• Головна
  • Що краще: піч чи твердопаливний котел?
Новини компаній
11:00, 8 вересня 2023 р.

Що краще: піч чи твердопаливний котел?

Новини компаній

Сучасні технології функціонування приватних домогосподарств розвиваються у напрямку автономізації. Але попри просування сонячних панелей та теплових помп ,людство чомусь повертається до старих добрих форм опалення. Піч-буржуйка та твердопаливний котел лише ускладнюються, але їх принцип та особливості залишаються тими ж самими.

Порівнянь між котлами газовими, електричними, на рідкому та твердому паливі зроблено багато. І за умови необмеженого доступу до деревини, відходів лісової та сільськогосподарської переробки, твердопаливний котел та піч є найвигіднішими з точки зору економії. Але який із цих двох пристроїв кращій? Розберімося у цьому у межах нашої статті.

Що краще: піч чи твердопаливний котел?, фото-1

Об'єктивні плюси та мінуси заводських печей та котельного обладнання

Печі різних конструкцій є найдавнішими приладами обігріву з тих, що вживаються зараз. Ще нещодавно печам не існувало альтернативи, коли котельне обладнання застосовувалося виключно для центральних систем опалення. Але на даний момент можна легко підібрати малогабаритні установки для невеликих за площею та обсягом будівель, тож рядовому власнику приватних домогосподарств важко порівнювати їх з печами.

Але той, кому доводилося користуватися двома типами опалення, може авторитетно казати про такі факти:

  • Більшість печей не відрізняються високою тепловою потужністю. Основна сфера застосування – будинки та котеджі площею до 100-150 м2, для великих обсягів застосування недоцільно. А ось у котлів такого обмеження немає, адже існують навіть промислові установки потужністю до кількох сотень і навіть тисяч кіловатів;
  • Піч за покупною ціною обходиться дешевше твердопаливного котла. Навіть якщо йдеться про найдорожчі високоефективні моделі типу «Булерьян», вона буде дешевшою, ніж топові за показниками ефективності твердопаливні котли тривалого горіння з системою примусової подачі повітря;
  • Для печей характерні невеликі розміри топки, тому час горіння однієї закладки палива зазвичай не перевищує 2 – 3 години. У сучасних котлів цей показник зростає до доби, а у пелетних моделей з автоматичним завантаженням час роботи без втручання людини може досягати 7 – 10 днів;
  • При пічному опаленні практично немає можливості регулювати інтенсивність горіння палива. Єдиний спосіб — обмежувати надходження повітря, що незручно та малоефективно. У багатьох твердопаливних котлах вже реалізовані системи автоматичного керування, що дозволяють змінювати інтенсивність горіння в залежності від температури теплоносія або повітря в приміщенні.

Тому напрошується висновок – якщо хочете заощадити на початковому етапі, вибирайте піч, але тільки для невеликих по площі будинків. Якщо вам важливіший комфорт, тоді виграє твердопаливний котел відповідної потужності – лише один з таких пристроїв здатен обслужити таунхаус, дуплекс на кілька сімей, чи невелике підприємство. До речі, ККД сучасних котлів дещо вищі порівняно з піччю, тому витрати на опалення будуть у такому разі меншими. Саме в цьому полягають основні переваги твердопаливного котла.

Твердопаливний котел та цегляна піч

Із заводськими печами котли ми вже порівняли. А як виграшно останні себе показують на тлі цегляної, традиційної печі? Перейдемо до фактів:

  • Нема нічого складнішого за будівництво цегляної печі. Твердопаливний котел набагато простіше встановити та підключити;
  • Цегляні печі дуже залежні від кваліфікації пічника, зовнішніх умов та правильної експлуатації. Котли менш примхливі у цьому і дозволяють виправити помилки регулюванням роботи;
  • Експлуатація котла зручніша, йому потрібно менше обслуговування;
  • Сучасні котли краще вписуються у сучасний інтер’єр, ніж громіздкі цегляні печі, що доречні хіба що у кантрі- та вінтажному середовищі.

Щодо інших критеріїв порівняння, то між цегляною піччю та твердопаливним котлом зберігається така саме різниця, що зазначена нами вище у випадку із заводською піччю. Тож котли є найсучаснішим, найефективнішим та найекономнішим твердопаливним обладнанням, яке доступне зараз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
39,98
EUR
43,15
43,26
PLN
10,02
10,07
Оголошення
live comments feed...