• Головна
  • Національні парки на Львівщині: що варто відвідати
14:05, 23 квітня
Надійне джерело

Національні парки на Львівщині: що варто відвідати

Національні парки на Львівщині: що варто відвідати

Львівщина – це туристичний регіон з багатою природою, великим історичним і культурним спадком. Наразі в області нараховується кілька національних парків та один природний заповідник.

Національний природний парк — це категорія природно-заповідного фонду, яка захищає територію від більшості видів людської діяльності та забруднення. На відміну від заповідників та природних резервів, де заборонена майже будь-яка людська діяльність, національні парки дозволяють туристам відвідувати територію та перебувати на ній за певних умов, адже одна з їхніх цілей — забезпечення можливостей для відпочинку. Журналістка 032.ua. підготувала добірку ТОП_3 національних парків у Львівській області, які варто відвідати.

Національний природний парк "Бойківщина"

Національні парки на Львівщині: що варто відвідати, фото-1

Національний природний парк "Бойківщина" – це серце бойківського краю, відомого своїми безмежними краєвидами, цілющими джерелами мінеральних вод і величними старовіковими лісами. Гори тут вражають неймовірною красою, а заповідник є природною колискою бойківської етнічної спільноти, яка втілює красу цього регіону.

У парку можна побачити букові та буково-ялицеві праліси, унікальні луки та верхові болота, зокрема болото «Надсяння», яке має міжнародне значення і входить до переліку Рамсарських угідь.

Парк є домівкою для понад 700 видів рослин, 32 з яких потребують особливої уваги. Тут також мешкають 172 види хребетних тварин, 34 з яких занесені до Червоної книги України.

Розташування: вулиця Воїнів УПА, Боринська, Львівська область

Національний природний парк “Королівські Бескиди”

Національні парки на Львівщині: що варто відвідати, фото-2

Старосамбірщина, де розташований парк, здавна відома як "ворота Карпат". Карпатські гори в цьому регіоні називаються Бескидами. Вони складаються з флішу, пісковиків, сланців та інших гірських порід. Тверді породи, що менш піддаються руйнуванню, створюють гострі форми рельєфу, тоді як більш м'які, менш стійкі породи формують плавні, округлі рельєфи. Це призводить до того, що в гірській місцевості району багато вершин та западин.

Назва "Королівські" має історичне походження, пов'язане з діяльністю Лева Галицького на цій території. В часи його правління були зафіксовані перші письмові згадки про село Спас, на горі Замчище, поряд з яким зведений замок, що згодом став резиденцією князя. Ім'я Лева Даниловича асоціюється з розвитком Святопреображенського монастиря у Спасі, який тривалий час був важливим духовно-освітнім центром краю.

Дослідники відзначають, що образ князя Лева Даниловича користувався великою популярністю серед різних верств українського населення протягом XV—XIX століть, особливо на територіях його колишніх князівств. Це підтверджується численними підробками грамот князя.

Варто зазначити, що це один з наймолодших національних парків України. Указ про його створення був підписаний у 2020 році для збереження, відтворення, ефективного використання природних комплексів Українських Карпат, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.

Національний природний парк “Сколівські Бескиди”

Національні парки на Львівщині: що варто відвідати, фото-3

Гора Парашка, найвища точка Національного природного парку «Сколівські Бескиди», піднімається на висоту 1268 метрів. За ясної погоди з вершини гори можна побачити село Корчин, а також міста Стрий, Миколаїв (де розташований цементний завод) і навіть Львів, який знаходиться за 90 км. За легендою, гора отримала назву на честь Парашки — дочки або дружини князя Святослава.

Природа «Сколівських Бескидів» унікальна: до Червоної книги України занесено 40 видів рослин, виявлено 133 види рідкісних рослин, а також майже 200 видів лікарських рослин. Для моніторингу парку встановлено 5 електронних приладів для фото- та відеофіксації.

Крім відомого водоспаду Кам'янка, парк може похвалитися знаменитим водоспадом Гуркало на Великій річці. У підніжжі великого водоспаду утворилася «чаша», відома як «чаша молодості», водне плесо завширшки 10 метрів і глибиною до 2 метрів.

На території парку розташований державний історико-культурний заповідник «Тустань», а також Східницьке родовище мінеральних вод, де знаходяться 38 джерел та 17 свердловин. З них 10 джерел та 3 свердловини доступні для відвідувачів.

У межах парку виявлено 48 видів багатоніжок, дев'ять з яких рідкісні. Завдяки програмі «Реінтродукція зубра європейського в Сколівських Бескидах» нині в парку нараховується 20 зубрів, за якими ведеться постійний нагляд з боку науковців і ветеринарів.

Читайте також: На вихідних у Львові відзначатимуть День міста: програма

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#заповідники_на_львівщині #заповідники #новини_львівщини
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Редакція 032.ua пропонує добірку найкращих визначних та цікавих місць, пам'ятників, локацій у Львові. Ви зможете ще раз переконатися, яке прекрасне місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...