• Головна
  • Різдвяна кутя: ТОП-5 оригінальних рецептів
17:00, 17 грудня 2023 р.
Надійне джерело

Різдвяна кутя: ТОП-5 оригінальних рецептів

Різдвяна кутя: ТОП-5 оригінальних рецептів

Наближається Святвечір, а отже, вже зовсім скоро насане час варити кутю.

Кутя – головна страва на різдвяному столі, і саме з неї зазвичай розпочинається святкова вечеря. Традиційними інгредієнтами є каша, зазвичай, пшенична, мед, мак та горіхи. Але різдвяна кутя має багато варіацій, адже в кожному українському регіоні ця страва різниться. Вона може бути різноманітною, але що залишається незмінним – це значення куті на різдвяному столі. Адже кутя на Різдво – це символ та традиція. Журналістка 032. ua у рамках спецпроєкту "ТОП 5 від 032" підготувала добірку рецептів Куті.

Кутя від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 250-300 г пшениці
  • 4 склянки води
  • 50 г вершкового масла або 2 ст. л. соняшникової олії
  • 2-3 ст. л. меду 2 ст. л. маку
  • 50 г волоських горіхів
  • 100 г кураги
  • 50 г родзинок
  • 1 лимон (цедра та сік)
  • 1 см кореня імбиру

Приготування:

1.Помийте 250-300 г пшениці й залийте 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-40 хвилин до готовності.

2.Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим.

3.Наріжте 100 г помитої чи / та розпареної кураги невеликими кубиками.

4.Додайте в пшеницю з маслом чи олією подрібнену курагу і 50 г родзинок.

5.Потім всипте 2 ст. л маку та 1 см натертого на дрібній тертці кореня імбиру.

6.Додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.

7.Добре помийте лимон, обсушіть. Натріть його цедру на дрібній тертці.

8.Додайте в нашу кутю з пшениці 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.

9.Видавіть 1-2 ст. л. лимонного соку, влийте його в кутю і знову перемішайте.

Залиште страву мінімум на 2 години, щоб настоялася. А вже після цього можна її насипати у красиву миску і ставити у центр святкового стола.

Кутя з підсмаженими горіхами

Інгредієнти

  • Пшениця – 0,5 кг
  • Мак – 200 г
  • Цукор – 200 г
  • Мед – 2 столові ложки
  • Горіхи волоські – 100 г
  • Сіль – за смаком

Приготування

Пшеницю промити кілька разів. Залити гарячою водою і варити 2-3 години на слабкому вогні, трошки посолити. Якщо вода википає – доливати окропу. Мак запарити: залити окропом, накрити і залишити ще на годину. Потім воду добре зцідити, розтерти мак у макітрі без цукру, поки з’явиться «молочко». Горіхи дрібно посікти. Родзинки запарити гарячою водою та відцідити. Охолоджену варену пшеницю вимішати з маком, медом, горіхами, родзинками та цукром. Подавати в макітрі.

NМак можна змолоти на млинку з дрібним ситечком, додавши трохи цукру. Щоб горіхи були смачніші, їх треба підсмажити на сухій сковорідці до золотистого кольору.

Кутя традиційна: з родзинками і медом

Інгредієнти

  • Пшениця – 0,5 кг
  • Мак – 200 г
  • Цукор – 400 г
  • Сіль, мед, родзинки, горіхи – за смаком

Приготування

Промиту дрібну пшеницю запарити. Опісля відцідити, промити холодною водою і варити на маленькому вогні. Води має бути вдвічі більше, ніж пшениці. Коли кутя закипить, розмішати, посолити і варити далі на слабкому вогні.

Мак промити холодною водою, а потім залити гарячою і запарювати кілька годин. Друшляк вистелити марлею та висипати мак, щоб він стік. Змолоти його на млинку або розтерти в макітрі з цукром (на 1 столову ложку маку – 1 столова ложка цукру). Мак з’єднати з пшеницею, додати 3-4 столові ложки меду, родзинки, а також грубо посічені волоські горіхи.

Панська кутя

Інгредієнти:

  • пшениця (або рис) – 300 г
  • мак – 200 г
  • мед – 2-3 ст. л.
  • родзинки – 50 г
  • асорті цукатів – 100-150 г
  • волоські горіхи – 50 г
  • мигдаль смажений – 50 г
  • цедра ½ лимона

Приготування:

1.Мак запарюємо і розтираємо, родзинки запарюємо, пшеницю відварюємо, як у рецептах, поданих вище.

2.Горіхи подрібнюємо. В макітрі або глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти, тремо цедру, перемішуємо і подаємо на стіл.

Кутя з рису з апельсиновим соком

Інгредієнти:

  • рис - 1 ст.
  • сік апельсиновий - 2,5 ст
  • родзинки - 100 г
  • курага - 100 г
  • фундук - 100 г
  • мигдаль - 100 г
  • чорнослив - 3 шт
  • мед - 1,5 ст. л.

Приготування:

1. Рис добре промити, пересипати в каструлю, в якій буде варитися.

2. Залити апельсиновим соком. Перемішати, покласти на вогонь і варити до готовності.

3. Фундук і мигдаль посмажити на сухій сковорідці або в мікрохвильовій печі. Потім нарізати їх невеликими шматочками. Пересипати все у тарілку.

4. Курагу нарізати невеликими шматочками. Подрібнити чорнослив.

5. У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішати.

Читайте також: Погода у Львові на тиждень: відлига, мряка, трошки сонця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кутя #кутя_різдво #приготування_куті #рецепти_куті
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
40,00
EUR
43,20
43,30
PLN
10,05
10,08
Оголошення
live comments feed...