• Головна
  • "Бенкет у чуму" в закупівлях: як львівська влада очолює нову реальність
18:40, 20 липня 2023 р.
Надійне джерело

"Бенкет у чуму" в закупівлях: як львівська влада очолює нову реальність

Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Серія скандалів із витратами з державного та місцевих бюджетів, які за об'ємами перевищують негайні потреби війська у таких "розхідниках", як безпілотники чи автівки, ризикує перетворитися на стихійне лихо. Воно вже зачепило львівську владу і Андрію Садовому довелося приймати негайні рішення, аби не бути знищеним справедливим народним гнівом, а навпаки: очолити боротьбу з бенкетниками під час "чуми".

По кому били барабани

Якщо пригадати, найвідчутнішим поштовхом для ланцюгової реакції зі скандалами навколо абсолютно незрозумілих витрат під час війни, стала спроба закупівлі барабанів майже на 900 тис грн. для укриттів Дніпровською райдержадміністрацією столиці. Це вже не лізло ні на яку голову, подія майже тиждень була головною темою обговорень у ЗМІ та соцмережах, стала героєм тисяч мемів та розірвала Гугл-тренди.

Такий чиновницький ляп впав на родючу землю політичної битви між Офісом президента та Віталієм Кличком, які не перши рік доводять один одному, хто у столиці хазяїн. Справа перейшла до чергової спроби обмежити мера столиці у повноваженнях, той відбивався аргументами, що це люди президента – крадії, а він посеред цього майже один на рингу.

Той факт, що фоном до цих подій ставали жертви на фронті та серед мирного населення, здається, почав доходити до обох сторін і бійка почала стихати, оскільки загрожувала усім задіяним персонам.

Але, як то кажуть – "ніт"! Населення не тільки соцмереж, але й навіть офлайнове, відкрило для себе, що знову може перевіряти у "Прозоро", куди саме йдуть народні гроші під час війни, відчуло смак крові "барабанщиків" у владі. І політтехнологи практично усіх таборів, які використовують наразі агресивний піар, почали підкидувати електорату свіжого м'яса.

Серіал про "Батю"

Потужно прилетіло по оточенню Президента від своїх же: вибухнув скандал навколо ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України", яка виділяє 33 млн гривень на серіал з робочою назвою "Інгулець" компанії "Прототип продакшн" ведучого "1+1" Юрія Горбунова.

В ньому прекрасно все! "Два талановитих айтишніка Максим та Данило втікають з фронтового Харкова і, по дорозі на Львів, опиняються на Кіровоградщині в СМТ "Інгулець", де всім керує фермер Олексій Паровоз по кличці "Батя". Програмістів записують до місцевої самооборони і призначають чергувати на місцевий блокпост і час від часу працювати на фермі", - йдеться на "Прозорро" у документації закупівлі.

У мережі навіть забули про те, "хто розмінував Чонгар", оскільки тут "Батя" нагадує Олександра Поворознюка, відомого крутим норовом, нібито, прихильністю Офісу президента, фермера, засновника ФК "Інгулець" та героя кримінальних впроваджень з розкрадання майна. Ще й ідея серіалу надто схожа на російський аналог "Жуки".

Такого "Баті" Україні наразі тільки і не вистачало, за власні 33 мільйони – чим не тема ТОП-медіа, лідерів думок та пасажирів громадського транспорту?

Вірус "Прозорро", або до чого тут Львів

На такому тлі дослідження ЗМІ у "Прозорро" щодо закупівель місцевих органів влади стали навіть порятунком для тих, чию репутацію "Батя" пошкодив, але поки не зруйнував. Якщо розпорошити фокус уваги, електорат дійде висновку, що "крадуть" усі і заспокоїться у звичному для нього стані тотальної "зради", система повернеться до стану спокою.

Але тут занепокоєння виникає вже у місцевих еліт, які не зовсім "Паровози" як той "Батя" і піклуються про власне реноме. Болісний рикошет влучив по Львову, навіть меру Андрію Садовому довелося терміново відбиватися у Фейсбуці.

"Україна воює, але міста також мають продовжувати жити в умовах війни. Це як в будь-якій сім‘ї: люди донатять гроші на ЗСУ, але продовжують фінансувати і свої потреби. Гроші міст – це не якісь віртуальні "бюджетні кошти". Це гроші сімей, які проживають в цих містах, якими лише управляють вибрані органи місцевого самоврядування в їх інтересах", - написав він.

Садовий зазначив, що зустрів приклад в матеріалі “Української правди” на тему озеленення Личаківського району Львова на суму в мільйон гривень.

"Як стривожені темою люди уявляють цю послугу: район бездумно витрачає гроші на зелені насадження, замість того, щоб купити дрони. Як це є в реальності: 350 тисяч з цієї суми вже витратили на зачистку аварійних дерев. Завдяки цьому під час останнього сильного буревію не було повалене жодне дерево, не постраждала жодна людина, не пошкоджено жодну машину. Решта 650 тисяч залишаться у резерві району, на випадок непередбачуваних обставин", - прокоментував міський голова.

І, за його словами, таких прикладів багато. "Я не заохочую до бездумної трати бюджетних коштів. Ніколи в принципі, а під час війни особливо. Нікого не захищаю, а лише прошу підходити до цієї теми з розумом. Вже зараз у бюджеті Львова закладено 600 мільйонів гривень на допомогу армії. До кінця року ця сума прогнозовано збільшиться до мільярда. Зі зрозумілих причин ми не можемо гучно говорити на що конкретно йдуть ці гроші. Але про це добре знають наші військові", - додав Садовий.

Прикладів може бути дійсно багато, тут з мером Львова важко сперечатися. Ось один з них: львівська мерія купила найдорожчі рамки для грамот серед міст України. "Барабани", тільки для урочистостей, а не сховищ.

Краще бути на боці світла

Навіть нова людина у політиці мала б зрозуміти, що нова хвиля полювання на чиновників, які "пиляють" бюджет під час війни, ще навіть не накрила Україну, а тільки помітна на обрії. Бо це вигідно усім: замовникам "Баті" з Інгульця, Кличку з "барабанами", Офісу президента з причепленим до нього "Паровозом" і решті політікума, якому наразі треба перевести увагу розлюченого народу з власних персон. "Каналізувати незадоволення", як кажуть політтехнологи.

Андрій Садовий знає цю абетку прекрасно, тому у Львові вже обмежили фінансування не першочергових видатків із бюджету в умовах воєнного стану. Міський голова підписав відповідне розпорядження, узгоджене зі всіма фракціями Львівської міської ради та комісією з питань фінансів та планування бюджету.

Відтепер у Львові кошти витрачатимуть перш за все на:

  • підтримку Збройних Сил України та всіх Захисників України, національну безпеку і оборону та здійснення заходів правового режиму воєнного стану;
  • ліквідацію наслідків збройної агресії, проведення відновлювальних робіт на об’єктах міської інфраструктури;
  • заклади охорони здоров’я, що надають медичні послуги особам, постраждалим внаслідок збройної агресії;
  • об’єкти критичної інфраструктури, підготовку до опалювального сезону, підготовку об’єктів укриття, підготовку об’єктів освітніх закладів до навчального року;
  • забезпечення соціальними послугами мешканців міста та внутрішньо-переміщених осіб;
  • завершення вже розпочатих інфраструктурних об’єктів, з метою уникнення руйнувань та запобігання виникнення критичної ситуації, виконання зобов’язань перед підрядниками за виконані роботи, надані послуги, поставлені товари;
  • інші видатки для забезпечення життєдіяльності міста.

Шах і мат, панове дослідники "Прозорро". Відтепер на всі закиди можна відповідати цим документом, а якщо і буде щось виглядати як марне використання коштів – то це, напевно, вважатиметься відлунням попередніх, довоєнних рішень. Велика кількість з них – довгострокові проекти, але ж не кидати їх прямо тут і зараз. Справи треба доводити до кінця. Просто сьогодні нові барабани купувати не треба.

А поки можна полірувати образ прозорого міста Львів до стану досконалості. Наприклад, підписати Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування, що і зробив Андрій Садовий у компанії НАЗК. Все ж таки під час полювання на відьом безпечніше бути на боці добра.

Читайте також: Львівська мерія купила найдорожчі рамки для грамот серед міст України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #Прозорро_Львів #закупівлі_Львів #Андрій_Садовий #серіал_Інгулець #укриття_барабани
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...