• Головна
  • У Львові 10 громад підписали меморандум про створення агломерації, - ВІДЕО
11:19, 30 листопада 2023 р.
Надійне джерело

У Львові 10 громад підписали меморандум про створення агломерації, - ВІДЕО

У Львові 10 громад підписали меморандум про створення агломерації, - ВІДЕО

У Львові, під час Форуму місцевого самоврядування, представники 10 громад підписали Меморандум про співпрацю та створення асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація».

Асоціація стане платформою, що об’єднає громади задля реалізації спільних проєктів на взаємовигідних та рівноправних засадах. Також йдеться про можливість залучати на ці проєкти кошти європейських донорів, повідомляє Львівська міськрада.

«Мова про об’єднання громад для того, щоб імплементуватися в структури Європейського Союзу, мати можливість брати ресурси, досвід і робити життя людей кращим. Що більше коштів ми залучимо від наших європейських партнерів, то більше коштів ми зможемо скерувати і на допомогу нашим військовим», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Сьогодні, 29 листопада, Меморандум підписали Львів, Жовква, Городок, Великий Любінь, Новий Яричів, Зимна Вода, Жовтанці, Пустомити, Бібрка і Куликів. Меморандум -відкритий. Інші громади, які виявлять бажання, зможуть доєднатисяв будь-який момент.

Як пояснив заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач, наступним кроком має бути власне створення асоціації. Відповідний проєкт ухвали планують винести на розгляд найближчого пленарного засідання Львівської міськради. Далі документ мають акцептувати на своїх сесійних засіданнях решта громад. Після цього асоціація буде зареєстрована як юридична особа.

«Мета одна – на абсолютно рівноправних засадах в умовах війни та повоєнної відбудови реалізувати спільні проєкти, зокрема залучаючи європейські можливості. Тобто будемо рухатися за розробленою Стратегією розвитку потенційної Львівської агломерації», - зазначив Любомир Зубач.

Зауважимо, вже на цьому етапі в межах Стратегії напрацьовано 24 ідеї міжмуніципальних проєктів, які можна опрацьовувати та реалізовувати.

Додамо, Стратегію розвитку потенційної Львівської агломерації погодили минулого тижня. Це перший документ такого рівня в Україні. Над створенням Стратегії працювали фахівці Ради Європи разом з громадами та за координації Львівської ОВА ще з минулого року.

Нагадаємо, до складу Львівської агломерації мали б увійти Львівська та 17 довколишніх громад. У міськраді зазначають, що таке об’єднання - взаємовигідне для всіх. Адже йдеться про можливість отримати додаткове державне фінансування та європейські грантові кошти на реалізацію міжмуніципальних проєктів.Що, в свою чергу, сприятиме підвищенню якості та комфорту проживання мешканців усіх громад. Передусім мова про транспорт, поводження з відходами, екологічні проєкти, просторове планування, водопостачання та водовідведення тощо.

Читайте також: Хто та чому просуває ідею запуску аеропорту "Львів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #Львівська_агломерація #Львівська_міськрада #Форум_місцевого_самоврядування
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...