• Головна
  • У Львові врятували захисника, у грудях якого застряг уламок ворожого боєприпасу
15:51, 19 квітня
Надійне джерело

У Львові врятували захисника, у грудях якого застряг уламок ворожого боєприпасу

У Львові врятували захисника, у грудях якого застряг уламок ворожого боєприпасу

Півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу застряг у грудях 42-річного захисника Романа Клізи всього за міліметр від дуги аорти – частини головної артерії кровоносної системи, та трахеї. Будь-якої миті частинка металу могла пошкодити аорту і захисник помер би за лічені секунди.

Воїна врятувала команда кардіохірургів лікарні святого Пантелеймона та Інституту Амосова. Про це повідомили у пресслужбі лікарні.

Захисник родом з Волині. До великої війни працював водієм за кордоном. У день повномасштабного вторгнення приєднався до ЗСУ. Був аеророзвідником. Та в грудні минулого року зазнав важкого поранення.

«Ми вийшли на позиції і тільки підійшли до бліндажа, як до нас прилетів дрон. Далі нічого не памʼятаю», - згадує про той день Роман. Тоді один з його побратимів загинув на місці, а Романа доправили до шпиталю. Отямився вже в лікарні Дніпра.

Захисник пробув у комі дев’ять днів. Спершу тамтешні медики зробили все можливе, аби врятувати чоловіка. Внаслідок важкої мінно-вибухової травми йому пошкодило ділянку у правій частині мозку. Та значно критичніше було те, що один з уламків снаряду застряг у грудній клітині чоловіка просто за міліметр від дуги аорти – частини головної артерії кровоносної системи, та трахеї.

Щойно стан Романа вдалося стабілізувати, його перевели до столичної лікарні, а звідти – до Львова, у відділення кардіохірургії та трансплантації серця Центру серця та судин лікарні святого Пантелеймона. Тут медики провели обстеження та склали план хірургічного втручання. Оперував Романа разом із кардіохірургами лікарні і його лікар з Інституту Амосова, завідувач відділення хірургії аорти Віталій Кравченко.

«Під час втручання ми розкрили грудну клітку, мобілізували аорту та дугу, і безпечно вийняли уламок, не пошкодивши при цьому життєво важливі структури. Операція тривала дві години. Тепер життю пацієнта нічого не загрожує», - розповідає Роман Домашич, керівник Центру серця та судин лікарні святого Пантелеймона.

Нині захисник проходить реабілітацію. Через пошкодження мозку, у нього була паралізована ліва рука, порушена ходьба та координація. Але після тижня занять з фізичним терапевтом, він зумів зробити свої перші кроки.

«Найбільше мотивує те, що я бачу результат. З кожним днем я роблю на кілька кроків більше, це дає надію», - ділиться пацієнт.

На Романа чекає тривала реабілітація. А ще – нейрохірургічна операція, аби відновити дефект черепа. Зараз для нього виготовляють індивідуальні титанові 3D пластини, які невдовзі встановлять нейрохірурги.

Читайте також: Дітей військових запрошують на майстер-клас з розпису писанок у Львові

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#захисники #операція #прооперували_захисники #новини_львова
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,75
39,82
EUR
42,68
42,78
PLN
9,79
9,83
Оголошення
live comments feed...