• Головна
  • Куди піти у Львові: органний зал готує десятки унікальних подій – програма
13:41, 30 липня 2023 р.
Надійне джерело

Куди піти у Львові: органний зал готує десятки унікальних подій – програма

Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Серед подій – великі симфонічні концерти з яскравими та історичними творами, нові програми від хору “Гомін”, музика незламності до Дня Незалежності, виступи закордонних зірок та багато органної музики.

Про це повідомляє Львівська Міськрада.

Львівський органний зал повертає до життя маловідомі сторінки української музичної культури. 11 серпня у виконанні Академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії звучатиме "Зоря" – опера про тоталітарний режим і мистецтво. Створена у 1960-х роках українськими митцями в екзилі – композитором Ігорем Соневицьким та лібретистом Леонідом Полтавою, ця мініопера надзвичайно яскраво та точно відображає становище творчої людини в умовах тоталітарного режиму. Сьогодні ця музика звучить гостро актуально, адже Україна знову бореться з російським тоталітаризмом, який загрожує знищити вільний світ.

Концерт відбувається в рамках стратегії промоції української музики Ukrainian Live.

12 та 13 серпня Органний запрошує на “Романтичну хорову музику” у виконанні чоловічого хору “Гомін” під управлінням дириґента з Берліна Якобуса Ґладзіви.

Органіст-віртуоз Ґладзіва вражав львівських слухачів своєю майстерною грою, а в серпні постане перед публікою в новій іпостасі – дириґента-хормейстера. Звучатимуть хорові твори німецьких композиторів-романтиків – від Шуберта до Регера.

18 серпня з єдиним концертом у Львові виступить британський органіст Ешлі Валентайн, який грає на органі з 12 років. Він також відомий також участю у гурті “Organoke”, де органна музика в сучасній електронній обробці звучить під супровід співу караоке відвідувачів події. На концерті у Львівському органному залі Ешлі Валентайн виконає музику британських композиторів, написану як відголосок пережитих у ХХ столітті трагедій.

Особливі події заплановані до Дня Незалежності України. 23 і 26 серпня звучатиме “Музика незламності. Хоровий концерт” у виконанні хору Львівського муніципального хору “Гомін” під дириґуванням головного хормейстера Львівського оперного театру Вадима Яценка. 24 серпня Органний концерт до Дня Незалежності підготувала органістка Світлана Позднишева. Звучатиме святкова та урочиста музика, в тому числі українських композиторів.

20 серпня з сольним концертом “Урочиста органна музика” виступить українська органістка молодої генерації Марія Хилько, яка навчається в Німеччині.

27 серпня на відвідувачів Органного чекає поєднання епох, стилів та жанрів у концерті солістів з Києва “Сонати, танці, коломийки. Домра і гітара” – домристок Світлани Білоусової та Аліни Прокопенко, а також гітариста Михайла Гончарова.

6 серпня Луганський симфонічний оркестр під дириґуванням Івана Остаповича виконає кілька сюїт Еріка Коутса, англійського композитора легкої музики ХХ століття.

Продовжить симфонічний серпень концерт 19-го з музикою зі всесвітньовідомої сюїти Едварда Гріга “Пер Гюнт”. А завершальним акордом місяця у виконанні Луганського симфонічного оркестру стане історичний концерт з творів Василя Барвінського та Михайла Скорульського 31 серпня. “Ліричний концерт” для віолончелі з оркестром Василь Барвінський створив у концтаборі та присвятив синові-віолончелісту. Солюватиме в цьому номері видатний львівський віолончеліст Денис Литвиненко. Соліст Органного залу Андрій Макаревич виконає Концерт для фортепіано з оркестром Скорульського, композитора ХХ століття, чия музика все ще чекає свого “зоряного часу”.

5 серпня Львівський органний зал відкриває свої таємниці на особливій екскурсії. На ній можна дізнатися, як на місці памʼятки XVII століття постав перший в Україні концертний органний зал, що саме було приховано за його стінами понад 100 років і чому сьогодні Львівський Органний є одним з ключових центрів розвитку і промоції української музики в світі, а також почути гру 4,5 тисяч труб наживо і відвідати кураторську екскурсію виставкою “Фонографоманія” в Галереї органного залу. До речі, виставка діє до початку вересня.

Любителям особливої романтичної атмосфери рекомендують у серпні такі концерти:

  • 3 серпня о 19:00 – Місячна соната (Андрій Макаревич – фортепіано)
  • 4 серпня о 22:00 – Старовинна органна музика при свічках (Світлана Позднишева – орган)
  • 9 серпня о 19:00 – Вальси Шопена (Андрій Макаревич – орган)
  • 24 і 25 серпня о 22:00 – Бах при свічках (Олена Мацелюх – орган)

Також органні концерти солістів:

  • 1 серпня – Спокійна органна музика від Марка Новаковича
  • 15 серпня – Бах. Регер (Надія Величко)
  • 17 серпня – Сутінки Богів (Надія Величко)
  • 18 і 20 серпня – Бах. Брамс. Бізе (Віталій Дворовий)
  • 25 і 27 серпня – Органна музика бароко (Ольга Стрілецька)
  • 26 і 29 серпня – Німецька органна музика (Олена Мацелюх).

У разі оголошення повітряної тривоги концерт буде перервано, а гостям запропоновано перейти в безпечне місце.

Читайте також: Погода у Львові на тиждень: літо повертає до осені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #куди_піти_у_Львові #Львівський_органний_зал #афіша_Львів #День_Незалежності_Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...