16:02, 26 серпня 2023 р.
Надійне джерело

Збройна фортеця Львів

Збройна фортеця Львів

Львівщина поступово перетворюється на один з оборонних кластерів країни. Мова йде не про волонтерський рух, або про патріотів зі Львівщини, які захищають батьківщину у складі Сил оборони. Найзахідніший регіон стає промислово-інноваційним хабом, який вже зараз і у майбутньому має забезпечувати оборонні потреби держави.

Підтримка розробників БПЛА

Про необхідність створення власної армії БПЛА зараз лунає з кожної праски. Нарешті військові та Міноборони почали говорити про цю потребу вголос та звітувати про перші успіхи, волонтерські збори на БПЛА давно випередили навіть такі "розхідники", як автівки.

У Львові місцева влада сприйняла кон'юнктуру та створила власну Програму підтримки винаходів подвійного призначення (БПЛА, у тому числі ударних, розвідувальних та інших дронів). Тобто, це довгостроковий намір, який не тільки надає гроші для свого роду стартапів у сфері БПЛА, але й "поселить" розробників на Львівщині.

Йдеться про інвестиційну, грантову та фінансову підтримку виробників. А саме:

  • підвищення обороноздатності країни шляхом ресурсної підтримки створення винаходів подвійного призначення (БПЛА) та розвитку інноваційних процесів та доступу винахідників до створення, прототипування власних ідей з подальшою їх комерціалізацією;
  • популяризація техніко-виробничих видів діяльності, виготовлення продукції подвійного призначення, перепрофілювання технологічних процесів у громаді;
  • вдосконалення програм вищої та середньо-спеціальної освіти;
  • створення умов для залучення інвестицій та сприяння внутрішнім та зовнішнім інвесторам у реалізації інвестиційних проєктів.

«Сьогодні економіка міста перебудовується. У Львові і в Україні загалом є багато виробників винаходів, які запускають обладнання, необхідне для нашої перемоги. Нам важливо, щоб такі виробництва масштабувалися. Тому місто буде надавати гранти на перші зразки виготовлення дронів і далі їх передаватимуть військовим.

Ми будемо використовувати метод ваучерної підтримки, щоб до мільйона гривень міг отримувати один виробник для запуску. Сума коштів буде визначена на комісії, вона може бути і меншою, а може становити мільйон гривень. Це буде залежати від специфіки обладнання, яке будуть подавати виробники на затвердження», – розповів Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

Фінансуватиметься програма буде з коштів бюджету Львівської міської територіальної громади, які передбачені на Програму сприяння розвитку підприємництва.

Рекордний бюджет

Львів збільшить видатки на армію до 2-х мільярдів гривень. Вже, станом на сьогодні, близько 13,5% всього бюджету міста йде на підтримку військових. Очікувано до кінця року це буде 16% і становитиме 2,1 мільярди гривень. Це найбільша сума коштів за часи Незалежності. Загальний розмір бюджету Львова (загальний фонд і бюджет розвитку) – це близько 13,7 млрд грн.

За словами першого заступника міського голови Львова Андрій Москаленко, при формуванні бюджету було закладено 500 млн грн на програму підтримки ЗСУ. З цих коштів купують БПЛА, джипи, старлінки, перевезення військових, паливо і багато іншого. Протягом року цю суму на сесії Львівської міської ради було збільшено ще на 250 млн грн. Зважаючи на потреби військових – очікувано ця сума збільшиться до 1 млрд грн до кінця цього року, а може й ще більше. Крім того:

  • Ще 8,9 млн грн – на облаштування ЦНАПу для ветеранів. Це спільний проєкт з Міністерством у справах ветеранів. Перші такі ЦНАПи будуть відкриті вже цьогоріч.
  • Понад 54 млн грн – на ваучери підтримки бізнесу. Зокрема, частина тих коштів йде на підтримку ветеранського бізнесу та підтримку продуктів подвійного призначення (мілітарі тех). Сума гранту – по 300 тис. грн.
  • Різні соціальні виплати для військових – понад 7,3 млн грн.
  • Близько 19,7 млн грн – це на програму підтримки родин військових – по 50 тис. грн для дітей, чий батько чи мати загинули на війні.
  • Також в місті працює спеціальна соціально-культурна програма відновлення військових «Місто лікує». Це ще500 тис. грн.
  • Близько 13,5 млн грн – це допомога військовим адміністраціям з інших міст. Це екскаватори, крани, вантажівки – все, що необхідно для подолання наслідків атак і відбудови міст, що знаходяться під постійним вогнем.

"Є ще кілька програм підтримки військових, про які публічно не можу, на жаль, написати, адже вони прийняті в закритому режимі», – пояснив Андрій Москаленко.

Загалом близько 13,5% бюджету Львова прямо чи опосередковано станом на сьогодні йде на підтримку військових. Стежте за всіма програмами на сайті Львівської міської ради.

До речі, за результатами аналізу ГО «Комітет виборців України», Львів увійшов до лідерів міст з найбільшими видатками на підтримку Збройних сил України.

НАТО тут і зараз

Німецький оборонний концерн Rheinmetall планує вже до кінця серпня розпочати обслуговування танків в Україні.

Про це заявив гендиректор компанії Армін Паппергер виданню Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Військову техніку німецького виробництва, яку використовують Сили оборони, обслуговуватимуть у ремонтному центрі. «Ми розпочнемо обслуговування вже цього місяця», – сказав Паппергер.

Армін Паппергер та БМП Marder, яку вже використовують українські воїни.

Де буде розташовано виробництво не оголошується зі зрозумілих вимог безпеки, лише вказується, що це захід України. Але можна бути впевненими, що Львівщина – вже у процесі, хоча б через логістичні можливості. Крім того, не слід забувати і про людський потенціал.

«Це може статися швидко, там є достатньо добре обладнаних танкових заводів ще з радянських часів», – заявив Армін Паппергер. Він уточнив, що Rheinmetall хоче орендувати їх, а потім виробляти техніку за стандартами НАТО на одній або двох виробничих лініях.

Rheinmetall створює виробниче підприємство в Україні разом з українською державною компанією «Укроборонпром» і матиме в ньому мажоритарний пакет акцій. З виробничої лінії в Україні сходитимуть боєприпаси, бронемашини, а також, ймовірно, основні бойові танки Panther. Згодом планується, що завод вироблятиме до 400 бойових танків на рік та ремонтуватиме бронемашини Fuchs.

Завод Rheinmetall.

Якщо розуміти, що таке концерн Rheinmetall, то стає очевидним: це і є інтеграція України у НАТО тут і зараз. Виробництво найсучаснішої бронетехніки, її обслуговування та забезпечення боєприпасами – на таке наважаться лише у країнах, майбутнє яких пов'язане із перспективами інших країн Альянсу та бачиться виробнику достатньо стабільним і впевненим.

Тобто, німці бачать нашу можливість перемогти, готові вести тут бізнес у майбутньому. У "перехідний" період, під час війни, вони готові створити безпечні умови власноруч – після погроз росіян розбомбити це виробництво, керівництво концерну заявило, що від планів не відмовляється, а планує захистити завод від атак за допомогою власних систем протиповітряної оборони. Чи можливе згодом виробництво таких систем ППО в Україну? Напевно – так.

Підсумовуючи, можна сказати, що Львівщина за півтора роки після повномасштабного вторгнення Росії в Україну перетворюється якраз на той тил, якого потребує воююча держава. З власним виробництвом техніки та боєприпасів, довгостроковими програмами задля розвитку збройного кластеру, переорієнтацією витрат бюджету, як того вимагає час.

Якщо після Перемоги витрати місцевого бюджету, напевно, повернуться у межі мирного часу, і головні мілітарні витрати нестиме загальнонаціональний бюджет, то навколовійськовий бізнес залишиться. Частково він переорієнтується на мирні потреби, але гарантовано буде працювати на безпеку держави та, можливо, на експорт продукції. І платитиме податки та зарплати тут і зараз.

Клята війна, але – гарна перспектива.

Читайте також: Чи буде Львів приймати літаки: названа ціна питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #військова_економіка_Львів #підтримка_виробників_БПЛА #Rheinmetall_Львів #війна_Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Україна дає відсіч російській навалі, яка почалася 24 лютого 2022 року. Росіяни обстрілюють міста, гинуть мирні жителі. ЗСУ дає гідну відповідь терористам рф.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
39,98
EUR
43,25
43,65
PLN
10,02
10,10
Оголошення
live comments feed...