• Головна
  • Замість Площі Яворського у Львові з'явилася площа Ангелів
14:44, 23 серпня 2023 р.

Замість Площі Яворського у Львові з'явилася площа Ангелів

Замість Площі Яворського у Львові з'явилася площа Ангелів

Сьогодні, 23 серпня, у Львові, у межах деколонізації, перейменували площу Стефана Яворського, що перед Гарнізонним храмом. Тепер вона має назву площа Ангелів.

Відповідне рішення затвердили на пленарному засіданні міськради. Раніше це питання піднімали на засіданні робочої групи для розгляду пропозицій перейменування вулиць. Про перейменування зверталась і релігійна громада. Нова назва площі, що у серці Львова, уособлює і небесне воїнство, і українських героїв - всіх, хто є захисниками добра.

«Протягом останнього року робоча група активно працювала і ми перейменували практично всі вулиці у Львові, які мали той чи інший зв'язок з радянським минулими. Залишалася ще одна площа, названа іменем митрополита, який свого часу служив у росії. Це - площа Яворського. І на попередньому засіданні ми одностайно прийняли рішення перейменувати її на площу Ангелів.

Нова  назва має певний символізм, про ангелів ми говоримо у широкому контексті: і  як про небесне воїнство, і як про захисників української землі.

Ця площа межує з Гарнізонним храмом – теж святим місцем для Львова. На цій площі ми кожного дня прощаємося з нашими героями, які стають ангелами-охоронцями своїм родинам, своїм побратимам. Тому ангели в назві уособлюють всіх тих, хто є захисниками добра», - пояснив керівник департаменту «Адміністрація міського голови», член робочої групи для розгляду пропозицій перейменування вулиць Євген Бойко.

«Назва площі символізує небесне воїнство добра і воїнів-ангелів, які сьогодні з неба оберігають свої родини, своїх дітей, і оберігають наших військових. Тобто, йдеться про світлих добрих ангелів, які є на небесах та звідтам допомагають боронити нашу країну», - додав настоятель Гарнізонного храму о. Тарас Михальчук.

Нагадаємо, площа Ангелів  розташована у центральній частині Львова між вулицями Театральною та Шевською.

Попередню назву вона отримала на честь уродженця Львівщини, митрополита рязанського і муромського, президента Синоду Православної російської церкви Стефана Яворського (1658р., с.Явора – 1722р., москва, похований у рязані, рф).

Додамо, у 2022 році у Львівській громаді до перейменування визначили 53 вулиці, названі на честь російських діячів чи з назвами, що асоціюються з російською імперією, росією чи радянською пропагандою.

Це вже 54 вулиця/площа, яка деколонізована у Львові за останній час.

Читайте також: День прапора у Львові: державний та бойові стяги разом, - ФОТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #перейменування_Львів #площа_Ангелів_Львів #площа_Яворського_Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...