17:00, 17 грудня 2023 р.
Надійне джерело
Різдвяна кутя: ТОП-5 оригінальних рецептів
Наближається Святвечір, а отже, вже зовсім скоро насане час варити кутю.
Кутя – головна страва на різдвяному столі, і саме з неї зазвичай розпочинається святкова вечеря. Традиційними інгредієнтами є каша, зазвичай, пшенична, мед, мак та горіхи. Але різдвяна кутя має багато варіацій, адже в кожному українському регіоні ця страва різниться. Вона може бути різноманітною, але що залишається незмінним – це значення куті на різдвяному столі. Адже кутя на Різдво – це символ та традиція. Журналістка 032. ua у рамках спецпроєкту "ТОП 5 від 032" підготувала добірку рецептів Куті.
Кутя від Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- 250-300 г пшениці
- 4 склянки води
- 50 г вершкового масла або 2 ст. л. соняшникової олії
- 2-3 ст. л. меду 2 ст. л. маку
- 50 г волоських горіхів
- 100 г кураги
- 50 г родзинок
- 1 лимон (цедра та сік)
- 1 см кореня імбиру
Приготування:
1.Помийте 250-300 г пшениці й залийте 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-40 хвилин до готовності.
2.Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим.
3.Наріжте 100 г помитої чи / та розпареної кураги невеликими кубиками.
4.Додайте в пшеницю з маслом чи олією подрібнену курагу і 50 г родзинок.
5.Потім всипте 2 ст. л маку та 1 см натертого на дрібній тертці кореня імбиру.
6.Додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.
7.Добре помийте лимон, обсушіть. Натріть його цедру на дрібній тертці.
8.Додайте в нашу кутю з пшениці 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.
9.Видавіть 1-2 ст. л. лимонного соку, влийте його в кутю і знову перемішайте.
Залиште страву мінімум на 2 години, щоб настоялася. А вже після цього можна її насипати у красиву миску і ставити у центр святкового стола.
Кутя з підсмаженими горіхами
Інгредієнти
- Пшениця – 0,5 кг
- Мак – 200 г
- Цукор – 200 г
- Мед – 2 столові ложки
- Горіхи волоські – 100 г
- Сіль – за смаком
Приготування
Пшеницю промити кілька разів. Залити гарячою водою і варити 2-3 години на слабкому вогні, трошки посолити. Якщо вода википає – доливати окропу. Мак запарити: залити окропом, накрити і залишити ще на годину. Потім воду добре зцідити, розтерти мак у макітрі без цукру, поки з’явиться «молочко». Горіхи дрібно посікти. Родзинки запарити гарячою водою та відцідити. Охолоджену варену пшеницю вимішати з маком, медом, горіхами, родзинками та цукром. Подавати в макітрі.
NМак можна змолоти на млинку з дрібним ситечком, додавши трохи цукру. Щоб горіхи були смачніші, їх треба підсмажити на сухій сковорідці до золотистого кольору.
Кутя традиційна: з родзинками і медом
Інгредієнти
- Пшениця – 0,5 кг
- Мак – 200 г
- Цукор – 400 г
- Сіль, мед, родзинки, горіхи – за смаком
Приготування
Промиту дрібну пшеницю запарити. Опісля відцідити, промити холодною водою і варити на маленькому вогні. Води має бути вдвічі більше, ніж пшениці. Коли кутя закипить, розмішати, посолити і варити далі на слабкому вогні.
Мак промити холодною водою, а потім залити гарячою і запарювати кілька годин. Друшляк вистелити марлею та висипати мак, щоб він стік. Змолоти його на млинку або розтерти в макітрі з цукром (на 1 столову ложку маку – 1 столова ложка цукру). Мак з’єднати з пшеницею, додати 3-4 столові ложки меду, родзинки, а також грубо посічені волоські горіхи.
Панська кутя
Інгредієнти:
- пшениця (або рис) – 300 г
- мак – 200 г
- мед – 2-3 ст. л.
- родзинки – 50 г
- асорті цукатів – 100-150 г
- волоські горіхи – 50 г
- мигдаль смажений – 50 г
- цедра ½ лимона
Приготування:
1.Мак запарюємо і розтираємо, родзинки запарюємо, пшеницю відварюємо, як у рецептах, поданих вище.
2.Горіхи подрібнюємо. В макітрі або глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти, тремо цедру, перемішуємо і подаємо на стіл.
Кутя з рису з апельсиновим соком
Інгредієнти:
- рис - 1 ст.
- сік апельсиновий - 2,5 ст
- родзинки - 100 г
- курага - 100 г
- фундук - 100 г
- мигдаль - 100 г
- чорнослив - 3 шт
- мед - 1,5 ст. л.
Приготування:
1. Рис добре промити, пересипати в каструлю, в якій буде варитися.
2. Залити апельсиновим соком. Перемішати, покласти на вогонь і варити до готовності.
3. Фундук і мигдаль посмажити на сухій сковорідці або в мікрохвильовій печі. Потім нарізати їх невеликими шматочками. Пересипати все у тарілку.
4. Курагу нарізати невеликими шматочками. Подрібнити чорнослив.
5. У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішати.
Читайте також: Погода у Львові на тиждень: відлига, мряка, трошки сонця.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Спецтема
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
40,00
EUR
43,20
43,30
PLN
10,05
10,08
Останні новини
Діти приміряють форму пожежників та вчаться робити масаж серця. У школі на Волині відкрили сучасний клас безпеки
Партнерський матеріал
09:00
Оголошення
09:11, 3 травня
10:08, 12 травня
4
16:39, 9 травня
17
14:08, 2 травня
299
live comments feed...
Коментарі