• Головна
  • У Львові вперше в Україні пересадили серце та легені разом
11:47, 25 жовтня 2023 р.
Надійне джерело

У Львові вперше в Україні пересадили серце та легені разом

У Львові вперше в Україні пересадили серце та легені разом

Надскладну операцію, яких у світі в рік роблять лише 20-25, спільно виконали команди Першого медичного об’єднання Львова та Інституту серця.

Про це повідомляє Львівська міськрада.

Органокомплекс отримала 38-річна жінка з Київщини. А загалом шанс на життя отримали чотири людини: медики пересадили також печінку та дві нирки.

Ваду серця пані Ніна мала від народження. Згодом ця вада зіпсувала і легені. На трансплантацію жінка чекала довгих 15 років, 9 місяців з яких – в Індії. І майже втратила надію.

«З кожним роком мені стає все важче і важче жити, я ледь підіймаюсь на третій поверх. Я просто хочу спробувати, як то жити нормально, що це таке повноцінне життя. Це для мене шанс, за який я хапаюся, щоб просто… дихати», – сказала жінка перед операцією.

Трансплантація тривала 10 годин. Серце і легені запрацювали на операційному столі.

«Історична подія не тільки для нашої лікарні, а й для всієї України. Ми об'єднали свої сили і виконали операцію, яка вважається однією з найважчих у світі. Понад три роки до цього йшли. Пишаюся нашими лікарями, які, попри війну, рухаються до трансплантаційної незалежності в Україні. Людина отримала шанс на життя, ми радіємо, але дуже тихо, адже хірургічний етап – це лише частинка шляху», – говорить Олег Самчук, генеральний директор Першого медичного об'єднання Львова.

Нині пацієнтка в реанімації у стабільному стані. Попереду – важкий шлях відновлення.

Донором органів став 18-річний хлопець, який трагічно загинув у ДТП. Лікарі боролися за життя хлопця, але травми виявилися несумісними з життям. Світла пам'ять хлопцеві та щирі слова подяки родині за прийняття важкого рішення.

Крім серця-легень, також пересадили печінку та дві нирки, одну з них отримала дитина. Загалом шанс на життя отримали чотири людини.

«Ми готувалися до цієї операції понад три роки. Спершу почали трансплантувати серця, потім легені. І ось нарешті – органокомплекс серце-легені. Було надзвичайно складно дійти до цього етапу, але ми це зробили, це зробила українська медицина! Тепер і у нас виконують операцію, яку роблять мало де в світі», – сказав після виходу з операційної Роман Домашич, керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця лікарні святого Пантелеймона Першого медобʼєднання Львова.

Читайте також: Нагальна потреба: Львівський обласний центр служби крові запрошує донорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова. пересадка_органів_Львів #трансплантація_Львів #пересадка_серця_та_легенів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
39,98
EUR
43,15
43,26
PLN
10,02
10,07
Оголошення
live comments feed...