• Головна
  • Ребекка Велч – перша арбітр-жінка в АПЛ
13:01, 13 березня

Ребекка Велч – перша арбітр-жінка в АПЛ

Ребекка Велч – перша арбітр-жінка в АПЛ, фото-1

23 грудня 2023 року в Англійській Прем'єр-лізі відбулася дуже важлива подія. На матч 18 туру АПЛ між Фулгемом та Бернлі головним арбітром була назначена жінка Ребекка Велч. До цього дня в найвищому англійському дивізіоні судили лише чоловіки, а дівчата лише інколи працювали помічниками головного рефері. У цьому матеріалі ми детально зупинимося на постаті Ребекки Велч та розберемо історію її шляху до світового футбольного визнання. А також дамо відповідь на питання: чи можуть жінки успішно судити матчі чоловічих команд у футболі?

До призначення Велч головним рефері на матч АПЛ справа йшла вже досить давно і впевнено. Їй 40 років, і вона з 2010 року судить футбольні матчі. На початку своєї кар’єри вона навіть поєднувала суддівство з роботою в Національній службі охорони здоров'я.

Спочатку Велч працювала з жіночими командами, але у 2021 році стала першою дівчиною, яка отримала призначення на гру чоловічої Ліги 2 (четверта за силою ліга Англії).

Потім був дебют уже в другому за рангом дивізіоні країни - Чемпіоншипі та навіть у Кубку Англії. Тоді Ребекка зіткнулася образливими кричалками та насмішками фанатів на трибунах. Цю історію із сексистськими нападами досить широко висвітлювали британські медіа. Проте ці складнощі не завадили арбітрині просуватися у футболі кар'єрним шляхом. Минулого місяця Велч стала першим резервним арбітром-жінкою в АПЛ. Якби головний рефері зазнав травми, то вона вийшла б судити матч Фулгем - МЮ.

Керівник Англійської асоціації професійних арбітрів (PGMOL) Говард Вебб вже неоднократно підкреслював упевненість у своїй підопічній та її діях:

«Ребекка вже брала участь у важливих іграх. Я впевнений, що вона покаже свій рівень і в АПЛ. Стане справді хорошим прикладом для жінок і дівчаток, які, можливо, думають, що суддівство для них, але раніше до нього не прагнули».

Проте, цікаво знати, що АПЛ не є тією лігою, яка започаткувала цей прогресивний тренд. У Франції вже кілька років працює Стефані Фраппар. Вона дебютувала в Лізі 1 ще у 2019 році під час матчу Ам'єн - Страсбург. А у 2020 отримала запрошення попрацювати на грі групового етапу Ліги чемпіонів між Ювентусом і київським Динамо. І навіть це ще не весь послужний список Фраппар! Торік вона судила матч Чемпіонату Світу 2022 між Коста-Рикою та Німеччиною. Важливо зазначити, що у всіх цих випадках ідеться про роботу саме головним арбітром.

Звичайно, всім очевидно, що фізіологічно дівчата слабкіші за чоловіків. І саме це викликає скепсис у противників того, щоб призначати суддів жінок на матчі чоловічих ліг. Але такі критики забувають про одну важливу деталь - справа тут зовсім не у середньому рівні фізичних здібностей всіх жінок чи чоловіків на планеті. Мова йде про конкретних людей, які професійно займаються спортом. У середньому суддя пробігає 10-11 кілометрів за матч - дистанція, яка цілком до снаги й чоловікові, і жінці, які регулярно тренуються і готують свій організм до таких навантажень. Тому навряд чи у плані витривалості та фізичної сили Ребекка Велч буде відчутно гірше за своїх колег в АПЛ. Тим паче вона вже успішно пройшла ті самі тести, що й судді-чоловіки.

Більше новин футболу - https://xsport.ua/ua/football_s/

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,92
EUR
43,22
43,30
PLN
10,05
10,10
Оголошення
live comments feed...