• Головна
  • В Україні закривають школи - інтернати, а дитячий будинок «Рідний дім» живе планами на майбутнє (ФОТО)
17:00, 9 серпня 2013 р.

В Україні закривають школи - інтернати, а дитячий будинок «Рідний дім» живе планами на майбутнє (ФОТО)

В  Україні планують відмовитися від інтернатних закладів вже до 2020 року. Цю тему з року в рік жваво обговорює влада. Однак у реалістичність цієї ідеї вірять не всі.

У свій час екс-міністр молоді та спорту, уповноважений з прав дитини Юрій Павленко назвав інтернати, де виховують дітей-сиріт, інструментом каліцтва дітей.

101_5882

 

101_5883

 

 За словами Павленка, уряд разом з міжнародними організаціями почав розробляти нову програму. Її кінцева мета - перейти на виховання сиріт у сім'ях. Нині в Україні в інтернатах та дитячих будинках виховують приблизно 20 тисяч дітей.

Всіх дітей з інтернатів планують розподілити і виховувати у прийомних сім'ях до 2020 року. Самі ж будівлі інтернатів перетворять на дитячі садочки та центри сімейного типу.

 

101_5885

 

101_5888

 

 

Цей процес вже активно діє на сході України. Таке завдання перед регіоном поставив Президент.  Про це повідомили в обладміністрації.

«У Запорізькій області 76% сиріт виховуються в прийомних сім'ях. А діти, позбавлені батьківського піклування, на думку фахівців, стають людьми потенційно небезпечними для суспільства», - відзначають влади області.

За їх інформацією, тільки з початку року в регіоні вже створено 2 дитячих будинки сімейного типу і прийомних сімей.

101_5889

 

101_5890

 

 

«У цей же час над подібним завданням працюють в інших областях України. Зокрема, у Дніпропетровській області за непотрібністю вже ліквідовано 4 інтернату і 2 дитячих будинки. А сиріт в країні стає все менше», - говорять в обладміністрації..

Журналіст сайту 032 ua заради цікавості без попередження завітав у Сасівський дитячий будинок «Рідний дім», що на Золочівщині, щоб з'ясувати, як «важко» живеться дітям, які тут виховуються.

Журналістів на порозі «Рідного дому» зустріли щасливі та усміхнені діти. Як стало відомо у понеділок, 5 серпня вони повернулись з  відпочинку радісними  і оздоровленими. Зі слів директора дитячого будинку Олега  Банаха до навчального року діти вже готові.

«Портфелі і святковий одяг чекають на перший дзвоник.  А з 21 по 26 серпня діти ще поїдуть в село Ставки ,Яворівського району.» - каже пан Олег.

Самі ж діти про навчання говорили неохоче, проте життя у дитячому будинку казкове.

Затишні кімнати, тенісний стіл, спортивні спорядження, комп’ютерний клас з доступом до інтернету – про такі умови життя часом мріють діти місцевих жителів.

101_5884

 

Навчаються діти у звичайній сільській школі разом з однолітками, тому назвати тих дітей «відірваних від світу» не повернеться язик.

«Слово «інтернат»  до нашого дитячого будинку не має жодного відношення. Навіть , коли до наш дзвонять і запитують: «Це школа –інтернат?», я коректно виправляю : «Ні, дитячий будинок!» -наголосив директор

Як вдалось з'ясувати, фінансування, як і скрізь бажає кращого, але у «Рідному домі» живуть не проблемами, а планами на майбутнє.

«Зараз наші діти харчуються у їдальні школи, яка через дорогу від дитячого будинку. Нашою мрією є вже у найближчому майбутньому мати власну їдальню» - каже Олег Банах.

Варто зауважити, що вихованцям «Рідного дому» цьогорічний  вересень подарує  подвійне свято: і перший дзвоник, і ювілей. Адже «Рідному дому» цього року  виповнюється 10 років.

«Поки що, ми  ще не знаємо, як відзначимо своє десятиріччя, але свято буде» - зазначив директор дитячого будинку Олег Банах.

101_5891

 

101_5893

 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,82
39,86
EUR
42,80
42,85
PLN
9,86
9,89
Оголошення
live comments feed...