічний об'єкт ХІІІ століття — релікти  фундаментів та стін кафедральної церкви Пресвятої Богородиці. Техніка спорудження собору відрізняється від тих, які застосовувалися у той час в інших містах Русі та Європи. Храм було збудовано за новими європейськими технологіями з використанням цегельної кладки і винятково  міцного розчину. Першу згадку про цю церкву відносять до 1253 року. Вона не раз згадувалася у літописах, але у ХVIII столітті стару кафедру було розібрано і сліди її загубилася. Тепер залишки храму віднайдено.

Для України особлива цінність проведених робіт  полягає у тому, що в одній з крипт можуть перебувати останки короля Данила та двох його синів — Романа   і Шварна. 

Під час презентації Петро Порошенко зазначив: “Ми розпочали проект з розумінням історичної місії — повернення Україні її першого Короля”.

У презентації взяв участь виконавчий директор Фонду підтримки економічних досліджень, народни й депутат України кількох скликань Ігор Гринів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...