• Головна
  • Які роботи вже виконали на вулиці Стрийській у пошкоджених будинках
12:44, 24 листопада 2023 р.
Надійне джерело

Які роботи вже виконали на вулиці Стрийській у пошкоджених будинках

Які роботи вже виконали на вулиці Стрийській у пошкоджених будинках

У будинках-пам’ятках архітектури на вул. Стрийській, які постраждали від ракетного обстрілу 6 липня, місто встановило 450 автентичних дерев’яних вікон.

Як розповіла заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, вартість встановлення одного дерев’яного вікна разом з підвіконником і облаштуванням відкосів коштувало більше 60 тис. грн.

Натомість в інших 35-ти будинках, які теж були пошкоджені через ворожі обстріли, але які не є пам’ятками, за кошти благодійної організації встановлено 1241 пластикове вікно.

«На вул. Стрийській через влучання та вибухову хвилю пошкодило 17 будинків-пам’яток архітектури. З них 4 будинки зазнали значних руйнувань, адже були повалені поверхи, а 13 будинків мали лише пошкоджені дахи, вхідні брами і вибиті вікна. Відтак у цих 13 будинках станом на сьогодні відновлено 11 дахів повністю. Один дах зголосилися відновити самі мешканці, і є відповідне письмове звернення від них, а ще один дах примикає до будинку 62, тому зможемо його завершити лише тоді, коли зробимо дах у 62-му будинку.

Щодо вибитих вікон, то ми встановили у цих будинках 450 дерев’яних вікон, адже це пам’ятки архітектури. Насправді, це велика цінність. Адже у цих будинках вікна були різні – як пластикові так дерев’яні, також вікна були різної конфігурації. Натомість тепер тут якісні дерев’яні і однакової форми вікна. В середньому облаштування одного вікна коштувало 61 тис. грн. У ціну входило саме вікно та облаштування відкосів і підвіконників. Також виготовляємо брами для цих будинків, і вони також будуть дерев’яні», - розповіла Ірина Маруняк.

Натомість у будинках, які найбільше постраждали, ремонтні роботи тривають. Так, у будинку №62 змонтовано крокви під дах і привезено черепицю, тож виконавці робіт вже готові монтувати дах. Також вже монтують вікна.

У будинку №68 вже повністю накритий дах черепицею. Встановлено 39 вікон і ще 2 необхідно встановити. Вхідна брама вже виготовлена.

У будинках № 64 і 66 облаштовано перекриття між поверхами і проводять монтаж крокв для даху. Ці будинки теж перекриють черепицею. Однак, оскільки черепицю везуть із-за кордону, тому можуть бути затримки, з огляду на ситуацію на кордоні.

«Що важливо, що на час поки тривають першочергові аварійні роботи у цих 4 будинках, мешканці, які у них проживали, отримують від міста компенсацію на оренду житла. Компенсацію отримує 47 осіб. Їм вже виплачено 2 млн 136 тис. грн», - зауважила Ірина Маруняк.

За її словами, окрім вказаних будинків, на вул. Стрийській вибуховою хвилею було пошкоджено вікна ще у 35 будинках. Їх відновити допомогла благодійна організація. Так, за кошти БО «Якість життя» замінено 1241 пластикове вікно.

«Також від обстрілу 15 серпня постраждав будинок на вул. Каховська, 29. Тут виконані роботи з відновлення даху у 4, 5, 6 і 7 підїздах. Роботи зараз виконуються над третім під’їздом. Також 20 мешканців цього будинку отримують компенсацію на оренду житла», - додає посадовиця.

Однак, крім будинку № 29 на вул. Каховській були пошкоджені ще 5 будинків. З бюджету міста також були виділені кошти на відновлення дахів у цих будинках та виплату матеріальної допомоги мешканцям.

Загалом на відновлення будинків на вул. Стрийській з міського бюджету вже витрачено понад 50 млн грн, а на відновлення будинків на вул. Каховській – понад 26 млн грн.

Нагадаємо, у Львові вночі 6 липня російська ракета влучила в комплекс багатоквартирних житлових будинків на вул. Стрийській. 10 осіб загинуло, 48 травмовано. Руйнації зазнали житлові будинки, заклади освіти, гуртожитки вишів, офісні приміщення, машини тощо. Також 15 серпня відбувся черговий ракетний удар в районі вул. Каховської. Постраждали житлові будинки, дитячий садочок, машини. На щастя, обійшлося без жертв.

Читайте також: Мокрий сніг та пориви вітру: погода у Львові 24 листопада

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#пошкоджені_будинки #вулция_стрийська #роботи_у_будинках
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...